XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι στόχοι του εφήβου


11 Αυγούστου 2013

Έχουν ανάγκη τη δικής σας υποστήριξη. 

Όταν λέμε ότι η συμπεριφορά του εφήβου έχει κάποιο στόχο, εννοούμε ότι, για οτιδήποτε κάνει έχει ένα λόγο. Ο στόχος είναι το τέρμα προς το οποίο στρέφεται κάθε ενέργεια. Όπως για ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, ο τελικός προορισμός επηρεάζει την επιλογή της διαδρομής, έτσι ο στόχος τη συμπεριφορά. Συνεπώς, αφού είμαστε ικανοί να διαλέγουμε τον προορισμό μας, είμαστε ικανοί να διαλέγουμε και τους στόχους μας.

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι έφηβοι θέτουν τους δικούς τους στόχους. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να είναι εκεί και να ενθαρρύνουν τους στόχους αυτούς των παιδιών τους. Οι γονείς έχουν την υπευθυνότητα να ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά των εφήβων σας. Η ενθάρρυνση αυξάνει την αυτοεκτίμησή του. Σιγά-σιγά, καθώς τα συναισθήματα αυτά ριζώνουν, οι έφηβοι βρίσκουν ενδιαφέρουσα τη συνεργασία με τους γονείς και τους άλλους ανθρώπους. Με τη βοήθεια των γονιών τους αρχίζουν να αποκτούν υπευθυνότητα για τη συμπεριφορά τους, να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις και να δέχονται τις συνέπειες των αποφάσεών τους.

Οι έφηβοι που συμπεριφέρονται ανεύθυνα, προσπαθούν να δικαιώσουν την αρνητική τους συμπεριφορά, φοβούνται όμως να κρίνουν τον εαυτό τους. Για τους υγιείς έφηβους είναι ευκολότερο να κρίνουν τις πράξεις τους και να προσπαθήσουν να τις διορθώσουν όταν κάνουν λάθος. Καταλαβαίνουν τη σημασία της συνεργασίας. Όταν οι έφηβοι ανακαλύψουν ότι μπορούν να έχουν την αίσθηση ότι κάπου ανήκουν μέσω θετικής συμπεριφοράς, είναι σπάνιο να συμπεριφερθούν άσχημα. Δεν θα επιδιώξουν να προσελκύσουν την προσοχή, όταν γνωρίζουν ότι οι καλές τους πράξεις δεν περνάνε απαρατήρητες. Ούτε θα καταφύγουν σε ανταγωνισμό δύναμης με τους γονείς τους όταν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν με τις υπεύθυνες πράξεις τους. Όταν οι έφηβοι αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, σέβονται περισσότερο τους άλλους και τους γονείς τους. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.