CELEBRITIES

Ο δεύτερος γάμος του Καρόλου- Όταν το παρελθόν «κυνηγάει» το μέλλον


25 Ιουνίου 2021

Ο δεύτερος γάμος του Καρόλου- Όταν το παρελθόν «κυνηγάει» το μέλλον

Κι ενώ άφθονο μελάνι έχει χυθεί για τους λοιπούς γάμους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας τα Μέσα δεν συνηθίζουν να αναπαράγουν εικόνες από το γάμο του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλας Πάρκερ Μπόουλς. Αν και ο Κάρολος είναι ο αναμενόμενος διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. 

Ενώ γνώστες των πραγμάτων ανέμεναν να παραδώσει η Βασίλισσα τη σκυτάλη στον πρωτότοκο γιο της το τρέχον διάστημα με αφορμή τα 95α γενέθλιά της στις 21 Απριλίου, όπως είχε προβλέψει και ο κ. Χρήστος Ζαμπούνης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», κάτι τέτοιο δεν συνέβη παρά το θάνατο και του συζύγου της, Πρίγκιπα Φιλίππου.

Οι Βρετανοί και όχι μόνο, περιμένουν τις αλλαγές που θα προκαλέσει η διαφοροποίηση του ατόμου που φέρει το στέμμα μετά από περίπου επτά δεκαετίες. Άλλωστε, έχει ήδη ανακοινωθεί πως το Πλατινένιο Ιωβηλαίο (70 χρόνια στο θρόνο) της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας θα εορταστεί τον Ιούνιο του 2022, από τις 2 έως τις 5 του μήνα.  Άγνωστο όμως παραμένει εάν η βασίλισσα Ελισάβετ σκοπεύει τότε να αποσυρθεί και να παραδώσει τον θρόνο στον πρίγκιπα Κάρολο. 

Αξίζει να αναφέρουμε όμως δύο λόγια για αυτόν τον γάμο και να δούμε γιατί άργησε τόσο να πραγματοποιηθεί. Οι βασικοί λόγοι που δεν παντρεύτηκαν αρχικά ο Κάρολος και η Καμίλα, πηγάζουν από την εφαρμογή του βασιλικού πρωτοκόλλου.

Η Καμίλα, αφενός δεν είχε αρκούντος αριστοκρατικό υπόβαθρο, αφετέρου είχε σχέσεις πριν τον Κάρολο, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει σοβαρή υποψηφιότητα ως μέλλουσα βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η σχέση με την Καμίλα μετά το γάμο με την Diana

Για την εκ νέου έναρξη της σχέσης του Καρόλου με την Καμίλα έχουν ειπωθεί διάφορες εκδοχές. Και μπορεί ο ίδιος ο Κάρολος στη βιογραφία του να υποστηρίζει πως η σχέση του με την Καμίλα αναζωπυρώθηκε το 1986, όταν ο γάμος του με την λαοφιλή πριγκίπισσα Diana είχε ήδη τριγμούς, στη συνείδηση όμως του κοινού η Καμίλα έχει ταυτιστεί ως το τρίτο πρόσωπο στη σχέση τους κι ας προϋπήρχε το ρομάντζο της με τον Κάρολο από το 1970, όταν πρωτογνωρίστηκαν κι ερωτεύτηκαν.

jenny.gr

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την προβολή του τέταρτου κύκλου «The Crown» στο Netflix το Νοέμβριο του 2020. Η σχέση του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας αποτέλεσε το επίκεντρο της συγκεκριμένης σεζόν του «Στέμματος». Στο ιστορικό δράμα παρουσιάστηκε και η σχέση του πρίγκιπα με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Μετά την προβολή της σειράς στον επίσημο λογαριασμό του Clarence House, όπου κατοικεί ο Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, το ζευγάρι απενεργοποίησε τη δυνατότητα δημοσίευσης παρατηρήσεων κάτω από τις αναρτήσεις του στο Twitter, αφού δέχτηκε σωρεία αρνητικών σχολίων από θαυμαστές της αδικοχαμένης πριγκίπισσας. Ενώ έχουν περάσει 24 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο της Diana (31/8/1997), η αγάπη και η υποστήριξη σημαντικής μερίδας του κοινού υφίστανται ακόμη προς το πρόσωπό της. 

Γιατί όμως άργησε τόσο ο γάμος του Καρόλου με την Καμίλα αφότου η Diana πέθανε; 

Ο Κάρολος, όπως και η Καμίλα είχαν από ένα διαζύγιο στην πλάτη τους, κάτι που καθιστούσε την επίσημη ένωσή τους πολύπλοκη. Συγκεκριμένα: 

•    Το 1973 η Καμίλα παντρεύτηκε τον αξιωματικό του βρετανικού στρατού Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.
•    Στις 29 Ιουλίου 1981 έγινε ο γάμος που παρακολούθησε όλη η υφήλιος. Η Diana έγινε σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου.
•    Το 1993 δημοσιεύτηκε η απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής κλήσης του παράνομου ζεύγους που είχε ηχογραφηθεί το 1989 με τίτλο «Camillagate». 
•    Μετά τη δημοσιοποίηση του δεσμού με τον Κάρολο η Καμίλα πήρε διαζύγιο το 1995. 
•    Ο χωρισμός της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Καρόλου είχε ήδη ανακοινωθεί το 1992. Το διαζύγιο εκδόθηκε επίσημα το 1996. 
•    Μετά το θάνατο της Diana σε τροχαίο το 1997, ο Κάρολος θα εμφανίσει πλέον δημόσια την Καμίλα ως σύντροφό του το 1999.

Ο Κάρολος μπορούσε να χωρίσει και να βασιλεύσει, δεν μπορούσε όμως να ξαναπαντρευτεί και να παραμείνει διάδοχος. Η εκκλησία της Αγγλίας άλλαξε τους κανόνες  της το 2002. Τότε μόνο η Γενική Σύνοδος, το νομοθετικό σώμα της, επέτρεψε το γάμο στην εκκλησία για τους ήδη διαζευγμένους, των οποίων οι πρώην σύζυγοι ζούσαν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις»

Η επίσημη ένωση του ζευγαριού

Στις 9 Απριλίου του 2005, ο Κάρολος και η Καμίλα επισημοποίησαν επιτέλους τη σχέση τους και παντρεύτηκαν με κλειστό πολιτικό γάμο στο δημαρχείο του Ουίνδσορ, ενώ αργότερα ακολούθησε και λειτουργία για ευλογία του γάμου στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ. 

jenny.gr

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στην Αγγλία. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και o πρίγκιπας Φίλιππος δεν παρέστησαν στο πολιτικό γάμο, ενώ αντιθέτως συμμετείχαν στο θρησκευτικό μυστήριο και στη δεξίωση, όπου ευχήθηκαν στους νεόνυμφους ενώπιον των καλεσμένων τους.

Η Καμίλα μετά το γάμο με τον Κάρολο παρότι δικαιούτο τον τίτλο της «Πριγκίπισσας της Ουαλίας», προτίμησε να προσφωνείτο ως «Δούκισσα της Κορνουάλης», λόγω της ισχυρής σύνδεσης του τίτλου με την πρώτη σύζυγο του Καρόλου, Diana. Η «αθώα», «γοητευτική» γυναίκα που «κέρδιζε» τον κόσμο με τόση ευκολία και αγαπήθηκε από τα Μέσα, αν και νεκρή συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στη σχέση του Καρόλου και της Καμίλα. Μόλις το 2017 η συγγραφέας και βασιλική βιογράφος, Σάλι Μπέντελ Σμιθ εξέδωσε το βιβλίο «Πρίγκιπας Κάρολος: Τα πάθη και τα παράδοξα μιας απίθανης ζωής», όπου αναφέρονται οι σκοτεινές στιγμές του πρώτου γάμου και οι αγεφύρωτες διαφορές που κατέστησαν αυτήν την ένωση καταδικασμένη

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε με αφορμή τον γάμο ήταν το πώς θα προσφωνείτο η Καμίλα, όταν ο Κάρολος στεφθεί βασιλιάς. Και εκεί έγιναν δηλώσεις προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των γωνιών και της μετριοπαθούς στάσης του Καρόλου, του οποίου η δημοτικότητα δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως υψηλή. Το Clarence House ανέφερε τότε πως η Καμίλα θα προσφωνείτο πριγκίπισσα, σύζυγος του βασιλιά (Princess Consort). Μένει να φανεί αν θα τηρηθεί αυτό στο μέλλον ή εάν τελικά η Καμίλα γίνει και επίσημα βασίλισσα, εκτός από την καρδιά του συζύγου της, όπου κατέχει αυτή τη θέση εδώ και 50 περίπου χρόνια. 

Η κοινή γνώμη για το μελλοντικό βασιλικό ζεύγος

Η κυριότερη τροχοπέδη στη διαδοχή του Καρόλου είναι η γνώμη που έχει ο βρετανικός λαός για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο του 2020, η βαθμολογία εύνοιας τόσο για τον Κάρολο, όσο και για την Καμίλα είναι αρκετά χαμηλή, σε αντίθεση με τη βασίλισσα, τον Δούκα και τη Δούκισσα του Cambridge, William και Kate. Αντίστοιχα ευρήματα συναντάμε στη φετινή έρευνα που διεξήγαγε η Deltapoll, όπου το 47% των Βρετανών προτιμά την Ελισάβετ να διαδεχθεί ο William, και όχι ο Κάρολος, που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μόνο του 27% των ερωτηθέντων.

Τέλος, κάτι που ακόμα εκκρεμεί είναι η επίσημη αποσαφήνιση για το άτομο που έκανε τα ρατσιστικά σχόλια για το ενδεχόμενο σκούρο χρώμα του γιου του πρίγκιπα Harry, μίας που μέσω της Oprah Winfrey διαψεύστηκε η εμπλοκή της βασίλισσας και του πρίγκιπα Φιλίππου, όχι όμως του Καρόλου ή του William, της Kate ή της Καμίλα.

Πηγή του παλατιού φωτογραφίζει την πριγκίπισσα Άννα,τη θεία του Harry. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η λαίδη Κόλιν Κάμπελ, συγγραφέας βιβλίων για τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Η διαφορετική όμως εκδοχή θα αποτελούσε ένα περαιτέρω πλήγμα για την εικόνα των άμεσα εμπλεκομένων πρώτης γραμμής, που είναι υποψήφιοι για τη διαδοχή. Άλλωστε, ο πρίγκιπας Harry, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε αυτήν την πληροφορία.

Στα 70 χρόνια που βασιλεύει η Ελισάβετ Β΄, το παλάτι του Buckingham αντιμετώπισε πληθώρα σκανδάλων και κλυδωνισμούς που όμως με την κατάλληλη διαχείριση υποβαθμίστηκαν με την πάροδο των ετών. Μένει να φανεί εάν κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και όταν αλλάξει η μοναρχία την ηγεσία της. Άλλωστε, όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images 

Από την Αθηνά Τσακαλίδου, δημοσιογράφο και δημιουργό του whatilike.gr στο fb για αποκλειστική δημοσίευση στο jenny.gr.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.