UPDATE #NOW

Γάζα: Η Adobe πουλά AI φωτογραφίες από τον πόλεμο


Στεφανία Παπαδημητρίου

9 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: Η Adobe πουλά AI φωτογραφίες από τον πόλεμο
Πλάι τους, αναφέρει ότι είναι προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχει καμία σημασία, όμως;

H Adobe πουλά εικόνες φτιαγμένες με AI, οι οποίες παρουσιάζουν βομβαρδισμένες πόλεις στο Ισραήλ και τη Γάζα. Κάποιες είναι ρεαλιστικές και μοιάζουν με αληθινές φωτογραφίες, ενώ άλλες φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν από υπολογιστή. Και, τουλάχιστον μία, έχει κυκλοφορήσει online κι έχει περάσει για κανονική.

Η είδηση έγινε γνωστή από το αυστραλιανό μέσο Crikey. Η φωτογραφία έχει λεζάντα «η διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης, από ΑΙ» και απεικονίζει ένα σύννεφο σκόνης, πάνω από μία πόλη. Η ομοιότητα με τις πραγματικές σκηνές της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, είναι σοκαριστική, όμως η εικόνα καθαυτή, είναι ένα ψέμα. Και, παρότι πρόκειται για προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, blogs και ιστοσελίδες την αναπαράγουν χωρίς να κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν είναι αληθινή.

Στο Adobe υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν πόλεμο. Μία από αυτές, έχει τίτλο «Κατεστραμμένα κτήρια έπειτα από εκτόξευση ρουτίνας από την Λωρίδα της Γάζας» και δείχνει κατεστραμμένους δρόμους. Άλλη, λέγεται «Ερείπια στην πόλη της Γάζας, από τον πόλεμο». Κι άλλες AI-εικόνες που πωλούνται στο Adobe Stock, παρουσιάζουν ψεύτικες εκρήξεις μέσα στο Ισραήλ.

Jenny.Gr

Είναι ακριβώς όπως τότε που ο Πάπας κυκλοφόρησε με γυαλιά, αλυσίδα και μπουφάν Balenciaga. Η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε λάθος, ξανά.

Όπως έχουν εξηγήσει ειδικοί, η κατάρρευση τω social media και η ταχύτατη εξάπλωση της παραπληροφόρησης, μας δυσκολεύουν να καταλάβουμε τι είναι αληθινό και τι όχι. Κι οι εικόνες που δημιουργούνται με ΑΙ, θολώνουν ακόμη περισσότερο τα νερά. Επιπλέον, το ότι είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις παρόμοιες εικόνες, και το ότι οι εταιρείες πίσω τους δεν ενδιαφέρονται για το κακό που προκαλούν είναι ανησυχητικό.

Το Adobe Stock είναι ένα σάιτ που, καθένας μας, μπορεί να ανεβάσει τα έργα του και να τα πουλήσει, πληρώνοντας μία απλή συνδρομή στην πλατφόρμα. Πέρσι, ξεκίνησαν να γίνονται δεκτές οι ΑΙ εικόνες. Χωρίς να μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα, οι εικόνες του πολέμου πιθανότατα είναι αποτέλεσμα λογισμικού που έχει εκπαιδευτεί σε πολεμικό content – όχι πως έχει σημασία, βέβαια.

Jenny.Gr

Μπορεί η Adobe να ξεκαθαρίζει στους όρους χρήσης ότι απαγορεύεται να ανεβαίνουν έργα που «αναφέρονται ή βασίζονται σε πρόσωπα, μέρη ή ιδιωτική ιδιοκτησία, εκτός κι αν διαθέτετε νόμιμη άδεια», όμως οι χρήστες δεν φαίνεται να πτοούνται. «Αν δεν είστε βέβαιοι ότι έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα, μην υποβάλλετε το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί η εταιρεία. Οι οδηγίες, βέβαια, δεν αναφέρουν τι συμβαίνει σε περίπτωση που ανέβουν εικόνες που αφορούν στον συγκεκριμένο πόλεμο. Μπορεί πλάι τους να υπάρχει η ένδειξη «Generated with AI», όμως η κατάσταση δεν σώζεται έτσι απλά. Από τη στιγμή που θα τις αγοράσεις, μπορείς να τις κάνεις ό,τι θέλεις – μπορείς να ξεκινήσεις τα δικά σου fake news στο Χ, να πάρεις την προσοχή που σου λείπει, να περάσεις τα μηνύματά σου και να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζεις.