CELEBRITIES

Θρήνος, χαμόγελα ή μυστικότητα; Η τέχνη του χωρισμού στην εποχή των social media


Χριστίνα Κατσαντώνη

6 Φεβρουαρίου 2017

abaca-488713-072.jpg

Η Johansson και ο πρώην πια σύζυγος Dauriac επέλεξαν έναν από τους πιο comme il faut τρόπους χωρισμού διασήμων. Κράτησαν ιδιωτική τη διαδικασία διαζυγίου κι επέλεξαν τη δημοσιοποίησή του χωρισμού τους σε μια χρονική στιγμή που το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο αλλού -η Johansson εμφανίστηκε χωρίς το δαχτυλίδι του γάμου της, στις διαδηλώσεις των γυναικών κατά την ορκωμοσία Trump. Κι όταν οι φήμες περί του χωρισμού τους επιβεβαιώθηκαν από εκπροσώπους τους, βρέθηκαν συμπτωματικά στο ίδιο μέρος όπου και πόζαραν χαμογελαστοί, περνώντας έτσι το μήνυμα ότι η σχέση τους παραμένει φιλική. 

Διάσημοι δικηγόροι στη σόουμπιζ όπως η Laura Wasser (στο πελατολόγιό της ανήκουν οι Johny Depp και Angelina Jolie) έχουν αποκαλύψει την προσφιλή σε πολλούς τακτική να ολοκληρώνουν τη δικαστική διαδικασία πριν την ανακοίνωση του διαζυγίου τους, ώστε να φέρνουν τους θαυμαστές τους προ τετελεσμένου: μπροστά σε έναν πολιτισμένο, ψύχραιμο, χαμηλών τόνων χωρισμό.

'Οπως όμως υπάρχουν πελάτες που επιζητούν διακριτικότητα, υπάρχουν κι άλλοι που αξιοποιούν τους χωρισμούς τους (δίνοντάς τους δημοσιότητα), ώστε να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους. Αν είσαι η Scarlett Johansson χωρίζεις μυστικά και με δημόσια χαμόγελα, αν είσαι μια Cardashian ή μια celebrity βγαλμένη από ριάλιτι με μέγα έρεισμα όχι ακριβώς fans αλλά ακόλουθους στα social media, μπορεί και να χωρίσεις όπως η Savannah Chrisley, η οποία έκανε live μετάδοση στο facebook ενός δακρύβρεχτου μηνύματος για την απώλεια του boyfriend.

Τα τελευταία χρόνια, τα social media έχουν εξελιχθεί σε ισχυρό εργαλείο που βοηθά τους celebrities να χειριστούν γεγονότα που αφορούν την προσωπική τους ζωή. Η Lady Gaga είχε χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς της στα social για να μοιραστεί το δυσάρεστο νέο του χωρισμού της με τον Taylor Kinney, με ένα μήνυμα στο οποίο ανακοίνωνε με θλίψη ότι αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα στη σχέση τους.

Την πιο παραδοσιακή μέθοδο μιας κοινής ανακοίνωσης επέλεξαν για το χωρισμό τους ζευγάρια όπως ο Ben Affleck και η Jennifer Garner, οι οποίοι ανακοίνωσαν από την πρώτη στιγμή πως προχωράνε μαζί ως γονείς, διατηρώντας μια σχέση αγάπης και φιλίας και παρακαλώντας τα μέσα για διακριτικότητα, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά τους.

Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη με το διασημότερο διαζύγιο της εποχής μεταξύ Brad Pitt και Angelina Jolie. Και εκείνοι ζήτησαν διακριτικότητα για τα παιδιά τους, όμως το έκαναν με ξεχωριστές ανακοινώσεις, δίνοντας από την αρχή ένα σαφές δείγμα -και σήμα στα media- της έλλειψης συναίνεσης που χαρακτήριζε πια τη σχέση τους.

Για τον Ben Affleck, ο προηγούμενος χωρισμός του, με τη Jennifer Lopez, δεν ήταν τόσο διακριτικός. Το ειδύλλιό τους, με όλα του τα σκαμπανεβάσματα, παρέμενε σταθερά πρωτοσέλιδο στα tabloids, που απολάμβαναν κάθε ατυχή εξέλιξη στη σχέση τους, όπως τον προγραμματισμένο γάμο που την τελευταία στιγμή ατύχησε κι αναβλήθηκε.

Το οριστικό τέλος της σχέσης, που τελικά περιορίστηκε σε αρραβώνα, ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο της Lopez, η οποία χρόνια μετά, στην αυτοβιογραφία της αναφέρει ότι ο χωρισμός με τον Affleck ήταν “σαν να μου έβγαλαν την καρδιά, σαν μου την ξερίζωσαν από το στήθος”.

Ανάλογα ηχηρές παρομοιώσεις δεν χρειάστηκε να επικαλεστεί η Demi Moore για να πείσει για το άβολο της κατάστασης που περνούσε μετά τον χωρισμό της με τον Ashton Kutcher και τη δημοσιότητα που εκείνος πήρε στα media. Η ανακοίνωση του διαζυγίου, που ακολούθησε τις φήμες ότι εκείνος την απάτησε με νεαρή την ημέρα της επετείου τους, έγινε από τη Moore με μια γραπτή κι αφοπλιστικά ειλικρινή δήλωση, στην οποία αφού εκδήλωνε τη θλίψη της για το τέλος του γάμου της, σημείωνε: “Ως γυναίκα μητέρα και σύζυγος, έχω ορισμένες αξίες και όρκους, που τηρώ ως ιερούς. Σε αυτό το πνεύμα επιλέγω να προχωρήσω με τη ζωή μου. Ζητώ την συμπόνια και τη διακριτικότητα που θα δίνατε σε όποιον κι αν βρισκόταν σε παρόμοια θέση με τη δική μου...”.

Αποτέλεσμα ήταν για μήνες μετά να αντιμετωπίζεται ως “παρατημένη” και να εισπράττει “συμπόνια” σε βαθμό "βασανιστικό" -σύμφωνα με μετέπειτα δηλώσεις της.

“Είναι θλιβερό όταν κάτι φτάνει στο τέλος” είχε δηλώσει η Jennifer Aniston, αναφερόμενη στο διαζύγιο της με τον Brad Pitt: Οσο κι αν προσπαθείς να αποφύγεις τον πόνο, τόσο περισσότερο πονάς. Είσαι άνθρωπος, κι όπως όλοι περνάς μια επώδυνη εμπειρία. Η μόνη διαφορά είναι ότι την περνάς μπροστά στα βλέμματα όλου του κόσμου”. Είτε θέλεις, είτε δεν θέλεις τη συμπόνια κανενός...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.