XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιαγιά κακομαθαίνει το παιδί μου


5 Μαΐου 2013

M8DDETH_EC008_H.jpg

Τι γίνεται όταν οι «άλλοι γονείς» του παιδιού μας το κακομαθαίνουν;

Πόσες φορές έχετε ακούσει τις ακόλουθες φράσεις «η γιαγιά μου μ’ αφήνει να φάω σοκολάτα» , «ο παππούς μου έδωσε τα δικά μου λεφτά και θα πάρω παγωτό» ή «η γιαγιά μ’αφήνει να κάνω ότι θέλω, εσύ είσαι κακιά», Τι συμβαίνει τότε;

Η αλήθεια είναι πως οι καταστάσεις αυτές είναι δύσκολες. Από την μια η γιαγιά ακυρώνει το ρόλο σας με το να μην σέβεται τα όρια που έχετε θέσει και τις συμπεριφορές που θεωρείται αποδεκτές για το παιδί σας και από την άλλη η γιαγιά δεν μπορεί να μην κακομάθει το εγγόνι της.

Είναι υπέροχο και τα παιδιά το έχουν ανάγκη που και που να ζουν την ελευθερία αυτή. Ωστόσο, αν η γιαγιά και ο παππούς είναι στο ρόλο της «νταντάς» τότε τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί θα πρέπει να μπουν κάποια όρια καθώς το παιδί δεν μπορεί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που τα πάντα είναι επιτρεπτά.

Πώς μπορούν οι γονείς να θέσουν τα όρια τους;

Θα πρέπει να κάνουν μια συζήτηση με τους δικούς τους γονείς. Σαφώς και εκείνοι έχουν μεγαλώσει παιδιά αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Αλλιώς, μεγάλωσαν τα παιδιά τους και αλλιώς μεγαλώνουν τα εγγόνια τους. Θα πρέπει να είστε αυστηροί με τα όρια αλλά και με τον τρόπο που διαπαιδαγώγησης των παιδιών σας, χωρίς όμως να τους θίγετε ή να κάνετε αυστηροί κριτικοί. Το βασικό είναι να διεκδικήσετε την ανατροφή των παιδιών σας από τη θέση του ενήλικα γονέα και όχι από τη θέση του παιδιού που ζητά βοήθεια από τους γονείς του. Όταν δείτε έτσι τον εαυτό σας, τότε έτσι θα σας δουν και εκείνοι.

Τι γίνεται στην περίπτωση που οι γιαγιάδες και οι παππούδες βλέπουν τα παιδιά μόνο το Σαββατοκύριακο;

Εκεί θα πρέπει αν δείξετε ψυχραιμία. Το παιδί έχει ανάγκη από αυτό το «χάιδεμα». Μπορεί όταν γυρνάτε στο σπίτι να δυσκολευτείτε να θέσετε για λίγο τα όρια σας και ίσως σας κακοφανεί όταν το μικρό σας πει «εγώ θα μείνω στη γιαγιά μου» αλλά δεν χρειάζεται να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί του. Ρωτήστε το αν απολαμβάνει την επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς. Εξηγήστε του πως είναι ωραίο να κάνουμε ότι θέλουμε και πως εσάς θα σας άρεσε αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορείτε λοιπόν να συμφωνήσετε πως στο σπίτι της γιαγιάς θα είναι μια ευκαιρία να χαλάτε για λίγο το πρόγραμμά σας.

Μεγαλώνοντας το μικρό σας θα έχει πολύ όμορφες παιδικές αναμνήσεις ενώ τα Κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς θα είναι κάτι που θα αναζήτα.