CELEBRITIES

Τέιλορ Σουίφτ: Αποτελεί πρότυπο για όσους αγωνίζονται να ξεπεράσουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη


JTeam

15 Ιουλίου 2024

Τέιλορ Σουίφτ: Αποτελεί πρότυπο για όσους αγωνίζονται να ξεπεράσουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη
Steve Granitz / Getty Images
Η Τέιλορ Σουίφτ έχει μιλήσει «ανοιχτά» για τις δικές της «μάχες» με την εικόνα του σώματός της και τη διατροφική διαταραχή.

Το περιοδικό TIME την ανακήρυξε ως «πρόσωπο της χρονιάς» για το 2023. Μόλις σε ηλικία 33 ετών, το «φαινόμενο» Τέιλορ Σουίφτ επηρεάζει με κάθε τρόπο εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο. Και ναι, εκτός από το ότι βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, η Τέιλορ φαίνεται πως αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές. Σε αυτό, κατέληξε νέα μελέτη.

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, η Τέιλορ Σουίφτ έχει μιλήσει «ανοιχτά» για τις δικές της «μάχες» με την εικόνα του σώματός της και τη διατροφική διαταραχή. Αυτό, από μόνο του αρκεί για να εμπνεύσει και να δώσει δύναμη σε άλλους ανθρώπους. «Δεν ήξερα αν θα αισθανόμουν άνετα να μιλάω για την εικόνα του σώματός μου και να μιλάω για τα πράγματα που έχω περάσει από την άποψη του πόσο ανθυγιεινό ήταν για μένα - τη σχέση μου με το φαγητό όλα αυτά τα χρόνια», είχε πει η τραγουδίστρια, μεταξύ άλλων, στο ντοκιμαντέρ «Miss Americana».

Από ερευνητικής άποψης τώρα, συγγραφείς μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Βερμόντ (UVM) που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Social Science & Medicine, κατέληξαν στο ότι οι θαυμαστές της Τέιλορ, που ένιωθαν έντονα συνδεδεμένοι με εκείνη, επηρεάστηκαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά ή τη στάση τους γύρω από το φαγητό, ακόμα και την άποψη για το σώμα τους.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν 200 κορυφαίες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο TikTok και στο Reddit, που περιείχαν περισσότερα από 8.300 σχόλια σχετικά με την Τέιλορ Σουίφτ, τις διατροφικές διαταραχές και το σώμα. «Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν πως οι θαυμαστές που ένιωθαν έντονα συνδεδεμένοι με την Τέιλορ Σουίφτ, επηρεάστηκαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά ή τη στάση τους γύρω από το φαγητό ή την εικόνα του σώματός τους, μετά τις αποκαλύψεις της τραγουδίστριας αλλά και τα μηνύματα που περνά μέσα από τη μουσική της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συν-συγγραφέα της μελέτης, Λίζι Ποπ, η εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής και επιστημών τροφίμων του UVM. Εκτός αυτού, οι φαν της Τέιλορ φαίνεται πως έχουν εμπνευστεί από το γεγονός πως η τραγουδίστρια έχει ανακάμψει από τις διατροφικές διαταραχές και είναι, πλέον, πολύ καλύτερα.

Ένα μη ενθαρρυντικό αποτέλεσμα στην έρευνα, αφορά στους «Swifties», το φανατικό κοινό της Τέιλορ, το οποίο φαίνεται πως δεν δίνει νόημα στο μήνυμα που θέλει να περάσει η ίδια, καθώς αντικειμενοποιεί το σώμα της. Ακόμα κι έτσι, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τραγουδίστρια αποτελεί ένα αποτελεσματικό πρότυπο για όσους αγωνίζονται να ξεπεράσουν διατροφικές διαταραχές, ιδιαίτερα μετά την περιοδεία «Eras Tour», τον Μάιο του 2023.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.