CELEBRITIES

Η Bella Hadid στο i-D: «Οι άνθρωποι μπορούν να φτιάχνουν ιστορίες για μένα. Η αλήθεια μου θα φανεί»


Μάρθα Κουμπάνη

14 Σεπτεμβρίου 2022

Η Bella Hadid στο i-D: «Οι άνθρωποι μπορούν να φτιάχνουν ιστορίες για μένα. Η αλήθεια μου θα φανεί»
Photography @samrocksamrock
Το σούπερ μόντελ και ακτιβίστρια μιλάει για το χρόνιο άγχος της, την στροφή της στην υποκριτική και τις αντιδράσεις που δέχεται για τις απόψεις της για την Παλαιστίνη.

Όποια βιτρίνα, καμπάνια ή περιοδικό μόδας κι αν κοιτάξετε θα δείτε το πρόσωπο της Bella Hadid να σας κοιτάζει κι εκείνο. Μόνο τους τελευταίους μήνες, έχει συνεργαστεί με τους Μarc Jacobs, Balenciaga, Mugler και Fendi.

Αυτή η παρουσία της παντού, σε συνδυασμό με την άψογη και ιδιαίτερη αισθητική του προσωπικού της στιλ, έχει οδηγήσει πάνω από 52 εκατομμύρια ανθρώπους να την ακολουθήσουν στο Instagram – περισσότερο από τρεις φορές τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη χώρα που γεννήθηκε η Ολλανδή πρώην supermodel μητέρα της, Yolanda. Η Bella είναι μια από τις πιο διάσημες και επιδραστικές γυναίκες στο διαδίκτυο και στον κόσμο, και έχει βρει τρόπους να αξιοποιήσει σωστά αυτήν τη φήμη. Η Bella Hadid μίλησε για όλα στο i-D και φωτογραφήθηκε με τα πιο αιθέρια σύνολα στη μέση του πουθενά, από τον Sam Rock.

Εκείνη επέλεξε να ανοιχτεί – για την μάχη της με την εικόνα της, με την ψυχική υγεία, με την απροθυμία της βιομηχανίας να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή της κληρονομιά. Τώρα, είτε περπατάει στον κόσμο είτε σε μια πασαρέλα, «μπορώ να βγω ως Bella, αντί να προσπαθώ να αναγκάσω τον εαυτό μου να γίνει κάποια άλλη».
Ως έφηβη, ήταν η πιο ντροπαλή από τα αδέρφια της (το μεσαίο παιδί, ανάμεσα στην Gigi και τον Anwar), ήταν αυστηρή με την εμφάνισή της και είχε εμμονή με τη φωτογραφία. «Πάντα ήθελα να είμαι πίσω από την κάμερα», λέει.

Jenny.Gr
Instagram/@i_d

Αλλά η μετακόμισή της στη Νέα Υόρκη στα δεκαεπτά της, με την πρόθεση να σπουδάσει στο Parsons, σε συνδυασμό με το συμβόλαιό της με το IMG Models, ήταν καταλυτική για μια καριέρα που δεν περίμενε αλλά στην οποία έχει διαπρέψει.

Είναι, όπως λέει, «τελειομανής». Οι φήμες της βιομηχανίας την καθιστούν επίσης τέλεια επαγγελματία. Τον Ιούνιο, περπάτησε στο ορόσημο haute couture show Balenciaga του Demna, μαζί με τη Naomi Campbell, τη Nicole Kidman και τη φίλη της, Dua Lipa. Αλλά η Bella σχεδόν δεν τα κατάφερε: «Ήταν ένα άγριο roller coaster για να φτάσω εκεί» λέει αναστενάζοντας. Έδειχνε τέλεια στην πασαρέλα, παρά τα όσα πέρασε για να φτάσει εκεί: Έχασε το διαβατήριό της, πέρασε 12 ώρες στην πρεσβεία των ΗΠΑ και πέταξε απευθείας στο Παρίσι. Δεν είχε προλάβει καν να κοιταχτεί στον καθρέφτη, λέει, αλλά παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε στο couture salon με την ίδια χάρη.

Έχει αναρωτηθεί στο παρελθόν αν οι προσπάθειές της να κάνει το «το μέγιστο» ήταν προέκταση του γεγονότος ότι θέλει να ευχαριστεί τους ανθρώπους. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να επιτρέψει σε αυτά τα χαρακτηριστικά να εκδηλωθούν θετικά αντί να την λυγίσουν. Οι δυνάμεις της είναι άφθονες, αλλά, το πιο σημαντικό, βοήθησε να εξελιχθεί ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει τη συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία.

Jenny.Gr
Instagram/@i_d

Ρωτήστε την για την παιδική της ηλικία, το μεγάλωμα στο Μαλιμπού δίπλα στην παραλία, το σχολείο και τον χρόνο με τα άλογά της στην Πενσυλβάνια, και θα σας πει ότι δεν θυμάται πολλά από αυτά. Μέρος αυτού οφείλεται στο πώς ένιωθε τότε, μαστιζόμενη όχι μόνο από τη δική της κατάσταση άγχους, αλλά από τη νόσο του Lyme, μια πάθηση που μεταδίδεται από το αίμα που προκαλεί υπερβολική κόπωση. «Μεγαλώνοντας, νόμιζα ότι ήταν φυσιολογικό που είχα αυτό το χρόνιο άγχος, έκλαιγα κάθε μέρα και δεν ήξερα ποια ήμουν», λέει.

«Συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειαζόμουν ήταν θεραπεία».

Τα ανεξέλεγκτα προβλήματά της ως έφηβη την οδήγησαν σε ένα σκοτεινό μονοπάτι όταν πρωτομπήκε στον κλάδο. Ήταν καταθλιπτική και υπέφερε από σωματική δυσμορφία. «Σε εκείνο το σημείο της ζωής μου, ήμουν τόσο έξω από το σώμα μου. Ήμουν τόσο μπερδεμένη με αυτό που έβλεπαν οι άνθρωποι για μένα. Εξακολουθώ, ακόμα και τώρα, να βλέπω σχόλια στο Instagram όταν κάθομαι στον καναπέ και λέω: "Μιλάνε για μένα;". Δεν καταλαβαίνω πώς έφτασα σε αυτό το σημείο όπου οι άνθρωποι είτε εκτιμούν τη δουλειά μου είτε γνωρίζουν ποια είμαι».

Δεν ήταν μόνη σε αυτές τις σκέψεις – στην πραγματικότητα, είναι ένα ενδημικό πρόβλημα στη βιομηχανία – αλλά συχνά το ένιωθε. Η αντίθεση ήταν σουρεαλιστική: να θεωρείται μία από τα σύγχρονα super models στην ηλικία των είκοσι ετών, ενώ ένιωθε μια βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας και αδιαθεσίας. «Για χρόνια, καθόμουν σε μια καρέκλα μακιγιάζ πριν από τις εμφανίσεις, έκλαιγα», θυμάται.

Jenny.Gr
Instagram/@i_d


Σε σπάνιες συνεντεύξεις και στο Instagram απευθείας στους followers της, είναι πλέον ειλικρινής για το πώς νιώθει. Τον Νοέμβριο του 2021, ανάμεσα σε μια σειρά από κομψές selfies και editorial, δημοσίευσε μια σειρά από φωτογραφίες της να κλαίει. «Μερικές φορές το μόνο που πρέπει να ακούσεις είναι ότι δεν είσαι μόνος», έγραφε η λεζάντα. «Ένιωσα τόσο παρεξηγημένη από την εικόνα μου που είχαν οι άνθρωποι», λέει τώρα. «Απλώς δεν ήθελα να είμαι ζωντανή αν δεν γνώριζαν οι άνθρωποι τι πραγματικά μου συνέβαινε».

Παρατήρησε μια αλλαγή έκτοτε, αλλά σίγουρα δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Η Karen Elson και Carolyn Murphy, δύο μοντέλα που είχαν νιώσει στο παρελθόν παρόμοια αίσθηση δυσαρέσκειας, έχουν γίνει βράχοι για εκείνη. «Με κρατούσαν πάντα υπό έλεγχο», λέει. «Η Karen ήταν πάντα πολύ, πολύ ανοιχτή για την ψυχική υγεία και το ότι μπορούσε να κατανοήσει την εικόνα του σώματος. Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που ήταν πραγματικά χρήσιμη για μένα, κατανοώντας ότι δεν ήμουν η μόνη που ένιωθα έτσι».

Φέτος, θα κάνει το ντεμπούτο της ως ηθοποιός στη σειρά του Hulu, Ramy, ως μια Αμερικανίδα Μουσουλμάνα πρώτης γενιάς που διχάζεται μεταξύ της κουλτούρας της οικογένειάς της και του εκμηδενισμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Υποδύεται έναν φανταστικό χαρακτήρα που έχει ομοιότητες με την ίδια τη Bella, «αλλά όχι την εκδοχή μου που γνωρίζετε», λέει.

Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή επειδή είχε συνηθίσει να φτάνει σε γυρίσματα και να είναι η μόνη Παλαιστίνια παρούσα. «Το να πηγαίνω σε ένα σετ και να βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους, Άραβες και ανθρώπους που είναι σαν εμένα ήταν πραγματικά πολύ όμορφο», λέει. «Θα έκλαιγα όταν έφτανα στο σετ– και όχι δάκρυα λύπης, καταλαβαίνεις τι εννοώ;». Δεν το είχε νιώσει ποτέ πριν και έμαθε από την εμπειρία της συνάντησης με άλλους που μπορεί να μην αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται. Λέει ότι είναι «προνομιούχος στο ότι μπορώ να είμαι και στις δύο πλευρές του φάσματος, Παλαιστίνια και Ολλανδή – αλλά η παλαιστινιακή μου πλευρά, όσον αφορά τη μόδα, έχει ως επί το πλείστον αγνοηθεί».

Jenny.Gr
Instagram/@i_d

Ο πατέρας της Bella, Mohamed Hadid, είναι πρόσφυγας από την παλαιστινιακή έξοδο του 1948. Η γενεαλογία της οικογένειας Hadid εκτείνεται πίσω στον Dahir al-Umar, έναν ηγέτη της Βόρειας Παλαιστίνης τον 18ο αιώνα, ο οποίος ήταν γνωστός για την ανοχή του σε όλες τις θρησκείες.

Οι απειλές θανάτου στα σχόλιά της στο Instagram είναι συχνές. Μια ολοσέλιδη διαφήμιση που πληρώθηκε από μια δεξιά οργάνωση στους The New York Times πέρυσι κατηγόρησε ψευδώς την Bella, μαζί με την Gigi και τη Dua Lipa, ότι υποστήριξαν ένα «δεύτερο Ολοκαύτωμα» με το μέρος του λαού της Παλαιστίνης, που η Human Rights Watch ισχυρίζονται ότι είναι θύματα «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ και των διώξεων» από τις ισραηλινές αρχές.

«Έχω αισθανθεί τον αντίκτυπο του να μιλάω ανοιχτά για τον παλαιστινιακό λαό, αλλά θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να βοηθήσει στη δημιουργία πραγματικής προόδου», λέει. «Λίγες εταιρείες δεν θα συνεργάζονται πια μαζί μου και μερικοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι είμαι τρελή. Αλλά αυτό δεν με ενοχλεί και δεν συγκρίνεται με το πόσο υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι σε καθημερινή βάση».

Jenny.Gr
Instagram/@i_d

Η κατανόηση της δικής της ευτυχίας, τώρα, είναι το κλειδί. Προέρχεται από διάφορες πηγές: η ανιψιά της Khai, η οποία είναι για εκείνη το «νούμερο ένα αυτή τη στιγμή», το καλό φαγητό, το να ξοδεύει χρόνο δημιουργώντας το δικό της αρχείο μόδας που γίνεται «επιθετικά μεγάλο». Περνάει ώρες σε vintage καταστήματα, εκπλήσσοντας τους ιδιοκτήτες τους με την αφοσίωσή της.

Τα πιο πολύτιμα αντικείμενά της; Ένα ολόκληρο look Vivienne Westwood από τη συλλογή AW93 και ένα μπρονζέ και baby pink κολιέ Dior από την εποχή του Galliano εκεί. «Ένα χρόνο αργότερα βρήκα τα ασορτί σκουλαρίκια!» λέει.

Η Bella έχασε τον εαυτό της για λίγο, αλλά έχει αρχίσει να εντοπίζει τα σημεία της προσωπικότητάς της που την έκαναν τόσο ξεχωριστή εξαρχής.Η απομόνωση της πανδημίας της πρόσφερε μια στιγμή «να συνειδητοποιήσω τι μου αρέσει ξανά, τι μου φέρνει πραγματικά χαρά και τι αγαπώ».

«Γνωρίστε τον εαυτό σας, δουλέψτε με τον εαυτό σας, καταλάβετε τι αγαπάτε και γιατί το αγαπάτε», λέει.

«Οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν ιστορίες για μένα. Μπορούν να σχηματίσουν όποια εκδοχή μου θέλουν στο κεφάλι τους. Αλλά νομίζω ότι η αλήθεια και το φως πάντα καταλήγουν να βγαίνουν προς τα έξω. Η αλήθεια μου, ποια πραγματικά είμαι, και τι πρεσβεύω, θα φανεί».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.