CELEBRITIES

Βασίλισσα Ελισάβετ: 10 άγνωστα facts για τη ζωή της


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: 10 άγνωστα facts για τη ζωή της
Eddie Mulholland - WPA Pool/Getty Images
Η Ελισάβετ ταξίδεψε σε περισσότερες από 100 χώρες, συνάντησε 14 Αμερικανούς προέδρους, φόρεσε πάνω από 5.000 διαφορετικά καπέλα ενώ στην κατοχή της είχε πάνω από 30 σκυλιά ράτσας corgi. Αυτά είναι τα πιο γνωστά κεφάλαια της ζωής της, υπάρχουν όμως και μερικές αθέατες πλευρές που παραμένουν μέχρι σήμερα λιγότερο γνωστές

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής. Υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, άλλωστε. Το πρόσωπό της βρέθηκε σε νομίσματα, πίνακες της ποπ κουλτούρας, ρούχα, έγινε αντικείμενο θαυμασμού και μεγάλης αντιπάθειας – ήταν, όμως, πάντα εκεί, δίνοντας μία αίσθηση σταθερότητας.

Γεννήθηκε την 21η Απριλίου 1926. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Πρίγκιπα Αλβέρτου, Δούκα του York, και της Λαίδης Elizabeth Bowes-Lyon. Δεν προοριζόταν για Βασίλισσα – ο πατέρας της ήταν μικρότερος αδελφός του τότε μονάρχη, Εδουάρδου Η’. Όταν όμως εκείνος, έχοντας περάσει έναν μόλις χρόνο στον θρόνο, αποφάσισε να αποσυρθεί – κάτι ανήκουστο, ως τότε – για να ζήσει με τη γυναίκα που αγαπούσε, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Αλβέρτος έγινε Βασιλιάς. Μετονομάστηκε Γεώργιος ΣΤ’ και, μέσα σε μία μέρα, η Ελισάβετ βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής.

Στη διάρκεια της ζωής της, ταξίδεψε σε περισσότερες από 100 χώρες, συνάντησε 14 Αμερικανούς προέδρους, φόρεσε πάνω από 5.000 διαφορετικά καπέλα ενώ στην κατοχή της είχε πάνω από 30 σκυλιά ράτσας corgi. Αυτά είναι τα πιο γνωστά κεφάλαια της ζωής της, υπάρχουν όμως και μερικές αθέατες πλευρές που παραμένουν μέχρι σήμερα λιγότερο γνωστές, όπως ότι μαζί με την αδερφή της είχε βγει στους δρόμους του Λονδίνου για να ζητωκραυγάσει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολουθούν μερικές ακόμη που μας προκαλούν έκπληξη.

1. Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν πήγε ποτέ σχολείο

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν εκπαιδεύτηκε αλλά ότι η Lilibet όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι. Το ίδιο ίσχυε και για την μικρότερη αδερφή της, πριγκίπισσα Margaret. Η Ελισάβετ μάλιστα όσο ήταν έφηβη, έκανε αποκλειστικά, μαθήματα στο Σύνταγμα και το Δίκαιο. Μέχρι τα 7 της, μάθαινε γραφή και ανάγνωση ενώ τα μαθήματα κρατούσαν μόνο 1,5 ώρα.

Η βασίλισσα μαζί με την αδερφή της ήταν τα τελευταία μέλη της βασιλικής οικογένειας που έλαβαν εκπαίδευση στο σπίτι.

2. Η Ελισάβετ μαζί με τη Margaret κάποτε είχαν ζητωκραυγάσει μυστικά στους δρόμους του Λονδίνου για το τέλος του Β' Π.Π.

Η Ελισάβετ και η αδερφή της, Margaret είχαν πάρει την άδεια των γονιών τους για να ενσωματωθούν στο πλήθος, γιορτάζοντας τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μάη του 1945. Η βασίλισσα είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τη βραδιά εκείνη ως μία από τις σημαντικότερες της ζωής της. «Θυμάμαι πολύ κόσμο να διασχίζει τον δρόμο στο Whitehall και όλοι μαζί να νιώθουμε χαρά και ανακούφιση», είχε πει το 1985, σύμφωνα με post της βασιλικής οικογένειας στο Instagram. Η «τρέλα» που έκαναν οι δυο τους, περιγράφεται εξαιρετικά στην ταινία "A Royal Night Out."

3. Το ατύχημα με την τιάρα της βασίλισσας τη μέρα του γάμου της

Την ημέρα του γάμου της με τον Φίλιππο, συνέβη ένα ατύχημα που θα μπορούσε να καταστρέψει τη λαμπρή μέρα, καθώς καταστράφηκε η τιάρα που θα φορούσε για πρώτη φορά η Ελισάβετ. Η εν λόγω τιάρα ήταν η περίφημη Queen Mary’s Fringe Tiara, που ανήκε αρχικά στη γιαγιά της Ελισάβετ, τη βασίλισσα Μαρία, η οποία την είχε χαρίσει στη μητέρα της Ελισάβετ.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της την ημέρα του γάμου της, κάτι εντελώς παράδοξο συνέβη. Γνωρίζοντας ότι η τιάρα ήταν αρχικά κολιέ, η βασίλισσα την έσπασε κατά λάθος αγγίζοντας το κούμπωμά της. Μπορεί να φανταστεί, λοιπόν, κανείς το χάος που δημιουργήθηκε με την Ελισάβετ να παραμένει ανένδοτη ότι ήθελε τη συγκεκριμένη τιάρα για την ημέρα του γάμου της. Οι βασιλικοί κοσμηματοπώλες με τη συνοδεία της αστυνομίας οδηγήθηκαν στο εργαστήριό τους και επέστρεψαν εγκαίρως με την επιδιορθωμένη τιάρα για το γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια της συλλογής της.

4. Είχε συγγενική σχέση με τον άντρα που παντρεύτηκε

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν τρίτη ξαδέρφη με τον Φίλιππο. Mε ρίζες από την Ελλάδα και τη Δανία, ο Φίλιππος οικειοποιήθηκε τους νέους του τίτλους όταν παντρεύτηκε τη βασίλισσα.

Οι δυο τους παρέμειναν παντρεμένοι για 73 χρόνια μέχρι τον θάνατο του Φίλιππου στις 9 Απριλίου του 2021.

5. Γιόρταζε τα γενέθλιά της δύο φορές τον χρόνο

Τα πραγματικά γενέθλια της Ελισάβετ ήταν στις 21 Απριλίου αλλά η χώρα τα γιόρταζε επίσημα στις 11 Ιουνίου. Οι μονάρχες που έχουν γεννηθεί ψυχρούς μήνες, εφευρίσκουν μια νέα ημερομηνία όπου ο καιρός θα είναι πιο κατάλληλος για εορτασμούς. Έτσι και η βασίλισσα γιόρτασε κάθε Ιούνιο μέσω του Trooping the Colour.

6. Της ανήκαν όλοι οι κύκνοι και τα δελφίνια που κολυμπούν στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως και ο Πύργος του Λονδίνου)

Όλοι οι κύκνοι που βρίσκονται στον Τάμεση ποταμό ήταν υπό την ιδιοκτησία της βασίλισσας όσο ήταν εν ζωή, ενώ το ίδο ίσχυε για όλα τα δελφίνια και τις φάλαινες που βρίσκονται στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Ο Πύργος του Λονδίνου ανήκε μάλιστα στην ίδια, ο οποίος χτίστηκε από τον William τον Κατακτητή το 1070 και φιλοξενεί το Crown Jewels και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Ο Πύργος έχει 7 κοράκια (σύμφωνα με το μύθο, το βασίλειο και ο Πύργος του Λονδίνου θα πέσουν αν έξι κοράκια εγκαταλείψουν ποτέ το φρούριο), το οποίο έγαν πως ήταν στην ιδιοκτησία της Βασίλισσα Ελισάβετ.

7. Είχε δικό της ATM στο Buckingham Palace

Η Βασίλισσα αν δεν το γνωρίζετε, διέθετε ιδιωτικό ATM στο υπόγειο του Buckingham Palace από την τράπεζα Coutts. Είναι διαθέσιμο σε μέλη της βασιλικής οικογένειας και είναι απίθανο να μείνει χωρίς χρήματα αλλά όπως και να έχει, ήταν στην ιδιοκτησία της και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη.

8. Είχε στείλει κάποτε μήνυμα στο φεγγάρι

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε κάποτε μήνυμα στο φεγγάρι. Πριν την αποστολή του Apollo 11, ζητήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες να στείλουν ένα μήνυμα, αν το επιθυμούν. Το δισκάκι με τα μηνύματα – μεταξύ τους και της Ελισάβετ – βρίσκεται πάνω στο φεγγάρι όπου το τοποθέτησαν ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin. Μάλιστα, οι αστροναύτες του Apollo 11 την είχαν επισκεφθεί στο Buckingham, σηματοδοτώντας μία από τις ιστορικότερες στιγμές.

Jenny.Gr

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τους αστροναύτες του Apollo 11 astronauts στο παλάτι του Buckingham, 1970.Από αριστερά προς δεξιά: Michael Collins, Neil Armstrong και Edwin 'Buzz' Aldrin

Hulton Archive/Getty Images

9. Έπινε ένα ποτήρι σαμπάνια κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί

Πριν το μεσημεριανό, η βασίλισσα απολάμβανε ένα τζιν και ένα Dubonnet με μια φέτα λεμόνι και πάγο, σύμφωνα με τον Darren McGrady, πρώην σεφ της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, πίνει ένα τζιν μαρτίνι, σύμφωνα με την πρώτη της ξαδέλφη, τη Margaret Rhodes.

Η Βασίλισσα τελείωσε την ημέρα της με ένα ποτήρι σαμπάνια πριν πάει για ύπνο ενώ αναφερόταν ότι κατανάλωνε έως και έξι μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Αξίζει όμως να δούμε και το αγαπημένο της κοκτέιλ.

10. Έβαφε τα νύχια της με το ίδιο μανό από το 1989 (το οποίο είναι και πολύ φθηνό)

Το μανό με το οποίο η βασίλισσα έβαφε τα νύχια της ήταν το classic pale pink polish Ballet Slipper της Essie και κόστιζε μόνο 7 δολάρια! Η βασίλισσα μάλιστα είχε αρνηθεί να τα βάψει με οποιοδήποτε άλλο χρώμα κι έτσι έμεινε πιστή σε αυτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.