COOKING FAGITOS STORIES

Ανάμεσα στην Τσικνοπέμπτη και τη νηστεία: Η ιστορία μιας Οκτάβιας


Νίκος Καραθάνος

6 Μαρτίου 2021

Ανάμεσα στην Τσικνοπέμπτη και τη νηστεία: Η ιστορία μιας Οκτάβιας

Η Τσικνοπέμπτη είναι μέσα μου μία μέρα απόλυτης σύγχυσης, σχεδόν χάους θα έλεγα γιατί οι παιδικές μου μνήμες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επαγγελματικές.

Όταν ήμουν μικρός Τσικνοπέμπτη σήμαινε ψητά, φίλοι πολλοί στο σπίτι και γλέντι μέχρι αργά και ας δούλευαν όλοι την επόμενη μέρα. Θυμάμαι εμένα και την αδερφή μου να την περιμένουμε την Τσικνοπέμπτη γιατί είχε μία μυσταγωγία και μία απρόσμενη ελευθερία.
Στη διάρκεια της ενηλικίωσης και της επαγγελματικής μου πορείας Τσικνοπέμπτη σήμαινε μέρα σκληρής δουλειάς και άγχους. Συνήθως η βραδιά έκλεινε για μένα με νεύρα από την ένταση της μέρας στην κουζίνα και σχεδόν πάντα με θυμάμαι να κοιμάμαι στον καναπέ εξουθενωμένος.

Κάπως έτσι πίστευα ότι Τσικνοπέμπτη είναι κάτι ανάμεσα σε ψησταριά στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας και πιάτο υψηλής γαστρονομίας με βάση το κρέας, δεν πίστευα ποτέ ότι θα υπήρχε και μία άλλη version.
Ποια είναι αυτή; Η Τσικνοπέμπτη εν μέσω lockdown!

Ξαφνικά η ιδιαίτερη αυτή μέρα έγινε digital, έγινε ραδιοφωνικό πάρτι με αφιερώσεις, φωτογραφίες στο Instagram, τηλεοπτική μαγειρική πρόταση, απέκτησε # και την ευκαιρία της να γίνει viral.

Κάπου εκεί ανάμεσα στην απουσία γεύσης αλλά στην έντονη παρουσία εικόνας φαγητού και  instagramable «τσικνίσματος» εμένα μου ήρθε στο μυαλό ένα χταπόδι.

Ναι αυτό το εμβληματικό μαλάκιο, με τις τρεις καρδιές, με τα 10.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο και με τα πλοκάμια του που λειτουργούν αυτόνομα χωρίς να παίρνουν εντολή απ’ το κεφάλι…μου ήρθε δηλαδή η εικόνα μίας Οκτάβιας.

Κάπως έτσι μου φάνηκε φέτος η Τσικνοπέμπτη, μοναχική σαν χταπόδι, με πολλές διαφορετικές μορφές σαν τα πλοκάμια του. Καθώς λοιπόν πλησιάζει και η περίοδος της νηστείας του Πάσχα θα φτιάξουμε χταπόδι με φάβα, ένα ρέκβιεμ γεύσεων αφιερωμένο στην Τσικνοπέμπτη που χάσαμε…

jenny.gr

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΒΑ

Για τη φάβα
200γρ φάβα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 λίτρο νερό
100γρ ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Λίγο ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΑΒΑΣ

Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε στο  μισό λάδι το κρεμμύδι και το καρότο πού έχουμε κόψει σέ φέτες, προσθέτουμε τη φάβα αφού προηγουμένως έχουμε πλύνει και στραγγίσει. Τα σωτάρουμε ελαφρά, καλύπτουμε με το νερό και μόλις πάρει βράση αφαιρούμε τον αφρό, ρίχνουμε τις δάφνες συνεχίζουμε το βράσιμο και ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα όταν αρχίσει να χυλώνει γιατί κολλάει εύκολα.

Σε περίπτωση πού χυλώσει και η φάβα μας δεν έχει βράσει προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Μόλις βράσει η φάβα μας και χυλώσει την αφαιρούμε από τη φωτιά και την χτυπάμε σε πολυμηχάνημα αφού πρώτα αφαιρέσουμε τις δάφνες.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο λάδι και το ξύδι.

Για το χταπόδι μπρεζέ 

1 χταπόδι περίπου στο κιλό
2 φύλλα δάφνης
Πιπέρια ολόκληρα πράσινο & κόκκινο
100ml ξύδι
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
Ζωμό λαχανικών ή νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΠΡΕΖΕ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μόλις καραμελώσουν ελαφρά προσθέτουμε το χταπόδι να σωταριστεί και αυτό και σβήνουμε με ξύδι.

Μόλις εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε την δάφνη, τα πιπέρια και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.