CELEBRITIES MEN’S POINT

Η αλήθεια για την τεστοστερόνη - 5 μύθοι της καταρρίπτονται


JTeam

14 Σεπτεμβρίου 2022

Η αλήθεια για την τεστοστερόνη - 5 μύθοι της καταρρίπτονται
@unsplash
Βελτιώνει τελικά η τεστοστερόνη την γονιμότητα; Και τι λένε οι πρόσφατες έρευνες για την συγκεκριμένη ουσία;

Είναι πολλά τα όσα έχουν ακουστεί γύρω από την ορμόνη της τεστοστερόνης. Κάποιοι λένε ότι έχοντας περισσότερη τεστοστερόνη, έχεις και περισσότερα γένια, ότι είσαι πιο επιθετικός και έχεις περισσότερη μυική δύναμη. Κατά πόσο όμως ισχύουν όλα αυτά και σε τι βαθμό η τεστοστερόνη επηρεάζει την γονιμότητα σου;

Υπάρχουν πολλές παρερμηνείες γύρο από την συγκεκριμένη ουσία, οπότε καλύτερα να δούμε τι λένε οι επιστημονικές μελέτες για τον ρόλο που έχει στον ανδρικό οργανισμό και όχι μόνο, αλλά κυρίως να δούμε τι απ’ όλα αυτά που ακούμε συχνά δεν ισχυεί.

Jenny.Gr

Μύθος νούμερο 1: Η τεστοστερόνη βελτιώνει την γονιμότητα

Ναι, η τεστοστερόνη είναι ορμόνη του σεξ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσο υψηλότερη ποσότητα έχεις στον οργανισμό σου, τόσο πιο γόνιμος θα είσαι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ουρολόγο Quayle, μπορεί ακόμη και να ισχύει το αντίθετο: «Ενώ η τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο και τη στυτική λειτουργία, δεν θα βελτιώσει τη γονιμότητα». «Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν πραγματικά να μειώσουν την ποιότητα του σπέρματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να οδηγήσουν σε στειρότητα».

Μύθος νούμερο 2: Η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική ορμόνη

Θεωρείται ανδρογενής, ωστόσο υπάρχει και στον γυναικείο οργανισμό και μάλιστα έχει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαστών, στην γονιμότητα και την υγεία των οστών, για τις γυναίκες. Οι ποσότητες όμως της τεστοστερόνης στις γυναίκες, είναι μόλις στο 1/10, από ότι στους άντρες.

Μύθος νούμερο 3: Η τεστοστερόνη μειώνεται με την ηλικία

Ισχύει από την μια, πως η ηλικία έχει καθοριστικό ρόλο στην μείωση της τεστοστερόνης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως και σε νεαρές ηλικίες δεν παρατηρείται έλλειψη. Σύμφωνα με τον Dr. Cory Rice, από την Biote, οι πιο συχνές αιτίες μείωσης της τεστοστερόνης ακόμη και σε νεαρές ηλικίες είναι οι εξής:

Στρες
Κακή διατροφή
Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών
Έλλειψη ύπνου
Αφυδάτωση

Μύθος νούμερο 4: Τα συμπληρώματα τεστοστερόνης είναι ασφαλή για τον οργανισμό

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια εισροή συμπληρωμάτων τεστοστερόνης που υπόσχονται τα πάντα, από αυξημένη σεξουαλική επιθυμία μέχρι μυϊκή αύξηση. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά τα προϊόντα, καθώς δεν ελέγχονται από τον οργανισμό FDA. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αναφέρουν όλες τις πιθανές παρενέργειες.

Η έρευνα εξακολουθεί να είναι θολή σχετικά με το εάν τα ενισχυτικά τεστοστερόνης είναι αποτελεσματικά ή όχι και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνα.

Εάν τα χρησιμοποιείτε χωρίς επίβλεψη από το γιατρό σας, μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο να θέσετε σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματός σας να παράγει τεστοστερόνη. Και αν λάβετε μεγάλη ποσότητα αυτής της ορμόνης, θα μπορούσατε να διατρέχετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε:

Βλάβη του καρδιακού μυός

Ηπατική νόσο

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και ανικανότητα

Υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Αύξηση βάρους

Μεταβολές στην διάθεση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σωστός τρόπος για να βελτιώσετε την τεστοστερόνη σας, αν χρειάζεται, είναι με αλλαγές στο lifestyle σας, όπως να κοιμάστε περισσότερη και να ενισχύσετε την διατροφή σας με βιταμίνες και καλά λιπαρά.

Μύθος νούμερο 5: Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του προστάτη

Μερικοί επιστήμονες πίστευαν ότι η εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη ενεργοποιείται από ανδρογόνα - όπως η τεστοστερόνη. Ωστόσο, μια έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.