CELEBRITIES

Αυτοί που έφυγαν από Aids


The Jennettes

1 Δεκεμβρίου 2017

054-farang1049514267.jpg

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν χαθεί, η παγκόσμια κοινότητα έχει σοκαριστεί και έχει χάσει πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, οι οποίοι με τον θάνάτο τους, κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύτερο κοινό, ενώ ταυτόχρονα ο χαμός τους υπήρξε η αφορμή έναρξης μεγάλων καμπανιών ενημέρωσης για τους τρόπους προφύλαξης από τον θανατηφόρο ιό.

Rock Hudson

Ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος μεγάλος σταρ της μεγάλης οθόνης ο οποίος "έφυγε" στα μέσα της δεκαετίας του '80, προκαλώντας μεγάλο σοκ. Πόσω δε μάλλον αναλογιστούμε δε, το πόσο μεγάλο ταμπού, ήταν για την εποχή, ένας τέτοιος σταρ του Hollywood, ο οποίος λατρεύτηκε ως είδωλο από τις γυναίκες και αποκαλύφθηκε πώς είναι ομοφυλόφιλος ένας μόλις χρόνο πριν φύγει από την ζωή. Παρά το πρώτο σοκ της πουριτανικής μέχρι τότε κοινότητας, ήταν μία αρχή για πάρα πολλούς διάσημους να αρχίσουν να μιλούν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους. Η Elisabeth Taylor, στενίε φίλη του Hudson, ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τις καμπάνιας τόσο για την καταπολέμηση της νόσου όσο και για την αποδοχή των ομοφυλοφίλων.

Freddie Mercury: 1946 - 1991

Εκκεντρικός και μοναδικός ο τραγουδιστής των Queen, είναι ίσως ο διασημότερος ροκ σταρ που «έφυγε» από AIDS. Η διάγνωσή του έγινε το 1987 και ο ίδιος δεν το κοινοποίησε. Όμως ταλαιπωρήθηκε αρκετά και τελικά κατέληξε στις 24 Νοεμβρίου του 1991, σε ηλικία μόλις 45 ετών. Πιστός στην εκκεντρικότητά του υποδέχθηκε τον θάνατό του στις 24 Νοεμβρίου του 1991, φορώντας νυφικό. Ο θάνατός του κινητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Rudolf Nureyev

Ένα από τα διασημότερα θύματα του ιού HIV, ήταν ο Ρώσος χορευτής Rudolf Nureyev. Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε μέχρι τότε τον κλασικό χορό και συνέβαλε στην εξέλιξή του. Υπήρξε φορέας από το 1984 αλλά η ασθένεια άρχισε να τον καταβάλει αρκετά χρόνια αργότερα το καλοκαίρι του 1991 που η υγεία του κλονίστηκε σημαντικά. Η άνοιξη του '92 τον βρίσκει να ανεβάζει την παράσταση Romeo and Juliet στη Metropolitan Opera , όμως έχει μπει στο τελικό στάδιο. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε στις 8 Οκτωβρίου του 1992 στο ανέβασμα της νέας του παραγωγής La Bayadere στο Παρίσι, όπου το κοινό τον επευφημούσε για περισσότερο από 10 λεπτά, ενώ δύο χορευτές βοήθησαν τον αδύναμο Nureyev να ανέβει μέχρι τη σκηνή. Tελικά έφυγε από τη ζωή 6 Ιανουαρίου του 1993 στο Παρίσι. Η επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε τότε στον τύπο για τον θάνατό του δεν έλεγε τίποτε για τον ιό του AIDS, παρά μόνο υπήρχε αναφορά σε καρδιακές επιπλοκές ύστερα από ανίατη ασθένεια. Φίλοι του όμως, επιβεβαίωσαν ότι ο Νουρέγιεφ έπασχε από τον ιό.

Anthony Perkins

Το κοινό τον αγάπησε ως Νόρμαν Μπέιτς στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στο μεγαλύτερο θρίλερ των εποχών «Ψυχώ». Στην Ελλάδα τον μάθαμε περισσότερο εκείνη την εποχή ως συμπρωταγωνιστή της Μελίνας Μερκούρη - με την οποία τους συνέδεε και στενή φιλία- στην ταινία «Φαίδρα». Ο Perkins, έφυγε χτυπημένος από τον ιό του AIDS το 1992 σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Billy Bo

Kαινοτόμος, ταλαντούχος και πανέμορφος ο Billy Bo, ξεκινήσε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως χορευτής σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας. Στενός φίλος με τον Μάκη Τσέλιο, αποφασίζει το 1974 να ανοίξει μαζί του έναν οίκο μόδας στο Κολωνάκι. Ακολουθούν και άλλα καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και η δημιουργία καταστήματος στη Νέα Υόρκη. Το 1981 είναι η χρονιά που επιλέγεται για τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας τις οποίες σχεδίασε και που θα φορεθούν για τα επόμενα έξι χρόνια. Ο Billy Bo ήταν από τους πρώτους Ελληνες που προσβλήθηκε από τον ιό HIV και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 νόσησε με AIDS. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου του 1987 σε ηλικία μόλις 33 ετών. Το σοκ για την ελληνική κοινωνία ήταν μεγάλο αφού ήταν ο πρώτος Έλληνας διάσημος που έγινε γνωστό δημόσια ότι έχασε τη ζωή του από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Αλέξης Μπίστικας

Ο σκηνοθέτης, γιος των δημοσιογράφων Βαγγέλη και Ελένης Μπίστικα, σκηνοθέτησε συνολικά εννέα ταινίες μικρού μήκους και μία μεγάλου μήκους, Το χάραμα, με πρωταγωνιστές τον Στάυρο Ζαλμά την Κατερίνα Κούκα και την Σμαράγδα Καρύδη. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της, τελευταίας του ταινίας είχε ήδη νοσήσει από τον ιό HIV, και τελικά έφυγε από την ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.