All the wine: Τα καλύτερα αθηναϊκά wine bars, η άνοδος των φυσικών κρασιών και οι προτάσεις του καλύτερου Έλληνα σομελιέ


Τόνια Τζάφερη

2 Δεκεμβρίου 2022

All the wine: Τα καλύτερα αθηναϊκά wine bars, η άνοδος των φυσικών κρασιών και οι προτάσεις του καλύτερου Έλληνα σομελιέ
Angelo et Manolo
Αν αγαπάς το καλό κρασί, έχεις κόλλημα με τα natural wines και ενθουσιάζεσαι όταν ανακαλύπτεις δυσεύρετες ελληνικές ετικέτες κρασιών, σου έχουμε τις κατάλληλες επιλογές για να απολαύσεις τα βράδια σου λίγο περισσότερο, πάντα παρέα με ένα ποτήρι κρασί

Μπορεί να μην έχω τις γνώσεις και το πάθος ενός σομελιέ, ωστόσο το κρασί είχε πάντοτε κάτι το ιδιαίτερο για μένα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πως πρόκειται για ένα εκλεπτυσμένο ποτό, το οποίο έχει τόσες εκδοχές, που μπορεί να ταιριάξει με κάθε προσωπικότητα και προτιμήσεις. Ευτυχώς η Ελλάδα έχει μια πλούσια παράδοση στο κρασί και τους αμπελώνες. Με πολλούς, μικρούς και μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, να εκμεταλλεύονται σήμερα τα γόνιμα εδάφη και να φέρνουν στο προσκήνιο την δική τους, μοναδική ετικέτα κρασιού.

Με την σειρά τους, τα wine bars της πόλης δεν σταματούν ποτέ να ψάχνουν, να ανακαλύπτουν και να μας συστήνουν τέτοιους παραγωγούς, απογειώνοντας την οινο-εμπειρία και κάνοντας τα βράδια μας πιο χαλαρωτικά. Είναι γεγονός πως τα ανερχόμενα wine bars της Αθήνας, διαθέτουν up to date καταλόγους, ζεστή ατμόσφαιρα και όρεξη να καθοδηγήσουν ακόμα και τους πιο αμύητους στον κόσμο του κρασιού.

Που θα βρούμε λοιπόν μαγαζιά που σερβίρουν φυσικά αποστάγματα χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία; Ποια διαθέτουν ενδιαφέρουσες, πιο δυσεύρετες ελληνικές ποικιλίες αλλά και που θα πιούμε value for money κρασιά;

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε με τη βοήθεια του βραβευμένου σομελιέ, Νικόλα Γιαννόπουλου, ο οποίος έχει κατακτήσει τον τίτλου του καλύτερου sommelier στην Ελλάδα, επί 3 συνεχόμενα έτη. Ο κορυφαίος οινοχόος μας μυεί στις τάσεις του κρασιού στην Αθήνα, αλλά και τα δικά του αγαπημένα ελληνικά κρασιά που έχουν μπει ήδη στην λίστα μας.

«Θα μπορούσα να πω πως το ελληνικό κοινό περιλαμβάνει τρεις βασικές τάσεις στο κρασί. Η πρώτη αφορά τους σταθερά ποιοτικούς και γνωστούς παραγωγούς της χώρας, η δεύτερη περιλαμβάνει πιο «ψαγμένα κρασιά» και ποικιλίες από το εξωτερικό, ενώ η τρίτη έχει κρασιά ελάχιστων παρεμβάσεων», μας λέει.

Αν και ο ίδιος δεν σταματά ποτέ να δοκιμάζει νέα κρασιά και να πειραματίζεται με ποικιλίες και συνδυασμούς, έχει ξεχωρίσει 2 ελληνικά κρασιά, τα οποία αποτελούν σταθερή του επιλογή:

Το πρώτο μας πάει στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο κτήμα Vassaltis, σε ένα από τα νέα οινοποιεία του νησιού, το οποίο παραγάγει ξηρό ασύρτικο Σαντορίνης και όχι μόνο.

Μένοντας για λίγο ακόμη στη Σαντορίνη, θα σου γνωρίσουμε έναν παραγωγό, ο οποίος έφερε μια νέα πρόταση στα ελληνικά κρασιά, το Οrycton από την Kyanos Wines. O Μιχαήλ Κούλογλου, χημικός οινολόγος, άφησε την Αθήνα και τα τελευταία 7 χρόνια μένει στο νησί.

Jenny.Gr

Το συγκεκριμένο κρασί παράγεται εξ ’ολοκλήρου από πρόρωγο Ασύρτικου Σαντορίνης, μια ποικιλία υψηλής δυναμικής που κυριαρχεί στα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού.

Όσον αφορά τα κόκκινα κρασιά, για τον Νικόλα Γιαννόπουλο ξεχωρίζει το Cava Amethystos. Πρόκειται για μια κλασσική go to επιλογή, η οποία έχει στο ιστορικό της πάνω από 16 διακρίσεις παγκοσμίως. Και τώρα περνάμε στο αγαπημένο κομμάτι, το οποίο δεν είναι άλλο από:

wine bars της Αθήνας, που ξεχωρίζουν το τελευταίο διάστημα:

Angelo et Manolo στην Μητροπόλεως

Θα ξεκινήσω με μια πρόσφατη προσθήκη, πρόκειται για το Angelo et Manolo στην Μητροπόλεως. «Το πρώτο wine bar Αφροελλήνων από δυο παιδιά που αγαπούν το κρασί και το τυρί αντίστοιχα», όπως αναφέρεται και στην περιγραφή τους. Εδώ θα βρεις πέρα από έναν aesthetic χώρο για να απολαύσεις το κρασί σου μετά την δουλειά ή τα ΣΚ, αμέτρητες ελληνικές και ξένες ετικέτες συνδυασμένες με τυριά από την Νάξο έως και την Τοσκάνη.

Όσο για τους δυο Αφροέλληνες που ανέφερα, πρόκειται για τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή και τον 9χρονο Άγγελο, τον γιο της της Φωτεινής Παντζιά από το εξίσου όμορφο By the Glass.

Oinoscent στην Βουλής

Λογικά θα το γνωρίζεις ήδη, ωστόσο είναι το μαγαζί που έμαθε στους Αθηναίους να πίνουν κρασί και δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Όπως επίσης θα μπορούσα να σου λέω για ώρες για τις ποικιλίες κρασιών που μπορείς να βρεις και φυσικά τα υπέροχα ταιριάσματα που έχουν με πιάτα. Ανήκει περισσότερο στην κατηγορία του wine restaraunt και όχι τόσο του μπαρ, και πιθανότατα θα το πετύχεις γεμάτο με κόσμο. Οι επιλογές κρασιού εδώ είναι ανεξάντλητες και αρκεί να γνωρίζεις τι περίπου γεύσεις προτιμάς για να αφεθείς στις προτάσεις του έμπειρου προσωπικού.

«Τανίνη Αγάπη Μου» στην Ιπποκράτους

Τα natural wines στα καλύτερά τους. Το συγκεκριμένο wine bar των Εξαρχείων δεν θυμίζει σε τίποτα όσα είχαμε συνηθίσει. Το μαγαζί διαθέτει μια εκτενή λίστα φυσικής και ήπιας οινοποίησης από βιολογικά σταφύλια. Ειδικεύεται στα φυσικά κρασιά από ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς με οικολογικές πρακτικές καλλιέργειας και ελάχιστες παρεμβάσεις κατά την διάρκεια της οινοποίησης. Οι ελληνικές ετικέτες κρασιού που μπορείς να δοκιμάσεις εδώ ξεπερνούν τις 100.

Paleo στην Πολυδεύκους 39 (Πειραιάς)

Πρόκειται για ένα καθιερωμένο spot για να απολαύσεις κρασί και δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση που Αθηναίοι από κάθε πλευρά της πόλης, φτάνουν στον Πειραιά μόνο και μόνο για το Paleo. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της Αττικής για να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία κρασιού, ενώ παράλληλα ο χώρος θυμίζει βιομηχανική εποχή και παραπέμπει σε bistrot. Τα κρασιά είναι φυσικά από Ελλάδα, ενώ θα βρεις και ετικέτες από Ισπανία, Γαλλία και Νότια Ιταλία, συνδυασμένες με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.

Manouka στην Ερμού

Δεν ξέρω για σένα, αλλά Ακρόπολη και κρασί, είναι από τα καλύτερά μου και ένα combo που με κάνει να αγαπάω περισσότερο την Αθήνα. Το Manouka έχει θέα τον ιερό βράχο και σετάρει ελληνικά κρασιά όπως Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο με γεύσεις από μους ταραμά μέχρι τραχανότο με τρούφα Ευβοίας, και πολλά ακόμα που θα σε κάνουν να ερωτευτείς το pairing κρασιού με ελληνικές γεύσεις. Άχαστη θέα, έξοχο κρασί και χαλαρή ατμόσφαιρα, δεν νομίζω πως θα μπορούσες να ζητήσεις κάτι περισσότερο.