COOKING

Μυστικά για να διορθώσετε το καμένο φαγητό και να μην το πετάξετε


JTeam

14 Νοεμβρίου 2022

Μυστικά για να διορθώσετε το καμένο φαγητό και να μην το πετάξετε
unsplash
Ας δούμε μαζί μερικές συμβουλές για το πώς να διορθώσουμε το καμένο φαγητό.

Σηκώστε το χέρι σας αν δεν έχετε κάψει ποτέ κάτι ενώ μαγειρεύετε. Μην ανησυχείτε, συμβαίνει σε όλους. Συχνά κάνουμε πολλές δουλειές ταυτόχρονα και μόνο μια στιγμή απόσπασης της προσοχής και το ψητό καίγεται….

Πρέπει όμως να πετάξουμε όλο το φαγητό; Φυσικά και όχι. Υπάρχει μια λύση για (σχεδόν) τα πάντα. Κάθε είδος παρασκευής έχει τον δικό της τρόπο «ανάρρωσης».

Καμένο ψητό

Το ψητό είναι το φαγητό που κινδυνεύει περισσότερο να καεί. Ίσως αυτό οφείλεται στην πολλή ώρα που χρειάζεται για να ψηθεί. Λίγο να βάλουμε κατά τη λάθος τη θερμοκρασία παραπάνω από ό,τι χρειάζεται ή να το μαγειρέψουμε για μερικά λεπτά περισσότερο… και το ψητό θα καεί.

Ας δούμε όμως πώς να το ανακτήσουμε. Καταρχάς βγάζουμε το ψητό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ύστερα χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, αφαιρούμε εντελώς τη μερίδα του καμένου κρέατος. Αυτά τα υπολείμματα δεν μπορούν να ανακτηθούν με κανέναν τρόπο, επομένως πηγαίνουν κατευθείαν στον κάδο απορριμμάτων.

Επειδή όμως το κρέας που έχουμε σώσει θα είναι ελαφρώς στεγνό, πρέπει να ετοιμάσουμε μια συνοδευτική σάλτσα: μπορεί να είναι μια απλή σάλτσα ντομάτας , μια μπεσαμέλ ή μια πολύ φρέσκια σάλτσα γιαουρτιού. Η υγρασία της συνοδευτικής σάλτσας θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και δεν θα προσέξει κανένας τη διαφορά.

Θέλετε άλλον τρόπο για να ανακτήσετε το κρέας; Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως γέμιση για ραβιόλια και τορτελίνια. Απλά το ψιλοκόβετε και το ανακατεύετε μαζί με τριμμένο τυρί και μερικά μπαχαρικά και η γέμιση είναι έτοιμη.

Καμένες σάλτσες και σούπες

Κάηκε η σάλτσα σας; Δεν χρειάζεται πανικός. Πρώτα σβήνουμε τη φωτιά και αμέσως σταματάμε το ανακάτεμα. Παίρνουμε μια άλλη κατσαρόλα και μεταφέρουμε ότι μαγειρεύαμε, προσέχοντας να μην ξύσουμε τον καμένο πάτο. Ανάβουμε ξανά τη φωτιά, προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη και μια καθαρισμένη ωμή πατάτα τρυπημένη με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε απαλά. Η πατάτα θα απορροφήσει την ενοχλητική μυρωδιά και τη γεύση του καψίματος.

Θα σας φανεί σχεδόν μαγικό, αλλά η σάλτσα θα είναι γευστικότατη... απλά δοκιμάστε την. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο με σούπες, μινεστρόνε και σάλτσα κρέατος.

Καμμένο κέικ

Ένα άλλο υπέροχο κλασικό καμένο φαγητό είναι τα κέικ. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και μετά με ένα μαχαίρι κόβουμε όλα τα καμένα μέρη. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση τα υπολείμματα θα πεταχτούν.

Φυσικά μετά από αυτή τη διαδικασία το το κέικ δεν θα φαίνεται τόσο ωραίο και αναπόφευκτα θα στεγνώσει. Όμως και για αυτό υπάρχει λύση. Κόψτε το σε δίσκους, βρέξτε το με ένα σιρόπι και τέλος καλύψτε το με μια κρέμα... και ορίστε το καμένο κέικ θα είναι σα να μην κάηκε ποτέ.

Θέλετε άλλη λύση; Μπορείτε να κόψετε το κέικ σε κύβους και να τους χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε άλλα γλυκά. Για παράδειγμα , μπορούμε να φτιάξουμε επιδόρπια στο ποτήρι με κρέμα και κομμάτια κέικ ή μπορούμε να ετοιμάσουμε τρούφες ανακατεύοντας τα τρίμματα του κέικ με κρέμα σοκολάτας και αποξηραμένα φρούτα.

Επίσης τι θα λέγατε να χρησιμοποιήσετε τα κομμάτια κέικ για να εμπλουτίσετε ένα υπέροχο φλιτζάνι παγωτού; Εν ολίγοις, με αυτό το «καινούριο» κέικ μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.