XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορώ να καταλάβω τα παιδιά μου;


18 Ιουνίου 2013

Πολλές φορές οι γονείς έχουν την καλή πρόθεση να επικοινωνήσουν με τα παιδιάτους, να μάθουν για τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από το ρόλο του «συμβούλου γονέα». Την ώρα που το παιδί μιλά για ένα πρόβλημά του, ο γονιός πέφτει στη παγίδα να ασκήσει κριτική ή να δώσει λύσεις. Το παιδί όμως δεν περιμένει μια τέτοια αντίδραση. Θέλει απλά να επικοινωνήσει αυτό που το απασχολεί και νιώσει ασφάλεια και αποδοχή.

Οι γονείς λοιπόν την επόμενη φορά που θα μιλήσουν με το παιδί τους, αν καταφέρουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να το αφήσουν να εκφραστεί ελεύθερα, τότε προς μεγάλη τους έκπληξη θα καταφέρουν τα εξής:

Θα ανακουφίσουν το «συναισθηματικό πλημμύρισμα»: Όταν το παιδί σας βιώνει ένα πρόβλημα, τα συναισθήματα μπορεί να κατακλύσουν την σκέψη. Ένα παιδί μπορεί να πλημμυρίσει συναισθηματικά όταν τα συναισθήματά του κυριεύσουν τις σκέψεις του. Όταν ακούτε με ειλικρινή αποδοχή και ενσυναίσθηση τα λόγια του παιδιού σας, τότε το βοηθάτε να διαχειριστεί το συναίσθημα του και να ξεμπλοκάρει την σκέψη. Μ΄αυτό τον τρόπο μπορεί να σκεφτεί πιο ξεκάθαρα τι το απασχολεί.

Βοηθάτε να αναγνωρίσει ποιο είναι το πρόβλημα του: Στην αρχή μπορεί να σας μιλά για ένα πρόβλημα όμως μπορεί να μην είναι πραγματικό. Για παράδειγμα, έχει έρθει στην οικογένεια σας δεύτερο παιδί. Το πρώτο παιδί μπορεί να εκφράσει την παραμέληση σας, ως έντονη ζήλια απέναντι στο αδελφάκι του. Να παραπονεθεί πως δεν το θέλει ή να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά απέναντι του. Οι περισσότεροι γονείς τείνουν να προστατέψουν το μωρό, όχι μόνο αδιαφορώντας για τα συναισθήματα του μεγαλύτερου παιδιού αλλά χαρακτηρίζοντας το ζηλιάρη ή κακό παιδί που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Δείτε τι πραγματικά κρύβεται από κάτω. Το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει την ανασφάλεια που νιώθει αλλά και να διεκδικήσει με κάποιο τρόπο την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βρείτε τι κρύβετε πίσω από την συμπεριφορά του ή από το πρόβλημα που σας παρουσιάζει.

Βοηθάτε το παιδί να επιλύσει το πρόβλημά του: Από τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπο με την αλήθεια, τα παιδιά όπως και οι ενήλικες γνωρίζουν μέσα τους την καλύτερη λύση γι’ αυτούς. Ποια λύση δηλαδή είναι πιο κοντά στο χαρακτήρα τους. Το οδηγηθούν μόνα τους στην λύση αυξάνει τη δημιουργικότητά τους, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητες τους στην επίλυση προβλημάτων.