Η Θάλεια Βουβονίκου μιλά για το ρόλο του Diversity & Inclusion στην Ελλάδα


JTeam

7 Απριλίου 2022

Η Θάλεια Βουβονίκου μιλά για το ρόλο του Diversity & Inclusion στην Ελλάδα
Με αφορμή το 2nd WOMEN FORUM – Diversity & Inclusion η κυρία Θάλεια Βουβονίκου, HR Head της Henkel Hellas S.A για την Ελλάδα και την Κύπρο μας μίλησε για το Diversity & Inclusion στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Η διαμόρφωση και η εφαρμογή μιας εταιρικής κουλτούρας και ενός εργασιακού περιβάλλοντος που υποστηρίζει και προωθεί τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη (Diversity & Inclusion), αποτελεί επιτακτική ανάγκη στη χώρα μας. Με αφορμή το 2nd WOMEN FORUM – Diversity & Inclusion μιλήσαμε με την κυρία Θάλεια Βουβονίκου, HR Head της Henkel Hellas S.A για την Ελλάδα και την Κύπρο, για το ρόλο της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η αφίσα του 2nd Women Forum


Ποιος είναι ο ρόλος του Diversity & Inclusion σε μια ελληνική επιχείρηση εν έτει 2022; Πώς έχουν εξελιχθεί οι ανάγκες σε θέματα D&I τα τελευταία χρόνια;

«Οι στρατηγικές Diversity & Inclusion έχουν αναπτυχθεί πλέον και στις ελληνικές εταιρείες, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Τόσο η πανδημία του covid-19, όσο και οι νέες νομοθετικές εργασιακές ρυθμίσεις, έχουν φέρει τα θέματα σεβασμού, ισότητας και ισοτιμίας στους οργανισμούς όλο και πιο κοντά στο επίκεντρο ενδιαφέροντος και στις ατζέντες των Διοικητικών Συμβουλίων των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αρχικά, η πανδημία -εκτός από τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε- έφερε και θετικές εξελίξεις στην κατανόηση των διαφορετικών αναγκών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Ο ρόλος της μητέρας εργαζόμενης γυναίκας, καθώς και το αίσθημα "φροντίδας" των επιχειρήσεων προς όλους τους εργαζομένους, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της Υγείας, έδωσαν το έναυσμα για έναν πιο ηθικό τρόπο διοίκησης που συμπληρώνει και εναρμονίζεται με τις στρατηγικές Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης.

Οι αλλαγές στις ποσοστώσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ώστε να περιλαμβάνονται και γυναίκες και η υποχρέωση όλων των ελληνικών επιχειρήσεων να συμμορφωθούν στο πλαίσιο που επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύουν τη σημαντικότητα που λαμβάνουν πλέον οι στρατηγικές Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης και για το σύνολο των επιχειρήσεων στη Ελλάδα».

Τι μορφή μπορεί να πάρει μια πρωτοβουλία D&I;

«Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που μπορούν να συνδεθούν με το σχεδιασμό μιας στρατηγικής D&I. Καταρχάς, η στρατηγική D&I ξεκινά από την επικοινωνία, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, γνωστοποίηση των Αρχών και Αξιών προς όλους τους εργαζομένους, καθώς και οργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων με ειδικούς γύρω από το θέμα. Ειδικές καμπάνιες με ιδιαίτερες θεματολογίες καθώς και "Γιορτές Διαφορετικότητας" μπορούν να συνδυαστούν πολύ πετυχημένα με "Διαγωνισμούς D&Ι" και "Εβδομάδες Διαφορετικότητας" σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Επιπρόσθετα, δίκτυα εργαζομένων με θέματα γύρω από τη στρατηγική D&I μπορούν να βοηθήσουν τις δομές των εταιρειών, που πιθανά λειτουργούν και σε διαφορετικές χώρες, να εναρμονιστούν με τις αρχές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους εργαζομένους να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν».

Το D&I αφορά μόνο τις γυναίκες; Ποιος ωφελείται από την εφαρμογή των αρχών του D&I σε μια εταιρεία;

«Οι αρχές Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης δεν περιλαμβάνουν μόνο το φύλο. Περιλαμβάνουν επίσης έννοιες όπως η εθνικότητα, οι διαφορετικές γενιές, οι θρησκείες, η αναπηρία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η διαφορετικότητα απόψεων. Μία εταιρεία που χαράζει πολιτική D&I δεν μπορεί να εξαιρεί κανέναν από τους παραπάνω πυλώνες. Οι επιχειρήσεις, με καλά οργανωμένες πολιτικές D&I και συγκεκριμένα πλάνα δράσεων ωφελούνται σημαντικά από την ποικιλομορφία των ομάδων τους, η οποία καταρχήν έχει συνδεθεί με αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Επίσης, η δέσμευση των εργαζομένων και ο ενστερνισμός των αξιών της εταιρείας είναι μεγαλύτερη σε εταιρείες όπου υπάρχει καλά εμπεδωμένη στρατηγική D&I. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι για εργασία επιλέγουν πιο συχνά εταιρείες που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τις ηθικές αξίες D&I, γεγονός που έχει θετικά αποτελέσματα στο όνομα της εταιρείας και στη φήμη της στην αγορά. Συνεπώς, η συνολική εφαρμογή των αρχών D&I ευνοεί τις επιχειρήσεις ως προς την οικονομική τους αειφορία, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ανάπτυξη όλων των εργαζομένων, με γνώμονα το σεβασμό και την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής διάκρισης».

Η Henkel εφαρμόζει εδώ και χρόνια πρόγραμμα OnLine εκπαίδευσης σε θέματα Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτή την πρωτοβουλία;

«Εδώ και αρκετά χρόνια στη Henkel σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε αναπτύξει το "Diversity & Ιnclusion Corner." Είναι μία online ακαδημία με πάνω από 1.000 σεμινάρια σχετικά με τη Διαφορετικότητα, την ασυνείδητη προκατάληψη, τις Ηγετικές Δεξιότητες στην ανάπτυξη πολυποίκιλων ομάδων κ.α. Στην online πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη 24/7 έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοί μας και τα σεμινάρια είναι μεταφρασμένα σε πάνω από 25 γλώσσες. Εμπνεόμαστε μέσα από τα διαδραστικά αυτά σεμινάρια και περνάμε κάποια επίπεδα με self-assessment tests. Κάποιοι από εμάς επιλέγονται να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε άλλους, ενώ όλοι μαζί συνειδητοποιούμε τον πρωταρχικό ρόλο της στρατηγικής D&I για την εταιρεία και για την ανάπτυξη μας. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού καλεί συχνά όλους τους εργαζομένους μας να λάβουν μέρος στα online σεμινάρια και να μας πουν τη γνώμη τους. Φροντίζουμε με αυτό τον τρόπο όλοι οι εργαζόμενοί μας να είναι ενήμεροι, και ειδικά οι ηγέτες μας να γνωρίζουν τις βέλτιστες και εναρμονισμένες πρακτικές στη διοίκηση των ομάδων τους».

Που ελπίζετε να δείτε την ελληνική αγορά ως προς τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στα επόμενα χρόνια;

«Παραδοσιακά η Ελλάδα μένει πίσω αρκετά χρόνια σε εξελίξεις που αφορούν το πλήθος των εργασιακών σχέσεων και ρυθμίσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι νόμοι της Ε.Ε. αλλά και οι γενικότεροι κανόνες που "επιβάλλονται" από τις νέες γενιές, δρομολογούν τις εξελίξεις με γοργούς ρυθμούς ακόμα και στη χώρα μας. Η φιλοδοξία και ελπίδα όλων των επαγγελματιών του HR είναι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πρώτα απ’ όλα τη σημαντικότητα του σεβασμού προς τον άνθρωπο μέσα στις εταιρείες και να αφουγκραστούμε τις μοναδικές και ποικίλες ανάγκες των εργαζομένων μας, ώστε τελικά να νιώσουν ελεύθεροι να παράγουν το έργο τους χωρίς να πρέπει να αλλάξουν τα στοιχεία της προσωπικότητας τους.
Οι περιγραφές ρόλων εργασίας στο μέλλον θα πρέπει να "κουμπώνουν" σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Όπως σε ένα καλοραμμένο ρούχο, ο εργαζόμενος θα μπορεί "φορώντας το" να "ανασάνει," να παράγει και να αναπτυχθεί στο μέγιστο βαθμό που επιθυμεί, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις κλίσεις της/του. Μόλις φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θεωρώ ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να μιλάμε για στρατηγικές "Διαφορετικότητας και Ενσωμάτωσης" που θα πρέπει να πείσουμε, ώστε να ακολουθηθούν. Θα αποτελούν αυτονόητες έννοιες με επίκεντρο το σεβασμό που όλοι πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά, χωρίς να εξαιρείται φυσικά το εργασιακό περιβάλλον».

2nd WOMEN FORUM – Diversity & Inclusion

Στο 2nd WOMEN FORUM – Diversity & Inclusion, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη από την πρακτική οπτική γωνία των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα, όπως και τα ειδικά προγράμματα και εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες D&I. Ακόμη, θα αναλυθεί ο ουσιαστικός ρόλος της Ανώτατης Διοίκησης και του HR στα πλαίσια της εφαρμογής προγραμμάτων Diversity & Inclusion.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί την Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων και της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.