Πολλοί γονείς λόγω της άγνοιας ή του φόβου, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το δυσλεκτικό τους παιδί. Σε πολλές περιπτώσεις, ως άτομα με μειονεκτήματα.
Ό,τι και αν χρειαστεί να περάσει και να υποστεί το δυσλεκτικό παιδί στο σχολείο και στην κοινωνία, τους πιο ισχυρούς και καθοριστικούς επηρεασμούς τους δέχεται από πολύ νωρίς, από το σπίτι. Τα συστήματα (εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτικό κ.λ.π.) αλλάζουν όταν αλλάζουν οι άνθρωποι. Ας μην κηρύττουμε πόλεμο με το σύστημα αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον εαυτό μας.
Τι μαθαίνουν οι γονείς από το δυσλεκτικό τους παιδί;
• Το δυσλεκτικό παιδί έχει κυρίαρχο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, σε αντίθεση με το αριστερό που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι και βάσει του οποίου έχει οικοδομηθεί ο Δυτικός πολιτισμός. Αυτό σημαίνει ότι: Αν εσείς έχετε κυρίαρχο το αριστερό ημισφαίριο, ίσως είναι η ευκαιρία να κατανοήσετε και να καλλιεργήσετε το δημιουργικό, δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σας. Αν έχετε κυρίαρχο το δεξί αλλά δεν το γνωρίζετε, μέσα από το παιδί σας μπορείτε να μάθετε και να αποδεχθείτε τον εαυτό σας.
• Ένα δυσλεκτικό παιδί αντιμετωπίζει μια δυσκολία στο να μάθει την ώρα και πως μπορεί να οργανωθεί το πρόγραμμά του και ο χρόνος του. Αυτό που εσείς θεωρείτε μειονέκτημα (και είναι ως προς τη λειτουργία του συστήματος και τις απαιτήσεις του) είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του. Μπορεί να αφοσιώνεται στο παρόν, μπορεί να «βλέπει» τη μεγάλη εικόνα, ψάχνει νόημα και σκοπό, δεν εκτελεί μηχανικά. Δείτε και κατανοήστε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, προτού επιχειρήσετε να του επιβάλετε τον δικό σας.
• Το δυσλεκτικό παιδί δεν κατανοεί σύμβολα, αριθμούς, δε σκέφτεται λεκτικά ή λογικά (αναλυτικά). Σκέφτεται με εικόνες, συναισθηματικά και βιωματικά. Μαθαίνει κιναισθητικά. Αντιστρέφει ή ξεχνά γράμματα και δεν εφαρμόζει τους κανόνες γιατί η εικονική σκέψη είναι πολύ πιο γρήγορη και πλούσια από τη λεκτική. Είναι άθλος η λεκτικοποίηση της εικόνας αφού ο αργός ρυθμός του χεριού και της γραφής δεν προλαβαίνει τη διαδικασία της εικονικής σκέψης. Το δυσλεκτικό παιδί έχει τεράστια φαντασία αλλά περιορίζεται από τη δυσκολία του λόγου.
• Παρακολουθήστε το παιδί σας. Βρεθείτε ουσιαστικά μαζί του. Εξερευνήστε τον εσωτερικό σας κόσμο μαζί: τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα όνειρα, τους φόβους σας.
• Διαβάστε παρέα βιβλία και παραμύθια που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει το λόγο του.
• Το δυσλεκτικό παιδί δυσκολεύεται να θέτει στόχους, να ακολουθεί οδηγίες, να εστιάζεται στα «πρέπει» και στις υποχρεώσεις του. Φοβάται τη σύγκριση και την κριτική.
Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά είναι αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς τη βοήθεια ειδικού που θα σας βοηθήσει να «μπείτε» στον κόσμο του, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει τον δικό σας, χωρίς να νοιώθει μειονεκτικά γι' αυτό που είναι. Δεν έχουν οι γονείς τον τρόπο και την εκπαίδευση να εισχωρήσουν στον κόσμο του δυσλεκτικού παιδιού τους, λειτουργώντας ως αντικειμενικοί παρατηρητές που έχουν κατακτήσει τις βάσεις της αυτογνωσίας και έχουν την εμπειρία της δυσλεξίας με δημιουργικό και θετικό τρόπο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.