UPDATE CITY BLOGGING

Στο Φίλινγκς, τα γλυκά βιώνονται ως εμπειρία γεμάτη συναισθήματα


Κλέλια Φατούρου

16 Ιουλίου 2022

Στο Φίλινγκς, τα γλυκά βιώνονται ως εμπειρία γεμάτη συναισθήματα
photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος
Κάναμε μία βόλτα από το πιο hot pastry lab της πόλης

Είναι μερικά μαγαζιά που, με το ανοίγουν, γίνονται viral μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό ακριβώς συνέβη και με το Φίλινγκς. Ένα πορτοκαλί μαγαζί στο Παγκράτι άνοιξε τις πόρτες του πριν από έναν μήνα ακριβώς και ξεφουρνίζει κρουασάν αλλά και συγκεκριμένα γλυκά που φεύγουν πολύ γρήγορα.

Ο ιδιοκτήτης, Αλέξανδρος Κόνιαρης, που συνεργάζεται και με τον Νίκο Θωμά στο Simul μας υποδέχτηκε σε έναν χώρο που ξεκίνησε με σκοπό να γίνει εργαστήρι, αλλά τελικά κατέληξε να δέχεται κόσμο και να έχει την cute του βιτρίνα. «Αρχικά έγινε σελίδα στο Instagram χωρίς καν να ξέρω τι θα είναι, και εκεί μου μπήκε η ιδέα. Έψαξα χώρους και βρήκα το σημείο εδώ στο Παγκράτι». Σε έναν δρόμο χωρίς πολλά μαγαζιά, με πράσινο και ησυχία. Σαν να βρίσκεσαι σε μία άλλη γειτονιά.

Jenny.Gr
photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος

Εκεί θα βρεις χειροποίητα κρουασάν, cinammon rolls που τα λατρεύει και τα ζητά πολύ ο κόσμος αλλά και 5-6 κωδικούς σε γλυκά που μέχρι το βράδυ φεύγουν όλα. Ο στόχος εξάλλου είναι αυτός. Να μην μένει τίποτα και να δημιουργούνται κάθε μέρα νέες γεύσεις, πάντα ανάλογα με την εποχικότητα των πρώτων υλών.

Jenny.Gr
photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος

«Όταν δούλευα στην Αγγλία, υπήρχαν μαγαζιά με καρότσια όπου διάλεγες φρέσκα κρουασάν και ήθελα πολύ να έχω κάτι αντίστοιχο. Ας πούμε, το roll με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου, που εδώ δεν το βρίσκεις, θέλω να γίνει signature επιλογή. Αλλά και κρουασάν με κρέμα αμυγδάλου και βανίλιας, που είναι διπλοψημένο καθώς και ρολάκια με πραλίνα, που τα ζητά πολύ συχνά ο κόσμος».

Jenny.Gr
photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος

Τον χειμώνα, θα προστεθούν γλυκά με περισσότερα βότανα και με φρούτα που θα ακολουθούν τις εποχές. Τώρα θα γευτείς περισσότερα φρούτα και απαλές κρέμες, αλλά όλο αυτό γίνεται με εστιατορικές τεχνικές, σε γλυκά που είναι καινούρια και δεν θα δοκιμάσεις εύκολα. Lemon tart με αγγλική κρέμα custard που φτιάχνεται από ελληνικό πρόβειο γιαούρτι, σοκολατίνα με διπλή κρέμα σοκολάτας και εξωτικά φρούτα, μηλόπιτα με σαμπλέ, δική τους σφολιάτα, διπλή κρέμα, ποσέ μήλο και πατισερί «της γιαγιάς».

Jenny.Gr
photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος

Η ονομασία του Φίλινγκς έχει διπλή σημασία. «Είναι τα συναισθήματα που νιώθεις όταν βλέπεις, πιάνεις, γεύεσαι τα γλυκά. Και είναι και τα fillings, που είναι τα διαφορετικά layers που θα βρεις σε αυτά. Η γραφίστρια με την οποία συνεργάστηκα πρότεινε να το γράψουμε στα ελληνικά, μου άρεσε και αυτό ήταν». Του λέω ότι θα μπορούσε να σημαίνει και το ότι τρώμε συχνά τα συναισθήματά μας, γιατί τα γλυκά ζεσταίνουν πάντα την ψυχή. Τη δική μου τουλάχιστον.

Jenny.Gr
photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος

Τον Σεπτέμβριο που έρχεται, θα βρεις ένα ακόμα Φίλινγκς στη Νέα Σμύρνη, αλλά σε pop up εκδοχή. Θα έχει τη δική του γωνιά σε ένα μαγαζί, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά. Του λέω ότι η λογική των λίγων και καλών γλυκών είναι μία τάση που επικρατεί και που μάλλον εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον πελάτη. «Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις πολλά πράγματα. Σου μένουν κι εμείς θέλουμε να είναι φρέσκα και να μπορούμε να εξελιχθούμε σε ό,τι κάνουμε. Είναι επίσης σημαντικό για εμάς να διατηρούμε καλή σχέση με τη γειτονιά και να έρχονται ξανά και ξανά». Εγώ πάντως έφυγα φορτωμένη γλυκά και θα επιστρέψω σίγουρα για εκείνο το brownie cookie και τη lemon tart.

Jenny.Gr
photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος

Πύρρωνος 23, Παγκράτι