COOKING FAGITOS STORIES

Καραντίνα στο χωριό: Η ιστορία πίσω από την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή


Νίκος Καραθάνος

6 Φεβρουαρίου 2021

Καραντίνα στο χωριό: Η ιστορία πίσω από την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή

Είναι 10:30 το πρωί, νομίζω, έχω χρόνια να με δω με πρωινό καφέ στο χέρι τόσο νωρίς, γιατί για έναν μάγειρα, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πρωί! Η καραντίνα όμως, μας βάζει σε άλλες διαδικασίες και έτσι, καθώς βρίσκομαι στο χωριό, αλλάζουν σιγά- σιγά και οι καθημερινές μου συνήθειες. Ίσως τελικά να έχει και κάποια καλά αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, μέσα στα πολλά που μας λείπουν…

Ξύπνησα, άνοιξα την πόρτα χαλαρός και σίγουρος για τη μαγευτική θέα που θα αντίκρυζα από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο όπου βρίσκομαι και συνειδητοποιώ ότι δεν βλέπω τίποτα. Ο λόγος; Ένα σύννεφο που είχε καλύψει τα πάντα και με έκανε να αισθανθώ σαν πρωταγωνιστής σε ταινία εποχής. Έτρεξα γρήγορα μέσα, σφυρίζοντας χαρούμενα, ίσως και χαζοτραγουδώντας, (αλλά αυτό δεν το λέμε δυνατά, γιατί είπαμε, εγώ μάγειρας είμαι), άναψα τζάκι και σόμπα ταυτόχρονα για να ζεσταθώ, έψησα έναν ωραίο ελληνικό καφέ με μπόλικο καϊμάκι και το μυαλό μου άρχισε να  ταξιδεύει.

Αρχικά σκέφτηκα ότι είχα καιρό να απολαύσω έναν ωραίο καφέ, με μεράκι και αγάπη, γιατί στους ρυθμούς της πόλης και της δουλειάς και εγώ fredoπίνω…δυστυχώς! Μετά ξεκίνησα να αναρωτιέμαι τί θα μαγειρέψω για μεσημέρι εδώ που είμαι. Λογικά τώρα θα σκεφτείτε ότι μπήκα στη διαδικασία για κάποια περίπλοκη συνταγή αφού υπάρχει χρόνος! Λάθος! Έκανα ακριβώς το αντίθετο!

Σκέφτηκα κάτι απλό, λίγο «άγριο», ή μάλλον πιο σωστά όπως συνηθίζουμε να λέμε τα τελευταία χρόνια rustique, ίσως και comfort food, επιλέξτε εσείς το προσωνύμιο, εγώ θα πω απλά ξεχασμένη, τίμια, μοναδική γεύση που ταιριάζει με το χώρο που βρίσκομαι.

Άνοιξα το παράθυρο, και όπως μου ήρθε η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος, μου ήρθε και η ιδέα για μανιτάρια στη λαδόκολλα με σπανάκι, γραβιέρα Κρήτης και αυγά.

Υλικά για 4 άτομα 

-1 πακέτο μανιτάρια Χαλκίδος (250γρ)
-500 γρ σπανάκι καθαρισμένο μαζί με την ρίζα του
-100 γρ γραβιέρα Κρήτης
-50mlελαιόλαδο
-1 σκελίδα σκόρδο
-μισό κρεμμύδι λευκό
-4 αυγά.
-αλάτι-πιπέρι.

jenny.gr

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε στα 4, κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε να μαραθεί λίγο. Κόβουμε μια λαδόκολλα, τη βρέχουμε με νερό και βάζουμε μέσα το υλικό που έχουμε σοτάρει, κάνοντας μικρές λακκούβες στο μείγμα μας, και προσθέτοντας μέσα εκεί προσεκτικά τα αυγά. Τρίβουμε τη γραβιέρα από επάνω, τα κλείνουμε σαν πουγκί, τα δένουμε με έναν σπάγκο, τα βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα αφήνουμε για 15 λεπτά, το ανοίγουμε και  τσεκάρουμε αν είναι έτοιμο. Ένα είναι το μυστικό της συνταγής, ότι δεν χρειάζεται πιάτο! Μόλις είναι έτοιμο, όπως είναι κόβουμε τη λαδόκολλα και απολαμβάνουμε το γεύμα μας. 

Καλή σας όρεξη! 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.