CELEBRITIES

Tilda Swinton: «Αυτό που ήθελα πάντα ήταν να έχω ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα και μερικά σκυλιά»


JTeam

8 Ιανουαρίου 2022

Tilda Swinton: «Αυτό που ήθελα πάντα ήταν να έχω ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα και μερικά σκυλιά»
H Tilda Swinton μίλησε για όλα

Η ηθοποιός Tilda Swinton έδωσε μια συνέντευξη στον Simon Hattenstone και τον The Gardian και μίλησε για τα queer χρόνια της με τον Derek Jarman και τις τελευταίες της ταινίες ενώ αποκάλυψε τα σχέδια της για μια αλλαγή καριέρας. Και όλα αυτά ενώ κάνει τα πέντε σπάνιελ της βόλτα.

Η Swinton, στα 61 της είναι απίστευτα αναλλοίωτη – ακόμα πανέμορφη και απόκοσμη.

«Είναι παράξενο το πώς οι άνθρωποι υποθέτουν ότι έχεις κάτι βαθύ να πεις μόνο και μόνο επειδή έχεις παίξει σε μερικές ταινίες»,λέει. «Δεν έχω τίποτα να πω. Δεν ξερω τιποτα. Ένα πράγμα που ξέρω είναι ότι δεν θέλω καν να προσποιούμαι ότι ξέρω τίποτα. Ας πάμε λοιπόν μια βόλτα με τα σκυλιά», λέει και ξεκινάει με το αυτοκίνητο για την λίμνη Loch Ness.

Κατέχει μια μοναδική θέση στον κινηματογράφο, πασπαλίζοντας τις mainstream ταινίες με indie αξιοπιστία και τις indie ταινίες με mainstream βιωσιμότητα. Η Swinton είναι η βασίλισσα του indie-stream.

Την επόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί η ταινία της Memoria, μια δραματική ταινία φαντασίας διεθνούς συμπαραγωγής του 2021 σε σενάριο, σκηνοθεσία και συμπαραγωγή του Apichatpong Weerasethakul. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego και Daniel Giménez Cacho.

Στην ταινία, μια γυναίκα στοιχειώνεται από έναν ήχο που μόνο αυτή μπορεί να ακούσει, με την ταινία μερικές φορές να είναι τόσο αργή που νομίζεις ότι κοιτάς μια φωτογραφία, ένα νεορεαλιστικό θρίλερ που ταξιδεύει στο χρόνο και σε αφήνει με μια αβεβαιότητα για την ζωή.

Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε που η Swinton έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο Caravaggio του Derek Jarman. Δεν ήθελε ποτέ να γίνει σταρ. «Σκόπευα να κάνω μόνο μία ταινία», λέει. «Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους για πρώτη φορά σε μια ταινία. Είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ το ντοκιμαντέρ. Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους, δεν με ενδιαφέρει καθόλου να βλέπω ηθοποιούς.Ο ηθοποιός για να αποφύγει αυτή την ενόχληση του κοινού πρέπει να κάνει μια ταινία. Μετά σε είδαν, σε γνώρισαν, ήσουν ενδιαφέρουσα και νέα και δεν χρειάζεται να σε ξαναδούν ποτέ».

Κατέληξε να κάνει εννέα ταινίες με τον Jarman και έκτοτε κέρδισε ένα Όσκαρ και έχει συνεργαστεί με τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες του κόσμου – τέσσερις ταινίες με τον Jim Jarmusch και άλλες τόσες με τον Wes Anderson, τρεις με την Joanna Hogg και δύο με τον Bong Joon-ho και τους αδερφούς Coen. Λέει ότι είναι σαν να έχει διαφορετικές οικογένειες και ότι η συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους είναι ένας τρόπος να διατηρείται φρέσκια.

Η Katherine Matilda Swinton γεννήθηκε στο Λονδίνο σε μια αριστοκρατική Αγγλο-Σκοτσέζικη στρατιωτική οικογένεια με καταγωγλη που φτάνει μέχρι το Μεσαίωνα. Στα 10 της, την έστειλαν στο οικοτροφείο. Ήταν πιο προχωρημένη από τους συνομίληκους της, δέχθηκε bullying για το μυαλό της και σχεδόν δεν μιλούσε για πέντε χρόνια. Πήγε στο Πανεπιστήμιο του Cambidge με την πρόθεση να γίνει ποιήτρια, αλλά αφότου έφτασε δεν παρά μόνο ελάχιστα ποίηματα και πολύ ιδιωτικά».

«Αυτή είναι η ντροπή της ζωής μου», λέει. «Είμαι μια σωστή αποτυχία».

Αφού εγκατέλειψε την ποίηση, άρχισε να παίζει με συμφοιτητές της πιο φιλόδοξους από την ίδια. «Ντρεπόμουν για την έλλειψη φιλοδοξίας μου. Ως παιδί, η φιλοδοξία μου ήταν πάντα να έχω ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, έναν κήπο στην κουζίνα, παιδιά, μερικά σκυλιά και πολλούς φίλους. Ήθελα να κάνω δουλειά με φίλους. Δεν είχε σημασία. Αυτές ήταν οι φιλοδοξίες μου και εξακολουθούν να είναι» μοιράζεται.

«Ένας από τους λόγους που λέω ότι δυσκολεύομαι να περιγράψω τον εαυτό μου ως ηθοποιό είναι επειδή στο πανεπιστήμιο οι πρώτοι άνθρωποι που συνάντησα και ήθελαν να γίνουν ηθοποιοί ήταν πολύ σοβαροί γι' αυτό και μερικοί από αυτούς τα πήγαν πολύ καλά. Ήταν συγκεντρωμένοι και επαγγελματίες, πολύ ξεκάθαροι στο να συμμετέχουν σε μια παράδοση και ένα επάγγελμα. Ήξερα πολύ καλά ότι δεν ήμουν έτσι».

Στην συνέχεια, η βρεβευμένη ηθοποιός απoκάλυψε ότι πιστεύει πως το γεγονός ότι σταμάτησε να γράφει ποιήματα συνδέεται με την υποκτιτική, «Έχω μια αίσθηση ότι πρέπει να σταματήσω να παίζω και μετά θα ξαναγράψω. Πάντα ήθελα να σταματήσω».Όπως αποκαλύπτει αισθάνεται ότι μπαίνει σε ένα νέο στάδιο της ζωής της. Τα δίδυμα έχουν πλέον φύγει από το σπίτι - ο Xavier εργάζεται σε κινηματογραφικά σκηνικά, η Honor είναι στο τρίτο έτος στο πανεπιστήμιο στο Εδιμβούργο.

Όπως οι περισσότεροι φίλοι της τότε, αναγνωριζόταν ως queer, αλλά για τη Swinton αφορούσε περισσότερο τη θέση της στο σύμπαν παρά τη σεξουαλικότητά της. «Έζησα τα 20 μου σε ένα ολόκληρο queer περιβάλλον και ήταν ακριβώς στο σημείο που το queer ανακτήθηκε, επειδή ήταν πάντα όρος κατάχρησης. Έτυχε να ήμουν και ένα queer παιδί – όχι από την άποψη της σεξουαλικής μου ζωής, απλά περίεργο». Ποτέ δεν είχε χωρέσει πουθενά, και για πρώτη φορά ένιωσε ότι το έκανε.

Το τραυματικό γεγονός που την στιγμάτησε ήταν ο θάνατος του σκηνοθέτη Derek Jarman, τον οποίο ένιωθε οικογένεια. «Ο Derek πέθανε το 1994 και εκείνη τη χρονιά πήγα σε 43 κηδείες, όλοι οι θάνατοι που σχετίζονταν με το AIDS. Το μοναδικό άτομο που πραγματικά κατάλαβε τι περνούσα ήταν η γιαγιά μου, που έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, και μου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς σου».

Την τελευταία δεκαετία έχει βιώσει άλλη μια παρατεταμένη περίοδο θλίψης. Το 2018, ο πατέρας της Swinton πέθανε, επτά χρόνια μετά τη μητέρα της. «Όλες οι ιστορίες σταματούν, δεν υπάρχει δρόμος μπροστά σου. Όλα γίνονται μαύρα και χρειάζεται πολύς χρόνος για να το ξεπεράσεις», λέει για την θλίψη που της προκάλεσε ο χαμός τους.

Εξακολουθεί να αναρρώνει από long Covid. Για τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο, δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. «Έβήχα σαν γέρος κύριος που κάπνιζε πίπα για 70 χρόνια και είχα άσχημο ίλιγγο. Το πέρασα σχετικά ελαφρά, αλλά το χειρότερο είναι πώς επηρέασε τον εγκέφαλό μου. Ξεχνάω πράγματα. Πρέπει να δουλέψω το μυαλό μου».

Και όταν ερωτάται αν στ'αλήθεια θέλει να σταματήσει την υποκριτική, όχι μόνο απαντά θετικά αλλά δηλώνει πως τα τελευταία χρόνια των γονιών της αποφάσισε ότι θέλει να εκπαιδευτεί ως ειδικός παρηγορητικής αγωγής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.