Γάζα: Αφέθηκαν ελεύθεροι 24 όμηροι από τη Χαμάς – Οι πρώτες εικόνες


JTeam

24 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: Αφέθηκαν ελεύθεροι 24 όμηροι από τη Χαμάς – Οι πρώτες εικόνες
@nurphoto / gettyimages
Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 24 όμηροι από τη Χαμάς, έπειτα από 48 ημέρες εχθροπραξιών

Λίγες ώρες μετά την κατάπαυση του πυρός, πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες, ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση για να διευκολύνει τη μεταφορά ομήρων από τη Γάζα στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Με ανακούφιση επιβεβαιώνουμε την ασφαλή απελευθέρωση 24 ομήρων. Διευκολύναμε αυτή την απελευθέρωση των ομήρων μεταφέροντάς τους από τη Γάζα στα σύνορα της Ράφα, σηματοδοτώντας τον πραγματικό αντίκτυπο του ρόλου μας ως ουδέτερου ενδιάμεσου μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν, βρίσκονται 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος. Από την πλευρά του, το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 50 ομήρους κατά της διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οιΤαϊλανδοί όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή αποτελούν μέρος μιας ξεχωριστής συμφωνίας από εκείνη που διαπραγματεύτηκε η Χαμάς με το Κατάρ και την Αίγυπτο.

O πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε: «Επιβεβαιώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας και το Υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχουν ήδη Ταϊλανδοί όμηροι που έχουν απελευθερωθεί. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας είναι καθ' οδόν για να τους παραλάβουν σε άλλη μία ώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουν τα ονόματα και τα στοιχεία τους. Παρακαλούμε μείνετε συντονισμένοι».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, επιβεβαίωσε επίσης την απελευθέρωση 39 γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.