WELL BEING

Νέα έρευνα αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της ικανότητας αφήγησης και της ανάγνωσης στα μικρά παιδιά


JTeam

1 Ιουλίου 2024

Νέα έρευνα αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της ικανότητας αφήγησης και της ανάγνωσης στα μικρά παιδιά
Freepik
Τελικά, όλα συνδέονται μεταξύ τους

Τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι γονείς τους. Το πώς επικοινωνείς με τα παιδιά σου, ο τρόπος που επιλέγεις να περάσεις μαζί τους τον ελεύθερο χρόνο, τα παιχνίδια σας, όλα αποτελούν λιθαράκια για τη δημιουργία της αντίληψης και της προσωπικότητάς του γενικότερα.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Science of Learning», αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ της ανάγνωσης και της αφήγησης ιστοριών από τα παιδιά. Ειδικότερα, απέδειξε πως τα παιδιά που είχαν την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν πιο σύνθετες λέξεις για την αφήγησή τους και να είναι πιο περιγραφικά έτειναν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ανάγνωσης.

Να σημειωθεί, πως η ανάγνωση αποτελεί θεμελιώδης αρχή για τη μάθηση και τελικά τη γνώση των παιδιών, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανόηση βασικών και πολύτιμων θεμάτων ιστορίας, γεωγραφίας, γλώσσας και γενικότερα επιστημών.

Jenny.Gr
Freepik

Προκειμένου να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της έρευνας, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 253 παιδιά, ηλικίας 5 ως 8 ετών. Η μελέτη ξεκίνησε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και οι αξιολογήσεις έλαβαν χώρα τον Απρίλιο, τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Οκτώβρη. Τα παιδιά κλήθηκαν να περιγράψουν εικόνες - όπως σκύλος και παγωτό - αλλά και να αναγνώσουν κείμενα, χρονομετρώντας τη διάρκειά τους.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι αφηγήσεις των παιδιών έδειξαν μείωση των επαναλαμβανόμενων λέξεων και αύξηση της πολυπλοκότητας της περιγραφής. Οι ιστορίες τους περιείχαν λιγότερες επαναλήψεις των ίδιων εκφράσεων και παρουσίαζαν μεγαλύτερη ποικιλία και πρωτοτυπία λέξεων, αντανακλώντας μια πιο σύνθετη αφηγηματική δομή. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει, λοιπόν, ότι το σχολικό περιβάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη εξέλιξη των παιδιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα μέσα από αυτή τη διαδικασία πως βελτιώθηκε το επίπεδο της κατανόησης κειμένων, αλλά και ο τρόπος της άρθρωσής τους. Ωστόσο, σε αυτόν τον συσχετισμό δεν περιλαμβάνεται η αναγνωστική ευχέρεια.

Jenny.Gr
Freepik

Συνεπώς, είναι σημαντικό να μιλάμε, να συζητάμε, να διαβάζουμε, να περιγράφουμε ιστορίες και να αλληλεπιδρούμε με τα παιδιά μας, διότι κάθε στιγμή είναι πολύτιμη για τη γνωστική ανάπτυξή τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.