XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μερικές σκέψεις πριν τη γιορτή της μητέρας…


6 Μαΐου 2014

Όταν γίνεσαι μανούλα, όλα αλλάζουν. Ο τρόπος ζωής, οι προτεραιότητες, τα θέλω και οι ανάγκες. Όλος ο κόσμος μοιάζει στρέφεται γύρω από το παιδί.

Μεγάλο βάρος αυτό για σας. Μέσα σε μία στιγμή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αρχίζετε να αναρωτιέστε «είναι σωστό αυτό που κάνω ή μήπως όχι;» Πόσες τέτοιες αγωνίες και άγχη σας βασανίζουν καθημερινά; Πόσες τύψεις νιώθετε κάθε φορά που το παιδί σας χτυπήσει, κλάψει, τις ώρες που δεν έχετε χρόνο για εκείνο, όταν πρέπει να μπει τιμωρία για να μάθει τα όριά του ή του φωνάζετε χωρίς πραγματικό λόγο επειδή είχατε μια δύσκολη μέρα.

Ηρεμήστε. Η καθημερινότητα είναι κουραστική, η υπομονή εξαντλείται αρκετές φορές, το καμπανάκι χτυπάει, ακούστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Η οικογένεια είναι ευτυχία.  Οι ρυθμοί όμως της ζωής δεν σας αφήνουν τις περισσότερες φορές να το απολαύσετε. Είναι όμως στο χέρι σας να το αλλάξετε. Κι αν δεν το κάνετε νωρίς τότε θα φτάσετε μετά από χρόνια να αναρωτιέστε πότε μεγάλωσε και έφυγε από το σπίτι.

Εκτός όμως από τη δική σας ηρεμία, είναι σημαντικό για το παιδί να βλέπει τη μαμά του ήρεμη να μπορεί να χειρίζεται δυσκολίες. Πώς θα γίνει αυτό όταν έχετε φτάσει ή ξεπεράσει τα όρια της αντοχής σας;

Η λύση είναι μία. Να αρχίσει να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Μα πώς; Οι δουλειές στο σπίτι δεν τελειώνουν ποτέ, οι εξωτερικές εργασίες το ίδιο, το καθημερινό μαγείρεμα και συγύρισμα απαιτεί χρόνο κι ενέργεια, αν τα παιδιά πάνε σχολείο χρειάζονται οργάνωση στο διάβασμά τους, και οι εξωσχολικές δραστηριότητες επίσης τρώνε χρόνο με το πήγαινε έλα. Πώς θα φροντίσει λοιπόν ο γονέας τον εαυτό του; Μοιάζει ακόμη και το χαλαρό μπάνιο πολυτέλεια.

Είναι απλό και καθόλου εγωιστικό. Θα διεκδικήσετε χρόνο. Είτε είναι μετά τον βραδινό ύπνο των παιδιών είτε το μεσημέρι που χαλαρώνουν τα παιδιά. Διαφορετικά, μπορεί να κανονιστεί μια φορά τη βδομάδα ή κάθε 15 τα παιδιά να πηγαίνουν κάπου (σε γιαγιάδες/παπούδες, σε συγγενείς, κουμπάρους) και να μένουν οι γονείς μόνοι να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και στη σχέση τους. Εναλλακτικά, αν δεν υπάρχουν άτομα να κρατήσουν τα παιδιά, μπορεί ένας γονέας κάθε φορά να αναλαμβάνει τη φροντίδα τους εξολοκλήρου για μια μέρα στο σπίτι ή πηγαίνοντας τα μια σύντομη εκδρομή/βόλτα.

Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας όχι για δουλειές του σπιτιού αλλά για να κάνετε κάτι που σας αναζωογονεί. Μπορεί να είναι μια περιποίηση ομορφιάς, μια βόλτα με φίλους, γυμναστική, χρόνος για διάβασμα, για καλλιτεχνικές ανησυχίες, για ψώνια, για έναν καφέ κι ένα γλυκό χωρίς το άγχος του ρολογιού. Ή απλά για να κοιμηθείτε δυο ώρες απερίσπαστα.

Ναι, όλα αυτά σας ακούγονται ιδανικά ή θεωρητικά. Δεν είναι όμως είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής που θα ήταν καλό να υιοθετήσετε προκειμένου να πετύχετε τη ψυχική σας ηρεμία αλλά και την ηρεμία στο σπίτι σας. Όταν κάνετε την αρχή θα καταλάβετε πόσο χρόνο χάσατε τόσο καιρό. Να θυμάστε πως τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν και ευτυχισμένες μαμάδες!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.