XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να μάθω στο παιδί μου την τέχνη του διαλόγου;


28 Ιουνίου 2013

Ο λόγος είναι αυτός που διακρίνει την ανθρώπινη φύση. 

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας να μπορούν να συνδιαλέγονται με τους ανθρώπους γύρω τους. Η δεξιότητα του διαλόγου είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του ατόμου. Όταν συνομιλούμε εκφράζουμε τις σκέψεις, τα πιστεύω, τις ανάγκες, τα θέλω μας. Συνεπώς, δεν είναι μόνο η ποιότητα του περιεχομένου της συζήτησης αλλά και ο τρόπος που κανείς επικοινωνεί.

Ο τρόπος δηλαδή που θα κάνουμε τον συνομιλητή μας να μας προσέξει και να μας ακούσει. Όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε κάτι συνήθως ποιον τρόπο χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα φωνάζουμε, είμαστε απόλυτοι στην άποψη μας, τον διακόπτουμε συχνά πριν ολοκληρώσει την άποψη του ή ακούμε προσεχτικά τα όσα λέει. Ο τρόπος λοιπόν που συνδιαλέγετε κανείς είναι αυτός που κάνει το διάλογο και τη συζήτηση μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες.

Η συζήτηση και ο διάλογος έχουν διαδραστική μορφή. Η αυθόρμητη επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα βασίζεται σε κανόνες που πρέπει να τηρούνται και από τις δύο πλευρές. Όταν οι κανόνες αυτοί παραβιάζονται, τότε η συζήτηση και η επικοινωνία διαλύεται και παύει να υφίσταται. Όταν συνομιλείτε σκεφτείτε πως είστε ταυτόχρονα: συνεντευκτής, συνεντευξιαζόμενος και παρατηρητής. Με απλά λόγια, μπαίνετε στην διαδικασία να μάθετε πράγματα για τον άλλο, τα βιώματα του και οι σκέψεις του, σας δημιουργούν συναισθήματα και «ξυπνούν» δικά σας βιώματα. Στη συνέχεια σαν εξωτερικός παρατηρητής εντοπίζετε τα μη- λεκτικά μηνύματα και προσπαθείτε να τα ερμηνεύσετε.

Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν πως οι δεξιότητες της συζήτησης και του διαλόγου αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη ανθρώπινων σχέσεων (φιλικών, επαγγελματικών, οικογενειακών), για τη συνεργασία με άλλα άτομα και στην αποτελεσματική επικοινωνία με τους ανθρώπους σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Για τα παιδιά σας λοιπόν όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος τους είναι ένα μάθημα και ο τρόπος που επικοινωνείτε εσείς τόσο μαζί τους όσο και με τους άλλους ανθρώπους, είναι ακριβώς αυτός που θα υιοθετήσουν.

Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα μικρά τους;

Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες ανάλογες με την ηλικία τους και το αναπτυξιακό τους στάδιο. Μέσα από την παρατήρηση, τις ερωτήσεις και την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους μαθαίνουν και οικοδομούν ένα πλούσιο και αξιοποιήσιμο ρεπερτόριο επικοινωνίας. Για διάφορους λόγους όμως, μερικά παιδιά υστερούν σε αυτήν την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Μπορεί για παράδειγμα εξαιτίας του ταμπεραμέντου τους ή ο μειωμένος αυτοέλεγχος να δυσκολεύουν την επικοινωνία με τους γύρω τους. Όπως και να έχει όμως, ο διάλογος και η συζήτηση είναι δεξιότητες που οι γονείς μπορούν να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν στα παιδιά.

Πώς μπορούν;

Βάλτε λοιπόν το διάλογο στη ζωή σας. Βρείτε χρόνο μέσα στην μέρα και μιλήστε με τα παιδιά σας για διάφορα θέματα, από ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα μέχρι για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σημασία της φιλίας στη ζωή τους ή ότι άλλο θέλετε. Το βασικό είναι να μάθουν να ακούν τη γνώμη του άλλου, να μπαίνουν στη θέση του, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τη δική του ματιά στο συγκεκριμένο θέμα. Τέλος, να μάθουν να εκφράζουν τη δική τους άποψη.

Ακόμα, όταν τα μικρά σας έχουν ένα πρόβλημα καλό είναι να τα ενθαρρύνετε να το συζητούν μαζί σας. Εσείς με τη σειρά σας θα πρέπει να τους δώσετε το χρόνο και το χώρο για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους. Αφήστε την πρωτοβουλία στο να βρουν τις δικές τους λύσεις. Εκφράστε την άποψη σας χωρίς να προσπαθήσετε να την επιβάλλετε. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάτε τα μικρά να σας να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα.

Η επικοινωνία είναι η βασικότερη δεξιότητα της ανθρώπινης φύσης, βοηθήστε τα παιδιά σας να την αναπτύξουν σωστά.

 Κάντε likeστη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.