CELEBRITIES

Πέθανε ο Αλέν Ντελόν - 10 πράγματα που δεν ήξερες για τον γόη του γαλλικού σινεμά


JTeam

18 Αυγούστου 2024

Αλέν Ντελόν
© Getty Images/ Mike Marsland
Ο διάσημος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 18 Αυγούστου 2024, σε ηλικία 88 ετών

Ο Αλέν Ντελόν ήταν ένας θρυλικός γάλλος ηθοποιός, γνωστός για τη μυστηριώδη γοητεία και το εξαιρετικό του ταλέντο. Με καριέρα που εκτείνεται σε πάνω από έξι δεκαετίες, ο Ντελόν έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του κινηματογράφου. Από τον πρωτοποριακό του ρόλο στο «Γυμνοί στον ήλιο» μέχρι τις εντυπωσιακές του ερμηνείες σε ταινίες όπως «Ο Σαμουράι» και «Ο Ρόκκο και τα Αδέρφια του», ο Ντελόν έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη μεγάλη οθόνη.

Ο Αλέν Ντελόν έφυγε από τη ζώη στις 18 Αυγούστου 2024, σε ηλικία 88 ετών. «Ο Αλέν Φαμπιέν, η Ανούσκα, ο Άντονι, καθώς και ο σκύλος του Λούμπο, ανακοινώνουν με βαθιά θλίψη την απώλεια του πατέρα τους. Έφυγε ήρεμα στο σπίτι του στο Douchy, περιτριγυρισμένος από τα τρία του παιδιά και τα αγαπημένα του πρόσωπα. (...) Η οικογένεια παρακαλεί να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά της σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή πένθους», αναφέρει η οικογένεια σε κοινή ανακοίνωση.

Αλέν Ντελόν
© Getty Images/ Bettmann

Όμως, ο Αλέν Ντελόν δεν είναι μόνο η παρουσία του στην οθόνη. Πίσω από τα φώτα, έχει ζήσει μια συναρπαστική και συχνά αμφιλεγόμενη ζωή. Από τις σχέσεις του με μερικές από τις πιο επιθυμητές γυναίκες του κόσμου μέχρι την εμπλοκή του στους πολιτικούς κύκλους, η ζωή του Ντελόν είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με τους χαρακτήρες που έχει υποδυθεί.

Ο Αλέν Ντελόν γεννήθηκε το 1935 και απέκτησε διεθνή φήμη με τον ρόλο του στο «Γυμνοί στον ήλιο». Η δυναμική του συνεργασία στην οθόνη με τη Ρόμι Σνάιντερ, η φιλανθρωπία του και η επιρροή του σε μελλοντικούς ηθοποιούς εδραιώνουν τη θέση του ως αληθινό είδωλο του γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου. Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Αλέν Ντελόν, τον γόη του γαλλικού σινεμά

Είχε τρεις υπηκοότητες
Ο Αλέν Ντελόν αν και γεννήθηκε στο Sceaux και ήταν πολίτης της Γαλλίας, είχε υπηκοότητα και στην Ελβετία. Την απέκτησε το 1999, αφού έζησε στη Γενεύη για περισσότερο από μια δεκαετία. Στη συνέχεια απέκτησε και ολλανδική υπηκοότητα μέσω του γάμου του με τη δημοσιογράφο Ροζαλί Βαν Μπρίμεν, με την οποία απέκτησαν και δύο παιδιά.

Θεωρείτο ο πιο όμορφος γάλλος ηθοποιός
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέν θεωρούνταν ο πιο σέξι γάλλος ηθοποιός της εποχής του. Στα νιάτα του είχε τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση που μαζί με το ταλέντο του τον κατέστησε έναν από τους κορυφαίους άνδρες σταρ τη δεκαετία του 1960 και 1970. Θεωρούνταν η ανδρική εκδοχή της Μπριζίτ Μπαρντό, ιδίως μετά τη συμμετοχή του στην ταινία Γυμνοί στον Ήλιο στην οποία πρωταγωνίστησε όταν ήταν 25 ετών. Ο Ανρί Λανγκλουά, γνωστός κριτικός κινηματογράφου, αναγνώρισε τον Αλέν Ντελόν ως τον κορυφαίο νεαρό Γάλλο ηθοποιό που ήταν αφοσιωμένος στην παραγωγή ποιοτικού κινηματογράφου.

Σαν παιδί ήταν άτακτος
Η παιδική ηλικία του Αλέν δεν διέφερε πολύ από τη δική μας. Ήταν ένας πονηρός έφηβος και λέγεται ότι ήταν επαναστατικός. Μεγάλωσε με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του, αλλά περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο κρεοπωλείο του πατέρα του, μαζί με τη μητέρα του, που φοβόταν ότι θα έκανε αταξίες αν τον άφηνε μόνο του.

Ήθελε να γίνει κρεοπώλης
Περνώντας τον περισσότερο χρόνο της παιδικής του ηλικίας στο κρεοπωλείο του πατέρα του, ο Αλέν ήθελε να γίνει κρεοπώλης. Θαύμαζε την εργασιακή ηθική του πατέρα του. Όταν έγινε έφηβος, εργάστηκε για λίγο στο κρεοπωλείο υπό την επίβλεψη του πατριού του, πριν καταταγεί ως Γάλλος πεζοναύτης και σταλεί στην Ινδοκίνα το 1953.

Ο πρώτος του ρόλος ήταν ως μέλος συμμορίας
Ο πρώτος ρόλος του Ντελόν στον κινηματογράφο ήταν ως νεαρός γκάνγκστερ στην ταινία του Αλεγκρέτ «Quand la femme s’en mêle» το 1957. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος σε ρομαντική ταινία ήταν το 1958 στο «Christine», μαζί με τη Ρόμι Σνάιντερ.

Απέρριψε ρόλους στα αγγλικά
Ο πρώτος σκάουτερ του Αλέν ήταν Αμερικανός, που του εξασφάλισε ρόλο στο Χόλιγουντ, με την προϋπόθεση να μάθει αγγλικά. Ωστόσο, ο Αλέν απέρριψε την προσφορά και προτίμησε να συνεργαστεί με Γάλλο σκηνοθέτη.

Δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τον σύγχρονο κινηματογράφο
Ο Αλέν πρόσφατα είχε παραδεχτεί ότι δεν τον συναρπάζει ο σύγχρονος κινηματογράφος, καθώς το περιεχόμενο είναι ρηχό και αφορά περισσότερο το χρήμα παρά το ταλέντο.

Δεν έβλεπε τις παλιές του ταινίες
Ο Αλέν Ντελόν είχε επιβεβαιώσει ότι δεν παρακολουθεί πλέον τις παλιές του ταινίες, επειδή οι περισσότεροι συνάδελφοί του έχουν πεθάνει.

Δεν είχε επιτυχία στο Χόλιγουντ
Ο Αλέν είχε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και την Ευρώπη, αλλά όχι στο Χόλιγουντ. Παρότι έμαθε αγγλικά, η γαλλική του προσωπικότητα δεν έγινε καλά αποδεκτή στις ΗΠΑ.

Αλέν Ντελόν
© Getty Images/ Bettmann

Η καριέρα του Ντελόν άνθισε ξανά στη Γαλλία
Μετά από επτά χρόνια διαμονής στην Αμερική με τη σύζυγο και τον γιο του, ο Αλέν Ντελόν επέστρεψε στη Γαλλία. Η καριέρα του στο Χόλιγουντ δεν ήταν τόσο λαμπερή όσο στη Γαλλία. Τα περισσότερα από τα πρότζεκτ και τις ταινίες που είχε σχεδιάσει κατέρρευσαν, αφήνοντάς τον χωρίς επιλογές, και τελικά αναγκάστηκε να φύγει. Η απογοητευτική του καριέρα εκεί τον οδήγησε να τερματίσει το συμβόλαιό του με την MGM. Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία, συνέχισε την καριέρα του από εκεί που την είχε αφήσει και εμφανίστηκε ξανά στη μεγάλη οθόνη, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Φοίνικα
Το 2019 έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Η συγκεκριμένη βράβευση αναγνώρισε τη διαχρονική επιρροή και το ταλέντο του Ντελόν, που είχε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο ίδιος είχε σχολιάσει ότι αυτή η βράβευση ήταν για εκείνον «ένα μεταθανάτιο αφιέρωμα που του αποδόθηκε εν ζωή».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.