CELEBRITIES

Σάνεν Ντόχερτι: Τα πρώτα της βήματα στην μικρή οθόνη, τα τρία διαζύγια και η πολυετής μάχη με τον καρκίνο


Δήμητρα Πραντάλου

15 Ιουλίου 2024

Σάνεν Ντόχερτι: Τα πρώτα της βήματα στην μικρή οθόνη, τα τρία διαζύγια και η πολυετής μάχη με τον καρκίνο
© Getty Images/ Neilson Barnard
Η ηθοποιός έφυγε στα 53 της, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο

Μόλις στα 53 της χρόνια και ύστερα από πολλά χρόνια σκληρής και γενναίας μάχης με τον καρκίνο, η Σάνεν Ντόχερτι άφησε την τελευταία της πνοή, χθες. Αν και μέσα μας πιστεύαμε πως η ηθοποιός θα έβγαινε νικήτρια - αν και αυτό το σενάριο φαινόταν μη ρεαλιστικό, δεδομένου ότι η ασθένειά της είχε προχωρήσει σε διάφορα σημεία του σώματός της- ή έστω να κέρδιζε παράταση ζωής, τελικά δεν τα κατάφερε. Ξέρετε, όμως, τι κατάφερε; Να κερδίσει τον θαυμασμό μας για το θάρρος, τη δύναμη ψυχής και την ελπίδα που έδωσε σε πολλές γυναίκες. Παρά το γεγονός πως η ηθοποιός είχε τα «σκοτάδια» της, με έναν υπέροχο τρόπο «μοίραζε φως» σε όσες είχαν ανάγκη να συνεχίσουν τον δικό τους αγώνα.

Την ανακοίνωση του θανάτου της Σάνεν Ντόχερτι έκανε η Λέσλι Λόαν, στενή συνεργάτιδα της, στο People, λέγοντας: «Με βαριά καρδιά επιβεβαιώνω τον θάνατο της ηθοποιού Σάνεν Ντόχερτι. Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο μετά από πολλά χρόνια μάχης με την ασθένεια. Η αφοσιωμένη κόρη, αδελφή, θεία και φίλη ήταν περιτριγυρισμένη από τους αγαπημένους της καθώς και από τον σκύλο της, τον Bowie. Η οικογένεια ζητά την ιδιωτική τους ζωή αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσουν να θρηνήσουν εν ειρήνη».

Το τηλεοπτικό ντεμπούτο της Σάνεν Ντόχερτι και οι τρεις γάμοι

Η ιστορία της ξεκινά στις 12 Απριλίου του 1971, στο Μέμφις του Τενεσί. Ήταν η μικρότερη από τα δύο παιδιά των Τομ και Ρόζα Ντόχερτι. Το ντεμπούτο στην μικρή οθόνη ήρθε πολύ σύντομα. Στα 11 της υποδύθηκε τη θαραλλέα και ζωηρή «Τζένι Γουάιλντερ» στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, ενώ στη συνέχεια δάνεισε και τη φωνή της σε διάφορα κινούμενα σχέδια.

Κι αν ο ρόλος της ως «Τζένι Γουάιλντερ» την σύστησε στο κοινό και της άνοιξε διάπλατα το δρόμο για μια σπουδαία καριέρα, ο ρόλος της «Μπρέντα» ήταν εκείνος που την εδραίωσε και έκανε τη φήμη της να εκτοξευθεί. Η σειρά «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» που έκανε πρεμιέρα το 1990, έκανε την τότε γενιά της εποχής, να ταυτιστεί με την Μπρέντα, και όχι μόνο. Βέβαια, ο ρόλος της τελείωσε στον τέταρτο κύκλο, εν μέσω φημών, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στην αντιεπαγγελματική της συμπεριφορά. Από την άλλη, η Σάνεν Ντόχερτι συνέχιζε το σερί επιτυχιών στην καριέρα της, παίρνοντας τον ρόλο της «Πρου» στη σειρά Charmed. Η συνεργασία της έληξε με το φινάλε της 3ης σεζόν και συνοδεύτηκε εξίσου από διάφορες φήμες. Μετά την αποχώρησή της, δήλωσε στο Entertainment Tonight πως «υπήρχε μπόλικο δράμα στο σετ και όχι αρκετό πάθος για τη δουλειά».

Jenny.Gr
Getty Images / @Vinnie Zuffante

Κι αν η Σάνεν Ντόχερτι κατακτούσε την υποκριτική, δεν συνέβαινε το ίδιο και με την προσωπική της ζωή. Στην απαρχή της δεύτερης δεκαετίας της ζωής της, όταν δηλαδή η καριέρα της βρισκόταν ήδη στο απόγειό της, αρραβωνιάστηκε τον Ντιν Φάκτορ. Μόνο που ο έρωτάς τους έληξε άδοξα και γρήγορα. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η ηθοποιός έκανε το επόμενο βήμα και παντρεύτηκε τον Άσλεϊ Χάμιλτον, λίγες εβδομάδες μετά την γνωριμία τους. Το αποτέλεσμα ήταν να χωρίσουν έξι μήνες αργότερα. Την ίδια τύχη είχε και στον δεύτερο γάμο της, με τον Ρικ Σάλομον, με τον οποίο χώρισε εννέα μήνες μετά.

Το κερασάκι στην τούρτα, βέβαια, ήρθε με τον Κερτ Ισβαριένκο, τον οποίο παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 2011, σε μια πολυτελή βίλα στο Μαλιμπού. Το διαζύγιό τους εκδόθηκε το 2023, κι ενώ ο καρκίνος είχε εμφανιστεί -δυστυχώς- δριμύτερος. Ωστόσο, αυτός ο γάμος αποτέλεσε ένα μεγάλο αγκάθι για την Σάνεν Ντόχερτι, κυρίως γιατί δεν είχε ούτε την ψυχολογική, αλλά ούτε και την οικονομική στήριξη. Τούτου λεχθέντος, σε δικαστικά έγγραφα, η ηθοποιός ανέφερε πως δεν μπορούσε να εργαστεί και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τα ιατρικά έξοδα, ζητώντας διατροφή από τον σύζυγό της.

Όχι μόνο δεν έλαβε οικονομική στήριξη, αλλά ο Κερτ Ισβαριένκο ζούσε ζωή χαρισάμενη, όσο η Σάνεν Ντόχερτι προσπαθούσε να δώσει παράταση στη ζωή της. Ο φωτογράφος χρησιμοποιούσε το αεροπλάνο για ταξίδια, έκανε αλόγιστα έξοδα και ισχυριζόταν πως δεν είχε τα χρήματα για να συντηρήσει την Ντόχερτι. Αξίζει να σημειωθεί πως η ηθοποιός λάμβανε ένα ποσό από τον ρόλο της στη σειρά Charmed, αν και η μεγάλη της ανησυχία ήταν τι θα γινόταν μετά το τέλος προβολής της σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ροής. Κάτι που συνέβη στις 30 Ιουνίου του 2024.

Η μάχη της με τον καρκίνο

Το 2015 η Σάνεν Ντόχερτι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Μίλησε δημόσια γι’αυτό, προκειμένου να τονίσει το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Έναν χρόνο αργότερα, το 2016, ο καρκίνος επανήλθε, αυτή τη φορά έχοντας κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες της, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα έδειχναν πως ο καρκίνος είχε περιοριστεί και διαφαινόταν πως θα εξελιχθεί καλά η υγεία της.

Ωστόσο, απλά «κοιμόταν». Το 2018 οι δείκτες του όγκου της είχαν αυξηθεί. Η Σάνεν Ντόχερτι δεν το έβαλε κάτω και φάνηκε αποφασισμένη να κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να νικήσει. Αλλά τα χτυπήματα δεν τελείωναν. Το 2020 ανακοίνωσε πως ο καρκίνος είχε επιστρέψει για τα καλά και βρισκόταν στο 4ο στάδιο. Δηλαδή, είχε κάνει μετάσταση σε διάφορα σημεία, εκτός από τον μαστό.

Έκτοτε, η Σάνεν Ντόχερτι βίωνε μια καθημερινότητα με χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Τον περασμένο Ιούνιο, η ηθοποιός ανακοίνωσε πως ο καρκίνος έχει προχωρήσει στον εγκέφαλό της. Φυσικά, όσο εκείνη έδινε την προσωπική της μάχη, είχε να διαχειριστεί και το διαζύγιό της με τον Κερτ Ισβαριένκο. Όλα όσα βίωνε τα εκμυστηρευόταν στο podcast της «Let’s be Clear», στο οποίο είχε φανεί και αισιόδοξη για το 2024. Τελικά, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνη.

Το αντίο των συμπρωταγωνιστών της

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Σάνεν Ντόχερτι, οι πρωταγωνιστές της από τη σειρά «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς», έσπευσαν να την αποχαιρετίσουν μέσα από τα προφίλ τους στα social media.

Η Τζένι Γκαρθ, η γνωστή « Κέλι», έγραψε στο Instagram της για την Σάνεν Ντόχερτι: «Εξακολουθώ να επεξεργάζομαι την τεράστια θλίψη μου για την απώλεια της παλιάς φίλης μου Σάνεν, της γυναίκας που έχω περιγράψει συχνά ως έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Η σχέση μας ήταν πραγματική και ειλικρινής. Μας έβαζαν τόσο συχνά τη μία εναντίον της άλλης, αλλά τίποτα από αυτά δεν αντικατόπτριζε την αλήθεια της πραγματικής μας σχέσης που χτίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και τον θαυμασμό. Ήταν θαρραλέα, παθιασμένη, αποφασισμένη και πολύ στοργική και γενναιόδωρη. Θα μου λείψει και θα την τιμώ πάντα βαθιά στην καρδιά μου και στις αναμνήσεις μου. Η καρδιά μου ραγίζει για την οικογένειά της και τον Bowie και όλους τους ανθρώπους που την αγαπούσαν».

Με τη σειρά του, ο Τζέισον Πρίστλεϊ έγραψε πως είναι πραγματικά σοκαρισμένος και λυπημένος, αναρτώντας και μια κοινή τους φωτογραφία, και πρόσθεσε: «Ήταν μια δύναμη της φύσης και θα μου λείψει. Στέλνω αγάπη και φως στην οικογένειά της σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές».

Ακολούθησε ο Μπράιαν Όστιν Γκριν, ο οποίος έγραψε: «Αδερφή μου… Με αγαπούσες πάντα. Ήσουν ένα μεγάλο μέρος (της διαμόρφωσης) της αντίληψής μου για το τι θα πει Αγάπη. Θα μου λείψεις περισσότερο από όσο μπορώ να επεξεργαστώ αυτή τη στιγμή. Σε ευχαριστώ».

«Τι ταξίδι έχει διανύσει! Έφυγε πολύ νωρίς. Καθ’ όλη τη διάρκεια έμεινε πιστή στον εαυτό της και μας έδωσε ένα παράδειγμα θάρρους και επιμονής αντιμετωπίζοντας τον ίδιο της τον θάνατο. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε η Κάρολ Πότερ.

Η Τόρι Σπέλινγκ αποχαιρέτησε την Σάνεν Ντόχερτι με ένα story, με τις δυο τους να ποζάρουν αγκαλιά και γράφοντας «δεν έχω ακόμη τα λόγια να το εκφράσω, αλλά εμείς ξέραμε, και αυτό είναι που μετράει».

Τέλος, να πούμε πως η Σάνεν Ντόχερτι δέχτηκε να συμμετάσχει στο remake του Μπέβερλι Χιλς, το 2019, παρά τον καρκίνο που είχε εμφανιστεί, τον οποίο και είχε κρατήσει κρυφό από τη δημοσιότητα. Αργότερα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Λουκ Πέρι, που έφυγε στα 52 του έτη, η Ντόχερτι δήλωσε πως η συμμετοχή της στο remake ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει για να τον τιμήσει, καθώς και να αποδείξει πως μπορούσε να εργάζεται, παρά την ασθένειά της.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.