CELEBRITIES

Ένα πορτρέτο της Ελισάβετ όπου «μοιάζει με corgi» θα πρωταγωνιστήσει στη Βρετανική Πινακοθήκη το 2022


The Jennettes

28 Αυγούστου 2021

Ένα πορτρέτο της Ελισάβετ όπου «μοιάζει με corgi» θα πρωταγωνιστήσει στη Βρετανική Πινακοθήκη το 2022

Η Βρετανική Πινακοθήκη υμνεί τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σύγχρονου ζωγράφου, Lucian Freud, φέρνοντας στο φως τα πιο σημαντικά έργα του.

Εκείνο που πρωτοστατεί, είναι το αμφιλεγόμενο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ που διχάζει το κοινό από τότε που δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με τον Guardian, θεωρείται το καλύτερο βασιλικό πορτρέτο των τελευταίων 150 χρόνων ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η βασίλισσα μοιάζει σε αυτό με κάσκα του ράγκμπι ή με ένα από τα corgis της. 

Μετά από δύο δεκαετίες από τότε που δημοσιοποιήθηκε στο κοινό, το πορτρέτο της βασίλισσας θα λάβει περισσότερη έκταση και πλήθος από αντιφατικά σχόλια όταν εκτεθεί στην Βρετανική Πινακοθήκη το 2022. To αμφιλεγόμενο έργο πρόκειται να είναι ένα από τα 60 δάνεια από μουσειακά εκθέματα και ιδιωτικές συλλογές που θα φιλοξενηθούν από όλον τον κόσμο, εξετάζοντας πόσο έχει αλλάξει η δουλειά του Freud με την πάροδο των χρόνων. 

Η έκθεση New Perspectives θα ενώσει στην πραγματικότητα, τα καλύτερα έργα από μια καριέρα επτά δεκαετιών ενώ η βασίλισσα είπε κάποτε στον Freud για το πορτρέτο: «Πολύ ωραίο εκ μέρους σου. Απόλαυσα πραγματικά να σε παρατηρώ να ανακατεύεις τα χρώματά σου».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις και οι κριτικές από τον Τύπο ήταν πιο μετριασμένες. Σε πρωτοσέλιδο του Sun όταν το έργο αποκαλύφθηκε το 2001, η επιλογή του τίτλου ήταν "It's a Travesty Your Majesty", ενώ ο συντάκτης του British Art Journal έγραφε: «Την κάνει να μοιάζει με ένα από τα corgis της που έχει περάσει εγκεφαλικό ή κάποιο χτύπημα. Ήταν μεγάλο ατόπημα του Lucian Freud».

Ο Adrian Searle από τον Guardian την παρομοίασε με τον Richard Nixon αλλά υποστήριξε επίσης ότι το συγκεκριμένο πορτρέτο ήταν «το μοναδικό της βασίλισσας ή οποιουδήποτε άλλου μέλους της σημερινής βασιλικής οικογένειας, οποιασδήποτε καλλιτεχνικής ή ανθρώπινης αξίας». Αν και το έργο προκάλεσε αρκετές αντιφάσεις στις κριτικές μαζί με τα έργα των Andy Warhol και της Annie Leibovitz, ήταν το αποκορύφωμα μιας έκθεσης πορτρέτων της διαμαντένιας επετείου της βασίλισσας στο Κάστρο του Windsor το 2012.

Η συζήτηση γύρω από αυτό, τώρα αναμένεται να γίνει ξανά έντονη. O Freud υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης σήμερα για πολλούς καλλιτέχνες ενώ οι επιμελητές της έκθεσης επιθυμούν από το κοινό που θα φτάσει στην Πινακοθήκη να ρίξει μια εξονυχιστική και βαθιά ματιά στα έργα που παρουσιάζονται, να μπορέσει να δει μέσα από αυτά τον κόσμο γύρω μας.

Ο σπουδαίος ζωγράφος φρόντιζε οι πίνακες του να είναι πάντα επίκαιροι και ο ίδιος φρόντιζε να βάζει την πιο προσωπική του πινελιά μέσα σε αυτούς. Αυτό φάνηκε αισθητά, κοιτάζοντας κανείς βαθιά και από άλλη οπτική, το πορτρέτο της βασίλισσας. 

Δείτε ακόμη: Η λαμπερή εμφάνιση της Kate Middleton δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.