Το Ελληνικό μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας και περιλαμβάνεται στη λίστα με τα σημαντικότερα δώρα της φύσης.
Γνωστό από την αρχαιότητα ακόμη, είναι γλυκό, απολαυστικό και με σημαντική θρεπτική αξία για τον οργανισμό.
Το μέλι αποτελείται από νερό, φρουκτόζη, γλυκόζη, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ενώ η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι μηδαμινή. Ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης συνιστούσαν μέλι για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, η Κλεοπάτρα έπαιρνε το μπάνιο της μέσα σε γάλα με μέλι ενώ με νέκταρ τρέφονταν και οι Θεοί του Ολύμπου. Σίγουρα κάτι ήξεραν όλοι αυτοί…
Και γιατρικό!Οι γιαγιάδες μας, έδιναν παλιά ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε περιπτώσεις δυνατού βήχα, το οποίο ανακάτευαν μέσα σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Την ίδια συνταγή ακολουθούν πολλοί και σήμερα, καταπραΰνοντας με αυτό τον τρόπο έναν ερεθισμένο λαιμό. Εκτός πάντως, από το συγκεκριμένο γιατροσόφι, το μέλι κάνει γενικότερα καλό στον οργανισμό. Ανάμεσα στα πολλά του προτερήματα, το μέλι χαλαρώνει, δοκιμάστε το βράδυ να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι χλιαρό γάλα και θα δείτε μετά, πόσο ανάλαφρα θα κοιμηθείτε. Επίσης, μεταξύ άλλων, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, τονώνει την καρδιά, έχει αντιμικροβιακή δράση, ενώ λέγεται ότι η φρουκτόζη που περιέχεται σε αυτό σε συνδυασμό με τα ένζυμα βοηθάει να συνέλθουν πιο γρήγορα όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται και σαν συστατικό σε αρκετά καλλυντικά περιποίησης που κυκλοφορούν στην αγορά.
Αλείψτε λοιπόν μέλι στο ψωμί, τη φρυγανιά, συνοδέψτε ένα γιαούρτι, βάλτε το μέσα σε κέικ, ή απλά ανοίξτε το βαζάκι και δοκιμάστε σκέτο ένα κουταλάκι του γλυκού, προσφέροντας στον οργανισμό σας, μια τονωτική ένεση ενέργειας.
Fitness tip: Ακόμα και αν κάνετε δίαιτα, το μέλι δεν επιβαρύνει τη ζυγαριά! Περιέχει ελάχιστες θερμίδες, κάτι που το κάνει ιδανικό και προτιμότερο από κάποιο άλλο γλυκό σνακ που περιέχει ζάχαρη.
Όλα πάντως τα μέλια δεν είναι ίδια. Παρουσιάζουν διαφορές, ανάλογα με το φυτό, την περιοχή, κλπ. Βασικά χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
Τα ανθόμελα (περισσότερο ανοιχτόχρωμα) και αυτά που προέρχονται από τα κωνοφόρα δέντρα. Στο εμπόριο λοιπόν βρίσκουμε, το θυμαρίσιο μέλι, το πευκόμελο, το μέλι από έλατο, το μέλι καστανιάς, μέλι ερείκης, πορτοκαλιάς, κλπ.
Το θυμαρίσιο μέλι (το οποίο ανήκει στα ανθόμελα) θεωρείται περισσότερο δημοφιλές συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Εξαιρετικής ποιότητας, με έντονη γεύση, άρωμα και κεχριμπαρένια λαμπερή όψη, παρουσιάζει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Τα ελληνικά νησιά, Κυκλάδες, Κρήτη και Κύθηρα, είναι τα μέρη στα οποία οι μέλισσες σε συνεργασία με τη φύση δημιουργούν το πολύτιμο αυτό γλυκαντικό. (Συγκεκριμένα το θυμαρίσιο μέλι, γιατί διάφορα είδη μελιού, παράγονται σε όλη τη χώρα).