XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3+1 μυστικά για τους γονείς


28 Μαΐου 2013

Κάντε τις καθημερινές δραστηριότητες να μοιάζουν παιχνιδάκι.

Όλη μέρα έχετε πίεση, άγχος, να προλάβετε τις συνεχώς αυξανόμενες δραστηριότητες. Η ενασχόληση με τα παιδιά σας έκτος του ότι βοηθά να αναπτύξετε μια δεμένη σχέση μεταξύ σας, λειτουργεί και ως αγχολυτικό. Τι μπορεί να κάνετε ώστε να πετύχετε στο σπίτι σας όσο το δυνατόν ευχάριστο κλίμα και να μειώσετε τις εντάσεις, τα νεύρα και τη γκρίνια;

Η φαντασία εν δράσει: Όσο είναι το δυνατόν επιστρατεύστε τη φαντασία σας. Κάθε δραστηριότητα μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι. Τα μικρά σας γύρω στα δύο αρχίζουν να αντιδρούν σε ότι και αν τους πείτε. Είναι η ηλικία του «Όχι» που τα παιδιά αντιδρούν προσπαθώντας να ανεξαρτητοποιηθούν και να δοκιμάσουν τα όρια των γονιών τους. Στη φάση αυτή, οι γονείς λένε στο παιδί να κάνουν μπάνιο, πριν κοιμηθούν και το μικρό αντιδρά, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε μια αντιπαράθεση που χαλάει το οικογενειακό κλίμα και πλήττει τη σχέση τους. Αντιθέτως, λέγοντας στο παιδί σας πώς με ένα μαγικό φίλτρο μπορείτε να μεταμορφώσετε την μπανιέρα σε μια λίμνη, γεμάτη ψαράκια και πάπιες. Το παιδί σας θα μπει αμέσως στο παιχνίδι (και στη μπανιέρα) συνεχίζοντας τη δική σας ιστορία. Τι καταφέρνετε; Βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του, ενώ μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει πράγματα, για παράδειγμα, τα ζωάκια που ζουν εκεί.

Μπράβο, σ’ευχαριστώ, το εκτιμώ, δεν μου άρεσε αυτό: Είναι μερικές μαγικές λεξούλες , που βοηθούν το μικρό σας να καταλάβει ποιες συμπεριφορές του είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Είναι σημαντικό για εκείνο να νιώθει ότι το εκτιμάτε και πώς οι πράξεις τους έχουν σημασία για εσάς. Επίσης, μαθαίνοντας ποιες συμπεριφορές παρεμποδίζουν την ικανοποίηση των αναγκών των άλλων, γίνεται πιο υπεύθυνο και δημιουργικό ως προς την εύρεση λύσεων, προκειμένου να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Χρόνος ένας προς έναν: Είναι βασικό ο κάθε γονιός να περνά δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του. Ο χρόνος αυτό δυναμώνει τη σχέση τους και τους φέρνει πιο κοντά. Ο γονιός γίνεται τότε ένα πρόσωπο που το παιδί εμπιστεύεται, εκτιμά και θεωρεί πρότυπό του.

Ενσυναίσθηση, αποδοχή, κατανόηση: Είναι οι τρεις δεξιότητες που θα πρέπει να έχουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Πολλοί προσπαθούν να βρουν οι ίδιοι λύσεις στα παιδιά τους, χωρίς να ακούν στην πραγματικότητα πιο είναι το πρόβλημα. Απλά προτείνουν μια λύση που πιστεύουν ότι τους ταιριάζει. Ακόμα, μπορούν να ασκούν κριτική χωρίς την ουσία να βοηθούν, αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στην προσωπικότητα του παιδιού. «Σου τα έλεγα εγώ» ή «Αφού δεν ακούς την μανούλα, τώρα καλά να πάθεις» είναι μερικές φράσεις που στην ουσία δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά δίνουν λύσεις. Αποφύγετε λοιπόν να το παίζετε προφήτες και προσπαθήστε να δώσετε χώρο και χρόνο στο παιδί σας να συνειδητοποιήσει το λάθος του και να αναζητήσει δικές τους λύσεις.