COOKING

Η μηλόπιτα της φίλης μου Βέτας


18 Οκτωβρίου 2011

photo1.jpeg

H μηλόπιτα της Βέτας είναι αριστούργημα!

Βασική Ζύμη για την Μηλόπιτα:

 Συστατικά:2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι 225 γραμμάρια κρύο, ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια 1/ 2 φλιτζάνι κρύο γάλα ή νερόΤι να κάνετε:1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας έως ότου όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν σε μικρά κομματάκια. Παίζει μεγάλο ρόλο το βούτυρο να είναι κρύο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου, προκειμένου να αναμειχθούν σωστά τα ξηρά συστατικά. Ρίχνουμε το γάλα και πιέζουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει το μείγμα μας ζύμη και να γίνει σαν μικρή μπάλα.2. Τοποθετούμε την ζύμη σε μία μεμβράνη αφού πρώτα την χωρίσουμε σε δύο ισόποσα κομμάτια. Βάζουμε τα δύο τεμάχια στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Μηλόπιτα

Συστατικά:- Βασική ζύμη για μηλόπιτα - 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (για να μην μαυρίσουν τα μήλα) -8 μήλα (4 κόκκινα, 4 πράσινα) - 1/ 4 φλιτζανιού ζάχαρη, συν 2 κουταλάκια του γλυκού για πασπάλισμα - 1/ 3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για να ανοίξουμε την ζύμη μας - 1/ 2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα - μία πρέζα γαρύφαλλο - 1/ 2 κουταλάκι χοντρό αλάτι - 1 κουταλιά της σούπας κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια - 1 μεγάλο κρόκο αυγού - 1 κουταλιά γάλα - 100 γραμμάρια καρύδια (προαιρετικά στο μείγμα) - 50 γραμμάρια σταφίδες (προαιρετικά στο μείγμα) Οδηγίες:1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε την σχάρα στο κέντρο του φούρνου. 2. Βάζουμε το χυμό λεμονιού σε ένα μεγάλο μπωλ. Έπειτα βάζουμε τα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές λωρίδες. Το λεμόνι βοηθάει τα μήλα να μην μαυρίσουν.

3. Σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε περίπου 12 εκατοστά σε διάμετρο και το απλώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι (είτε στρογγυλό είτε ορθογώνιο). 4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη το αλεύρι, την κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι, τα καρύδια και τις σταφίδες μέσα στο μπώλ με τα μήλα. Τα ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα για να φτάσουν παντού τα συστατικά.

 

 5. Ανοίγουμε σε φύλλο το δεύτερο μέρος της ζύμης. Το τοποθετούμε πάνω από τα μήλα. Κλείνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα για να δημιουργηθεί κρούστα. Κάνουμε μικρές σχισμές στην επιφάνεια του φύλλου για να "αναπνέει" η μηλόπιτα.(να επιτρέψει τον ατμό να δραπετεύσει κατά την διάρκεια του ψησίματος) 6. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το κρόκο αυγού και το γάλα. Αλείφουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλη την κρούστα με ένα πινελάκι, προσέχοντας να μην μπλοκάρει τις σχισμές. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

 7. Τοποθετούμε την πίτα στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι η κρούστα να γίνει χρυσή. Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει εκτός φούρνου τουλάχιστον για μισή ώρα. Κόβουμε και την σερβίρουμε μόνη της ή με μία μπάλα παγωτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.