CELEBRITIES

Η πρόταση γάμου που η Jackie απέρριψε για τον Ωνάση: οι άγνωστες επιστολές


Χριστίνα Κατσαντώνη

9 Φεβρουαρίου 2017

Jackie-Kennedy.jpg

Άρθρο των New York Times, δημοσιεύει μέρος των προσωπικών επιστολών που η Jackie Kennedy Ωνάση έστειλε στον David Ormsby Gore, πριν και αμέσως μετά τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Βρετανός κύριος Gore, που είχε και τον τίτλο του λόρδου του Harlech ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του John F. Kennedy -κι ως πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, τον συμβουλευόταν συχνά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με δήλωση του Robert Kennedy, μάλιστα ο Ormsby Gore ήταν “σχεδόν... μέλος της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος άκουγε τις συμβουλές του περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου”.

Οι δύο φίλοι έκαναν τότε στενή παρέα μαζί με τις συζύγους τους. Το ζεύγος Gore ήταν συχνά καλεσμένο για δείπνο στον Λευκό Οίκο, ενώ τα δύο ζευγάρια έκαναν κοινές διακοπές.

Μετά τη δολοφονία του Kennedy, αλλά και μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή της συζύγου του τον Μάιο του 1967, ο στενός του φίλος και η χήρα Jackie ήρθαν πολύ κοντά. Κι ύστερα από ένα ταξίδι τους στην Καμπότζη τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι φήμες οργίαζαν ότι ένα ρομαντικό ειδύλλιο είχε γεννηθεί και ότι ο Βρετανός λόρδος σκόπευε να ζητήσει σε γάμο τη χήρα Kennedy.

Η Jackie Kennedy με τον Ornsby Gore το 1961

Μέσα από τα γράμματα που ανακαλύφθηκαν πριν από ένα μήνα στην Ουαλία, σε μια κλειδωμένη κόκκινη δερμάτινη βαλίτσα στο οικογενειακό σπίτι του Ormsby Gore (ο οποίος πέθανε το 1985 -με την Jackie παρούσα στην κηδεία του), αποδεικνύεται ότι οι φήμες είχαν δίκιο. Πρόταση γάμου υπήρξε, αλλά απορρίφθηκε.

Η Jackie Kennedy προτίμησε να πει το ναι στον Αριστοτέλη Ωνάση, όσο για το γιατί, το εξηγεί η ίδια σε χειρόγραφο γράμμα της: “Αν μπορέσω ποτέ να βρω λίγη γιατρειά και γαλήνη, θα πρέπει να είμαι με κάποιον που δεν είναι κομάτι του κόσμου μου από το παρελθόν και από τον πόνο του. Κι αυτό μπορώ να το βρω τώρα -αν ο κόσμος μας το επιτρέψει...”.

Στο γράμμα, που έχει ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 1968 (λιγότερο από μήνα μετά τον γάμο της με τον Ωνάση), η Jackie Kennedy απευθύνεται με αγάπη στον Ormsby Gore. “Έχουμε γνωρίσει, έχουμε μοιραστεί κι έχουμε χάσει τόσα μαζί” του γράφει. “Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που επιθυμούσες, ελπίζω αυτός ο δεσμός αγάπης και πόνου να μη σπάσει ποτέ”.

Γράφοντας, βεβαίως, σε επιστολόχαρτο πάνω στο οποίο είναι τυπωμένο το γιοτ του Ωνάση και αποκαλώντας τον Ormsby Gore “πολυαγαπημένο αδερφό και μέντορα” στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα ως προς την επιλογή της.

Απέναντι στη δυσπιστία, που ο Ormsby Gore σε προηγούμενο γράμμα είχε εκφράσει για τον σύζυγό της, η Jackie εμφανίζεται απόλυτη: “Με ξέρεις. Και πρέπει να ξέρεις ότι ο άντρας που μου περιγράφεις στο γράμμα σου, δεν είναι ένας άντρας που θα μπορούσα να παντρευτώ”.

Κι όταν αναφέρεται στον Ωνάση, στα πώς και τα γιατί της επιλογής της, είναι σαφής και κατηγορηματική: “Είναι σοφός και καλός. Είναι μόνος και θέλει να με προστατέψει από τη μοναξιά. Μόνο εγώ μπορώ να αποφασίσω αν μπορεί να τα καταφέρει κι έχω ήδη αποφασίσει. Ξέρω ότι στάθηκε έκπληξη για τόσο πολλούς ανθρώπους. 'Ομως βλέπουν για μένα προοπτικές, που ποτέ δεν θέλησα για τον εαυτό μου...”.

Τα συνολικά 18 χειρόγραφα γράμματα της Jackie Kennedy θα δημοπρατηθούν στις 29 Μαρτίου στο Λονδίνο μαζί με άλλα έγγραφα. Ανάμεσά τους είναι και το πρόχειρο επιστολής που της έγραψε ο Ormsby Gore μετά την απόρριψη της πρότασής γάμου του, που κατά τους Times είναι το πιο συγκινητικό γράμμα της συλλογής.

Όλες οι σκέψεις που έκανα με μας να κάνουμε διακοπές ο ένας δίπλα στον άλλο, να σχεδιάζουμε για μας ένα μυστικό γάμο μέσα στο καλοκαίρι, όλα τα σχέδια που έκανα με μας να συζητάμε ήρεμα κι αληθινά όπως κάναμε στην Καμπότζη για δέκα υπέροχες μέρες, έγιναν σκουπίδια” γράφει και συνεχίζει: “Κλαίω όταν βλέπω τη φωτογραφία σου...”.

Για την ιστορία, ο Ormsby Gore ξεπέρασε μάλλον σύντομα τον πόνο του αν σκεφτούμε ότι ένα χρόνο μετά (τον Δεκέμβριο του 1969) παντρεύτηκε την Αμερικανίδα κοσμική Pamela Colin. Πιθανόν και όχι ακριβώς, αν σκεφτούμε ότι ο Τύπος της εποχής είχε εντοπίσει στην Pamela Colin μια εκπληκτική ομοιότητα με την κυρία Ωνάση...

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.