CELEBRITIES

The Swift Effect: Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στην Κάμαλα Χάρις;


JTeam

13 Σεπτεμβρίου 2024

The Swift Effect: Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στην Κάμαλα Χάρις;
SPLASH via Ideal Image
Μετά τη δημόσια στήριξη της Τέιλορ στην Κάμαλα, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στον σύνδεσμο εγγραφής ψηφοφόρων vote.gov

Ήταν το «πρόσωπο της χρονιάς» για το 2023 από το περιοδικό TIME; Ήταν. Είναι μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στον κόσμο; Είναι. Μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ;Τα στοιχεία δείχνουν πως ναι.

Την Τρίτη, η Τέιλορ Σουίφτ υποστήριξε δημόσια μέσα από μια ανάρτησή της στο IG την Κάμαλα Χάρις, μετά το πολυσυζητημένο debate ανάμεσα σε εκείνη και τον Ντόναλντ Τραμπ. «Θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις και τον Τιμ Γουόλς στις προεδρικές εκλογές του 2024. Την ψηφίζω γιατί αγωνίζεται για τα δικαιώματα που πιστεύω ότι χρειάζονται έναν μαχητή για να τα υπερασπιστεί. Τη θεωρώ μια σταθερή και χαρισματική ηγέτιδα και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα σε αυτή τη χώρα αν ηγούνται άνθρωποι με ηρεμία και όχι χάος», είχε γράψει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της. Ε, και μέσα σε 24 ώρες η επίδρασή της επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά.

Μετά τη δημόσια στήριξή της στην Κάμαλα, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στον σύνδεσμο εγγραφής ψηφοφόρων vote.gov, που η ίδια είχε επισυνάψει σε IG story. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν συνολικά 405.999 επισκέψεις στο Vote.gov, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ημερήσιο μέσο όρο του ιστότοπου των 30.000 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, είναι τόσο χρήσιμος αυτός ο αριθμός; Η αλήθεια είναι πως όχι, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε εάν οι επισκέπτες του link είναι νέοι ψηφοφόροι και εάν ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους για να ψηφίσουν. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόση διαφορά θα κάνει η Τέιλορ Σουίφτ στις εκλογές.

«The Swift Effect»: Μπορεί η Τέιλορ Σουίφτ να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ;

Σύμφωνα με τους New York Times, υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να ασκήσει ένα διάσημο πρόσωπο σε μία τόσο σημαντική διαδικασία, αλλά τα στοιχεία είναι ανάμεικτα. Εδώ, εξαιρετικά χρήσιμο μπορεί είναι το παράδειγμα της Όπρα Γουίνφρεϊ.

Αφού η Όπρα Γουίνφρεϊ υποστήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών το 2008, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία συνδρομών του περιοδικού «Oprah», τις πωλήσεις βιβλίων και τα αποτελέσματα των εκλογών για να καταλήξουν στο εάν ο Μπάρακ Ομπάμα είχε καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες σε σημεία όπου οι άνθρωποι ήταν συνδρομητές του περιοδικού ή όπου τα βιβλία που συνιστούσε η Λέσχη Βιβλίου της Όπρα πουλούσαν ιδιαίτερα. Τελικά, διαπίστωσαν ότι η υποστήριξη της είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί στον Ομπάμα σημαντική ώθηση (ένα εκατομμύριο ψήφοι επιπλέον), στις προκριματικές εκλογές, σε σύνολο 30 εκατομμυρίων ψήφων.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στο Οχάιο διαπίστωσαν ότι η δημόσια υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών από διάσημα πρόσωπα είναι πιο πιθανό να έχουν σημασία στις προκριματικές εκλογές, όταν οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο ή περισσότερων σχετικά παρόμοιων υποψηφίων. Στις γενικές εκλογές, ωστόσο, η κομματική τοποθέτηση είναι αυτή που καθοδηγεί τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Πάντως, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Redfield & Wilton Strategies στις αρχές Ιανουαρίου, για το περιοδικό Newsweek, τουλάχιστον το 18% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι «πιο πιθανό» ή «σημαντικά πιθανότερο» να ψηφίσουν έναν υποψήφιο τον οποίο υποστηρίζει η Τέιλορ Σουίφτ. Παράλληλα, το 17% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι θα ήταν «λιγότερο πιθανό» να ψηφίσει έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από τη σταρ, ενώ το 55% δήλωσε ότι δεν θα ήταν «ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο πιθανό» να το κάνει. Περίπου το 45% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.