ΣΤΙΛ

To gorpcore είναι η τάση που θέλει να κατακτήσουμε το Everest - Wait, what?


Μάρθα Κουμπάνη

19 Οκτωβρίου 2021

To gorpcore είναι η τάση που θέλει να κατακτήσουμε το Everest - Wait, what?

Αν δεν το γνωρίζατε ήδη, υπάρχει ένας όρος για τα πρακτικά παπούτσια, τα puffer jackets, τα fleece πουλόβερ και τα φουσκωτά γιλέκα, ό,τι δηλαδή θα φορούσαμε αν πηγαίναμε για πεζοπορία στο βουνό. Αν υπάρχει μια καλή συνήθεια που αποκτήσαμε άλλωστε κατα την διάρκεια του lockdown, αυτή είναι το περπάτημα. 

Να σας συστήσουμε λοιπόν το Gorpcore, το οποίο επιστρέφει στη μόδα. Οk αλλά τι είναι αυτό;

Τον όρο εμπνεύστηκε ο Jason Chen, δημοσιογράφος του Νεοϋορκέζικου site The Cut το 2017. Πρόκειται για ακρωνύμιο της φράσης Good Ol’ Raisins and Peanuts, η οποία είναι εμπνευσμένη με την σειρά της από ένα θρεπτικό μείγμα αποξηραμένων φρούτων και καρπών, ιδανικό σνακ για προσκόπους και άλλους περιπατητές.Ένα μεγάλο μέρος της υπαίθριας εμπειρίας άλλωστε είναι η τελετουργική κατανάλωση σνακ, όλοι το ξέρουν αυτό. Σε συνδυασμό με κάποια χαρακτηριστικά του normcore, γεννήθηκε το στιλ ‘Gorpcore’, το οποίο παλιότερα είχε λιγότερο catchy ονόματα όπως «camping-chic» ή «granola-wear».

Το Gorpcore έχει να κάνει με τα μοντέρνα αλλά λειτουργικά basics, όπως parkas και σακίδια πλάτης και χάρη στην πανδημία είναι και πάλι δημοφιλές. Όπως αναφέραμε η καραντίνα οδήγησε στην ανάγκη να βγούμε έξω και να έρθουμε σε επαφή με την φύση, προκαλώντας την άνοδο της τάσης εκ νέου μετά το 2010. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις για puffers, trainers - και όλα τα συναφή- έχουν εκτοξευθεί. Το Gorpcore είναι η τάση που θέλει να κατακτήσουμε το Everest.

jenny.gr

Brands όπως REI, Marmont, Patagoina,  Arc'teryx και άλλα δημιουργούν κομμάτια gorpcore πολύ πριν γίνει τάση, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το τεχνολογικό fleece και αξεσουάρ φτιαγμένα για να αντέχουν ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Ήταν το 2019 όταν ο σταρ της μουσικής Mr. Ocean τα προτίμησε στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, αντί να φορέσει ας πούμε Prada και τα έφερε στο προσκήνιο της μόδας.

jenny.gr

Ο κόσμος της high fashion ακολούθησε. Από την εναλλακτική εκδοχή του Birkenstock (που ονομάζεται «Furkenstock») του οίκου Celine και τα τσαντάκια μέσης του Gucci μέχρι το παλτό - υπνόσακο του Balenciaga οι πιο μεγάλοι οίκοι ενσωματώνουν το στιλ gorpcore στις συλλογές τους εδώ και χρόνια.

jenny.gr

Oι hiking boots έχουν κεντρικό ρόλο στο κίνημα Gorpcore, γεγονός που επιβεβαιώνουν τα runway shows για το φθινοπώρο/χειμώνα 2021. Ο Miu Miu, ο Brunello Cuccinelli και ο Balmain είπαν ναι στα ορειβατικά παπούτσια και τα συμπεριέλαβαν στις συλλογές τους για φέτος.

Δεν είναι τυχαίο που τα μπουφάν γνωρίζουν επίσης την ίδια δημοτικότητα. Πρόσφατα το Lyst ανακοίνωσε το bomber jacket της Gucci από τη συνεργασία της με τη The North Face ως το «πιο hot προϊόν» της χρονιάς, εξασφαλίζοντας την κορυφή στον οίκο Gucci, επίσης ως το πιο «hot brand» για ακόμη μια σεζόν. 

jenny.gr

Η συνεργασία της Gucci με το The North Face δεν είναι η μόνη συνεργασία που τοποθέτησε το Gorpcore στο moodboard για τις τελευταίες σεζόν. Η ιταλική μάρκα πολυτελών ρούχων για σκι Moncler ξεκίνησε μια σειρά designer συνεργασιών για την καμπάνια «Genius».

Και oρισμένες από τις πιο διάσημες celebrities και It girls,όπως η Ηailey Bieber, Emily Ratajkowski και Bella Hadid υιοθέτησαν το trend και μοιράστηκαν φωτογραφίες τους στο Instagram με φουσκωτά μπουφάν, σκουφάκια, αντιανεμικά και πουλόβερ με ζεστή υφή και επένδυση.

jenny.gr

The Attico

Patagonia

jenny.gr

Tommy Hilfiger

Arc'teryx

jenny.gr

Massimo Dutti

 Canada Goose

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.