XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσες κρίσεις να αντιμετωπίσει πια ο "δόλιος" έφηβος;


8 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν του έφταναν οι προσωπικές και κοινωνικές, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση!

Πώς οι έφηβοι κατανοούν την οικονομική κρίση; Πώς μπορούν να διαχειριστούν το χαρτζιλίκι τους; Τι γίνεται όταν οι γονείς αδυνατούν το εξασφαλίσουν;

Πρώτα απ’ όλα ο δρόμος για έναν έφηβο είναι μακρύς και γεμάτος επιλογές. Στην καθημερινότητα έρχεται αντιμέτωπο με διαφορετικές επιλογές, μέσα από τις οποίες μαθαίνει τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και διεκδικεί εκείνες που θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή του. Η οικογενειακή κατάσταση και οι επιλογές των ίδιων των γονέων αποτελούν την αφετηρία στον δρόμο των επιλογών του έφηβου. Κι αυτό, διότι ο έφηβος έχει την τάση να ψυχολογεί τους γονείς, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους, να βιώνει τις δυσκολίες, να βρίσκεται δίπλα στις αποφάσεις τους. Μία από τις συχνότερες αιτίες αποπροσανατολισμού του έφηβου, είναι η αλλαγή στην οικονομική κατάσταση των γονέων.

Οι έφηβοι, παρά τη μικρή ηλικία τους, αισθάνονται έντονα το «άγχος» της οικονομικής κρίσης. Όταν οι γονείς προβληματίζονται, ο έφηβος υφίσταται διπλάσια ψυχολογική επιβάρυνση. Νιώθει από την μια ανασφάλεια και από την άλλη δεν ξέρει πως μπορεί να βοηθήσει τους γονείς του να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Όταν λοιπόν ο έφηβός σας αισθάνεται κατά αυτόν τον τρόπο, όλη η οικογένεια είναι πιθανό να υποφέρει περισσότερο. Πώς μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να χειριστούν το θέμα αυτό με προσοχή. Σαφώς, θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και να μην κρύψουν την αλήθεια, προκείμενου όπως ισχυρίζονται πολύ γονείς, να τα προστατέψουν. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα καθώς η άγνοια μεγαλοποιεί τα πράγματα. Ένας ανοιχτός διάλογος, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει και τα παρακάτω σημεία, θα βοηθήσει τον γονέα να απαλύνει το άγχος του έφηβου μπροστά σε μια οικογενειακή οικονομική στενότητα.

Εξηγήστε στα έφηβούς σας τους όρους που ακούν στις ειδήσεις και δεν μπορούν να κατανοήσουν. Τι σημαίνει «οικονομική ύφεση»; Τι επιφέρει μια γενικότερη κρίση σε μια χώρα καθώς βιώνουν τις επιρροές της καθημερινά μέσα από τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Για παράδειγμα, μιλήστε τους ανοιχτά για φαινόμενα ύφεσης, όπως η κατακόρυφη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, τα προβληματικά ταμεία συνταξιοδότησης, οι υπερχρεωμένες εταιρίες. Προσοχή, μην τους στερείτε παράλληλα την ελπίδα για το μέλλον.

Μιλήστε πως η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει την οικογένειά σας. Μια ήρεμη και ουσιαστική συζήτηση μαζί τους, σχετικά με τα αίτια που έχουν επηρεάσει τα οικονομικά της οικογένειας. Τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν ώστε να αντεπεξέλθετε στην οικονομική κατάσταση. Πως θα πρέπει να διαπραγματευτείτε το χαρτζιλίκι του. Θα πρέπει να γίνει σαφές πως η μείωση προέρχεται από αναγκαστικές μειώσεις που έχουν γίνει νωρίτερα. Ο μισθός που παίρνετε δεν είναι ο ίδιος όπως παλιά. Το ενδεχόμενο η οικογένεια να έχει έναν ή και τους γονείς άνεργους σαφώς αλλάζει τα δεδομένα. Τίθεται πλέον το ζήτημα της επιβίωσης.

Για ένα διάστημα θα πρέπει να μειώσετε κάποια πράγματα. Πριν, όμως, δηλώσετε στο παιδί τι πρέπει να μειωθεί, δώστε του παραδείγματα καταστάσεων που δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν, ώστε να αισθανθεί μία ασφάλεια. Για παράδειγμα, το δάνειο του σπιτιού, τα δίδακτρα του σχολείου, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, χωρίς καμία αλλαγή. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για τη οικονομική διασφάλιση των βάσεων της ζωής του ακόμη και αν εσείς ανησυχείτε.

Βεβαιωθείτε ότι ο έφηβος κατανοεί ότι μπορεί να στηρίζεται σε εσάς για ό,τι τον απασχολεί. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάζουν οι προτεραιότητες. Διαβεβαιώστε τον ότι όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα κάνετε το καλύτερο δυνατό, για να είναι «οικονομικά ασφαλής» και ότι θα υπάρχει πάντα η απαραίτητη μέριμνα από πλευράς σας, ώστε να βρίσκονται όλοι οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης.

Προσπαθήστε μαζί να βρείτε εναλλακτικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα καλό επίπεδο ζωής. Μπορεί για παράδειγμα να σας προτείνει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας ή χρημάτων. Θα εντυπωσιαστείτε με την ωριμότητα που θα επιδείξουν οι έφηβοι σας μπροστά στο θέμα.

Σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή των οικονομικών περιορισμών, πολύ σημαντικό είναι να στέκεστε διακριτικά δίπλα στον έφηβο, να παρακολουθείτε τις ανάγκες του και, κάθε φορά, να δημιουργείτε ένα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ειλικρινές και ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορέσει σταδιακά να αναπτύξει μια υγιή προσωπικότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.