UPDATE

Η Αγγλία απαγορεύει το κάπνισμα σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009


Στεφανία Παπαδημητρίου

17 Απριλίου 2024

Η Αγγλία απαγορεύει το κάπνισμα σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
Εμείς ακόμη να χωνέψουμε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 2009, τώρα τελειώνουν το Γυμνάσιο

Κακά νέα για τους 14χρονους καπνιστές στην Αγγλία. Νόμος που πέρασε μόλις χθες, καθιστά παράνομο το να αγοράσουν τσιγάρα. Δεν θα μπουν φυλακή αν τους δει κανείς να καπνίζουν, αλλά δεν θα μπορεί και κανείς να τους τα πουλήσει -στην πατρίδα τους, τουλάχιστον. Μάλιστα, το νόμιμο όριο ηλικίας θα αυξάνεται κατά ένα έτος, κάθε χρόνο που περνά. Τι σημαίνει αυτό; Πως, ενώ σήμερα η νόμιμη ηλικία είναι τα 15, σε δέκα χρόνια, θα είναι τα 25. Άρα, άνθρωποι 24 χρονών που μάλλον θα έχουν κανονικές δουλειές και θα μένουν μόνοι τους, θα πρέπει να παρακαλούν 25ρηδες να τους πάρουν ένα πακέτο.

Είναι αστείο, αλλά μάλλον θα κάνει καλό. Γιατί είναι προτιμότερο να σταματήσεις -ή να μην ξεκινήσεις καν- το κάπνισμα, από το να χάσεις όσον αυτοσεβασμό σου έχει απομείνει, για να ζητήσεις από μεγαλύτερους να σου αγοράσουν τσιγάρα. Επίσης, ποιος ρισκάρει να πάρει τσιγάρα παράνομα; Αυτό έχει πάψει να είναι κουλ εδώ και δεκαετίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται εδώ και λίγο καιρό, οπότε ίσως αυτό το μέτρο λειτουργήσει πολύ θετικά. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, θα αφήσω εδώ και μία φράση που ειπώθηκε σε μία κουβέντα αργά το βράδυ της Τρίτης: «Το τσιγάρο είναι συνειδητή ενήλικη απόφαση. Πρέπει να ξέρεις ότι κοστίζει και με τράκα, κανείς δεν πήγε πουθενά».

Πράγματι, είναι ακριβό χόμπι, και δεν σου προσφέρει τίποτα. Ας είμαστε ειλικρινείς για λίγο -πέρα από το ότι έχεις κάτι να κάνεις με τα χέρια σου και νιώθεις λίγο πιο σέξι, δεν μπορείς να πεις ότι το ευχαριστιέσαι ιδιαίτερα. Εξαιρούνται οι γεμάτες άγχος εργάσιμες ημέρες και η περίοδος που θρηνείς έναν χαμένο έρωτα.

Έκανε κάτι σωστό η αγγλική κυβέρνηση; Ο χρόνος θα δείξει.