Η ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι πλέον πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα - Σκοτώνει καθημερινά 2.000 παιδιά
JTeam
21 Ιουνίου 2024
Φονικότερη και από το κάπνισμα είναι πλέον η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Unicef. Με βάση την εργασία που εκπόνησαν οι επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου Health Effects Institute, παραπάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους 700.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, έχασαν τη ζωή τους το 2021 από αιτίες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει όλους, είναι ότι οι ερευνητές σημείωσαν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση, σήμερα και στα επόμενα χρόνια, θα είναι μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή. «Βλέπουμε όλο και περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο να είναι εκτεθειμένες σε έντονα και πολύ σύντομης διάρκειας επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ερευνήτρια Πάλαβι Παντ, μέλος του Health Effects Institute.
2.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Στις υποανάπτυκτες χώρες, κυρίως στην Ασία και στην Αφρική, η μελέτη διαπίστωσε ότι 500.000 θάνατοι παιδιών, συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών λόγω της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων για μαγείρεμα σε εσωτερικούς χώρους. Η έκθεση σημείωσε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία παρατηρήθηκαν στα παιδιά, καθώς είναι «μοναδικά ευάλωτα» στη ζημιά που προκαλεί η κλιματική κρίση. «Παρά την πρόοδο στην υγεία της μητέρας και του παιδιού, καθημερινά σχεδόν 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν εξαιτίας των επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.
Η νέα έκθεση αποδεικνύει πως οι πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, προέρχονται από ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2,5), από την ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών, το όζον (O3) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2). Εκτός από τις αναπτυσσόμενες χώρες, η έκθεση (περιλαμβάνει δεδομένα από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο), υποδεικνύει ότι σχεδόν κάθε άτομο στη γη αναπνέει καθημερινά διαφόρους ρύπους, πάνω από το όριο. Έτσι, πάνω από το 90% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση από PM2,5.
Η αδράνεια, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή. «Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις και τα τοπικά διαθέσιμα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν για ουσιαστική δράση με επίκεντρο τα παιδιά για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της υγείας τους», καταλήγουν οι ερευνητές.
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.