Μελομακάρονα, το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων! Αν είσαι κ εσύ από εκείνους τους ανθρώπους που αγαπούν τα μελομακάρονα (όπως όλοι μας δηλαδή) τότε σου βρήκαμε τον τρόπο για να τα κάνεις ακόμα καλύτερα. Να τα βουτήξεις μέσα σε λιωμένη Κουβερτούρα!
Σου έτρεξαν τα σάλια; Απολύτως λογικό!
Κι εμείς νιώθουμε ακριβώς το ίδιο!
Λίγα λόγια για τα μελομακάρονα με επικάλυψη Σοκολάτας.
Υπάρχουν δύο επιλογές, όταν θέλετε να βουτήξετε τα μελομακάρονα σε σοκολάτα. Η μία είναι να μην τα μελώσετε καθόλου ώστε να έχουν τη γλύκα από τη σοκολάτα μόνο. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε να τα βουτήξετε μέσα σε Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ, που είναι ελαφρώς πιο γλυκιά.
Η δεύτερη περίπτωση είναι να τα μελώσετε κανονικά, ίσως λίγο λιγότερο και μετά να τα βουτήξετε σε σοκολάτα. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Kουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ με 54% κακάο για την επικάλυψη.
Πάμε να βουτήξουμε τα μελομακάρονά μας σε σοκολάτα!
Υλικά:
Για τα μελομακάρονα:
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
λίγο κονιάκ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
1/2 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
κανέλα
γαρίφαλο
φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι μέλι
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
200 γρ. Kουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ με 54% κακάο ή Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τον χυμό μαζί με τη σόδα , ώστε να αφρίσει και στη συνέχεια το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, κοσκινισμένο ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και τα πλάθουμε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα.
Τα βάζουμε σε μία λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει μία λαδόκολλά και τα ψήνουμε στους 180οC για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Όσο ψήνονται τα μελομακάρονά μας, φτιάχνουμε το σιρόπι μας σε ένα κατσαρολάκι.
Μόλις κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα μελώνουμε, βουτώντας τα στο σιρόπι.
Δεν τα μελώνουμε πολύ γιατί μετά θα καλυφθούν και με την Kουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ με 54% κακάο, οπότε θέλουμε να διατηρήσουμε ισορροπία
Μόλις τα μελομακάρονα κρυώσουν, λιώνουμε την Kουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ με 54% κακάο ή την Κουβερτούρα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε μία λαδόκολλα ή σε μία σχάρα για να κρυώσει η σοκολάτα και τα σερβίρουμε σε μία γιορτινή πιατέλα!
Φωτογραφίες: Τζίνα Σκανδάμη
Βρείτε όλες τις σοκολατένιες συνταγές εδώ!