CELEBRITIES

Η Άντζελα Μπάσετ πήρε (επιτέλους) το Όσκαρ που της άξιζε: «Το αφιερώνω σε κάθε γυναίκα που μίλησε, όταν της είπαν να σωπάσει»


Στεφανία Παπαδημητρίου

10 Ιανουαρίου 2024

Η Άντζελα Μπάσετ πήρε (επιτέλους) το Όσκαρ που της άξιζε: «Το αφιερώνω σε κάθε γυναίκα που μίλησε, όταν της είπαν να σωπάσει»
«Αυτές οι γυναίκες εκπροσωπούν όλες εκείνες που είχα την τιμή να υποδυθώ, όπως και τις καθημερινές γυναίκες που μας περιβάλλουν και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε»

Η Άντζελα Μπάσετ πήρε επιτέλους το Όσκαρ που της άξιζε, για την προσφορά της στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Μαζί της, τιμήθηκαν οι Μισέλ Σάτερ, η οποία βραβεύθηκε με το Jean Hersholt Humanitarian Award, ο κορυφαίος σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς και η film editor Κάρολ Κλίντον.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ο stand up comedian Τζον Μαλέινι, είπε «Για να καταλάβετε πόσο καλή ηθοποιός είναι η Άντζελα Μπάσετ: Πήρε υποψηφιότητα για Όσκαρ για ταινία της Marvel. Είναι σαν να παίρνεις Πούλιτζερ για σχόλιο που έγραψες στο Reddit».

Πράγματι, η Μπάσετ έχει υπάρξει εξαιρετική για μία σειρά ρόλων, ωστόσο δεν βραβεύθηκε για εκείνους. Η πρώτη της υποψηφιότητα ήρθε το 1994, όταν υποδύθηκε την Τίνα Τέρνερ, ενώ όλοι περιμέναμε να πάρει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το Βlack Panther: Wakanda Forever.Τώρα, η καριέρα της αναγνωρίστηκε ακριβώς όπως έπρεπε. Κι η ομιλία που εκφώνησε, η οποία ήταν αφιερωμένη στις μαύρες ηθοποιούς, αποτέλεσε και το highlight της βραδιάς.

«Η υποκριτική ήταν το πεπρωμένο μου, όχι απλώς η καριέρα μου… το ότι παίρνω αυτήν την αναγνώριση για κάτι που αγαπώ τόσο, είναι υπέροχο και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων», είπε. «Πήρα τον χρόνο μου, για να κάτσει μέσα μου το ότι είμαι η δεύτερη μαύρη ηθοποιός που παίρνει αυτό το βραβείο (μετά την αείμνηστη Σίρλεϊ Τάισον)… και ελπίζω ότι μου χαμογελά από τον Παράδεισο, που θα τη συναντήσω σ’ αυτόν τον κύκλο αναγνώρισης».

«Αυτό, για εμένα δεν είναι απλώς ένα ακόμη βραβείο», πρόσθεσε, και αναφέρθηκε στη Χάτι ΜακΝτάνιελ, την πρώτη μαύρη ηθοποιό που πήρε Όσκαρ, πίσω στο 1940 για την ερμηνεία της στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Πέρασαν 50 χρόνια μέχρι να έρθει η επόμενη, η Γούπι Γκόλντμπεργκ, και πάνω από μία δεκαετία για την επόμενη ιστορική νίκη, αυτήν της Χάλι Μπέρι.

«Δέκα ηθοποιοί που έγραψαν ιστορία στον χώρο μας. Λέω τα ονόματα τους για να αναγνωρίσω καθεμιά τους που άνοιξαν τον δρόμο και έδωσαν ελπίδα στα μικρά μαύρα κορίτσια που οραματίζονται πως μία μέρα, θα κυνηγήσουν το όνειρο και θα γίνουν ηθοποιοί».

«Αυτή η τιμή δεν είναι μόνο για εμένα», συνέχισε. «Αυτό που ελπίζω να σημαίνει αυτή στιγμή, είναι ότι κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για κάτι που στο μέλλον θα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση, στο να δούμε και να αγκαλιάσουμε ο ένας την ανθρώπινη φύση του άλλου, τις ιστορίες, τις δυνατότητες. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, και το να θυμόμαστε πάντα ότι υπάρχει χώρος για όλους. Όταν είμαστε ενωμένοι, κερδίζουμε ενωμένοι. Αγαπημένες μου, μαύρες ηθοποιοί, γεμίστε τις καρδιές σας με θάρρος και δύναμη, επειδή ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε και το τι βλέπετε, η συνεισφορά μας έχει νόημα. Να θυμάστε ποιες είστε, και πώς ήθελαν οι πρόγονοί μας να γίνουμε».

«Υπερήφανα, μοιράζομαι αυτήν την τιμή με τις γυναίκες που ορθώνουν το ανάστημά τους όταν τις ρίχνουν, που μιλούν όταν τις αναγκάζουν να σωπάσουν… Αυτές οι γυναίκες εκπροσωπούν όλες εκείνες που είχα την τιμή να υποδυθώ, όπως και τις καθημερινές γυναίκες που μας περιβάλλουν και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε».

«Τα καλύτερα έρχονται», είπε, και κατέβηκε από τη σκηνή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.