Βένους Γουίλιαμς: «Τα ινομυώματα επηρέασαν την καριέρα μου. Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά»
JTeam
4 Ιουλίου 2025

Κάθε μήνα, η Βένους Γουίλιαμς αντιμετώπιζε εξαντλητικά συμπτώματα με την περίοδό της. Καθώς οι κράμπες της εντείνονταν και η ναυτία επιδεινωνόταν, συχνά έβρισκε τον εαυτό της να «αγκαλιάζει» την τουαλέτα, περιμένοντας να περάσει αυτό. Υπέφερε από τους πόνους, αλλά οι γιατροί συχνά απέρριπταν τα συμπτώματα της περιόδου της ως «φυσιολογικά». Μέχρι που δεν άντεχε άλλο.
Όπως είπε σε συνέντευξή της η επτά φορές πρωταθλήτρια του τένις σε Grand Slam, «απλώς έγινε πολύ άσχημο και δεν μπορούσα να το χειριστώ». Ενώ η Βένους Γουίλιαμς γνώριζε ότι είχε ινομυώματα, οι γιατροί δεν εντόπισαν ποτέ πόσο μεγάλα ήταν αυτά ή ότι σχετίζονταν με τον έντονο πόνο, τη ναυτία και την επίμονη αναιμία από τις βαριές περιόδους της, κάτι που την οδήγησε σε επανειλημμένες μεταγγίσεις σιδήρου. Για χρόνια, υπέφερε από όλα αυτά, ενώ προσπαθούσε να διατηρήσει την ιδιότητά της ως κορυφαία αθλήτρια. Και τώρα αποφάσισε να μοιραστεί για πρώτη φορά την ιστορία της για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ινομυώματα.
«Το μοιράζομαι τώρα επειδή εξοργίστηκα που δεν ήξερα ότι αυτό ήταν τόσο σημαντικό. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει», σημείωσε η ίδια. «Κανείς δεν πρέπει να περάσει κάτι τέτοιο». Από την εφηβεία της, η Βένους Γουίλιαμς είχε έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Και ακόμα και τότε, οι γιατροί της έλεγαν ότι αυτό ήταν φυσιολογικό. «Πότε δεν συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά». Φυσικά, τα συμπτώματά της επηρέαζαν την ενέργειά της όλη τη ζωή της. Έκανε εξετάσεις και ανακάλυψε πως έπασχε από αναιμία.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο Γουίμπλεντον το 2016, ο πόνος ήταν αφόρητος και αρρώστησε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να φάει. «Είχαμε έναν τελικό διπλού να παίξουμε στη συνέχεια, και ήμουν απλώς ξαπλωμένη στο πάτωμα στα αποδυτήρια, λες και έλεγα, "Θα περάσει. Θα περάσει"», θυμήθηκε. «Δόξα τω Θεώ που η Σερένα έφερε τον γιατρό... και μπόρεσα να σηκωθώ, να φάω και να αρχίσω να παίζω - κακή τύχη για τους αντιπάλους». Στη συνέχεια τα συμπώματά της εντάθηκαν. Όταν ήταν περίπου 37 ετών, ο γιατρός της είπε ότι τα συμπτώματά της ήταν «μέρος της γήρανσης» χωρίς να αναφέρει τα ινομυώματα. Ενώ οι γιατροί παρακολουθούσαν τα ινομυώματά της με υπερήχους, δεν μοιράστηκαν ποτέ πληροφορίες σχετικά με αυτά με τη Γουίλιαμς.
Με τα χρόνια, οι γιατροί της πρότειναν υστερεκτομή, αλλά η Βένους Γουίλιαμς δεν ήταν σίγουρη ότι ήθελε να ακολουθήσει μια τόσο δύσκολη επέμβαση. «Είμαι μια κοπέλα που έχει βάλει στόχο την καριέρα. Προσπαθούσα να παίξω τένις», είπε. «Δεν προσπαθούσα να κάνω πολλά παιδιά, αλλά όπως δεν θέλεις ποτέ να μου στερήσουν αυτές τις επιλογές — η αίσθηση ότι αυτό συμβαίνει είναι πραγματικά ένας εφιάλτης».
«Τα ινομυώματα επηρέασαν την καριέρα μου. Τις περισσότερες φορές δεν είχα ποτέ αρκετή ενέργεια για να παίξω έναν πραγματικό αγώνα όπως ήθελα και, φυσικά, επηρέασε τα αποτελέσματά μου».
Ενώ έψαχνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο καλοκαίρι, είδε μια ανάρτηση για τα ινομυώματα που έλεγε «δεν χρειάζεται να ζεις έτσι». Ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησε ότι η εμπειρία της δεν ήταν ο κανόνας για τις γυναίκες. «Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ. Απλώς βυθίστηκα στην έρευνα όλο εκείνο το Σαββατοκύριακο». «Σκέφτηκα, "αυτό είναι υπέροχο", αλλά θέλω να πάω σε ένα μέρος όπου νιώθω ότι μπορώ να λάβω εξειδικευμένη φροντίδα», είπε. Μετά από μερικές άυπνες νύχτες, βρήκε το Κέντρο Υγείας NYU Langone για τη Φροντίδα Ινομυωμάτων και σήμερα είναι πολύ καλύτερα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.