Τον τελευταίο καιρό αποφεύγω να μετακινούμαι με το αυτοκίνητο, προτιμώ να περπατώ, με χαλαρώνει, γεμίζω εικόνες και συναισθήματα, σκέφτομαι και μου έρχονται ωραίες ιδέες, ξεκαθαρίζω τί θα ήθελα να κάνω, βάζω προτεραιότητες. Ζω στο δρόμο δηλαδή, είναι λίγο σαν το street food η μέρα μου, γευστική, κάποιες φορές βιαστική, κάποιες άλλες αγχωτική και γρήγορη, πάντα όμως γεμάτη συναισθήματα.
Προσπάθησα να δω εάν «τρώω» συναισθήματα, πώς επιλέγω τί θα φάω μια μέρα που βρίσκομαι διαρκώς σε κίνηση;
Την απάντηση την πήρα από μία μαμά που περπατούσε μπροστά μου με το παιδί της «προχώρα λίγο πιο γρήγορα μην αργήσουμε και εγώ μετά θα σου πάρω ένα burger» ήταν η φράση που άκουσα και τότε κατάλαβα. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι χρησιμοποιούμε το φαγητό ως καταπραϋντικό, ως επιβράβευση, ακόμη και ως παρηγοριά. Ένας κακός βαθμός όμως, μία κακιά στιγμή, μία αποτυχία δεν θα βελτιωθεί με ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, το μπισκοτάκι πρόσκαιρα θα απασχολήσει το δίχρονο που αποχωρίζεται τη μαμά του, για να πάει στη δουλειά, όμως αυτό καταγράφεται και μεγαλώνοντας θα αναζητά την παρηγοριά ή και την επιβράβευση ακόμη μέσα από το φαγητό.
Κάπως έτσι διαπίστωσα ότι τρώμε συναισθήματα, μόνο που τα συναισθήματα είναι για να τα βιώνουμε και όχι για να καθορίζουν τη διατροφή μας. Πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε σ’ αυτό από νωρίς καθώς τελικά το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχολογία μας. Αν τελικά η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με πιο υγιή διατροφική συμπεριφορά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το μάθουμε στα παιδιά μας.
Κάπως έτσι σκέφτηκα τη σημερινή συνταγή…ένα αγαπημένο street food πώς μπορεί να γίνει λίγο πιο υγιεινό, λιγότερο «ένοχο» και να μπορέσει να μπει στο καθημερινό διαιτολόγιο για ένα παιδί όχι σαν μία επιβράβευση αλλά σαν φαγητό «ρουτίνας»;
Η απάντηση για μένα βρίσκεται στο παρακάτω burger!
ΣΥΝΤΑΓΗ
KIDS BURGER
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
150γρ κρεμμύδι ψιλικομμένο
80γρ ελαιόλαδο
10γρ αφράλα
Πιπέρι χοντροτριμμένο
Μαρούλι
Ντομάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι να καραμελώσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το λάδι αλάτι πιπέρι και ζυμώνουμε.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
6 μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές φλωρίνης
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1κγ σκόρδο
30ml μηλόξυδο
80ml ελαιόλαδο
5γρ μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τους μελιτζάνες στην σχάρα ή στον φούρνο ολόκληρες. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφού κρυώσουν αφαιρούμε τη φλούδα και τίς αφήνουμε να φύγουν τα υγρά τους και τις χοντροκόβουμε. Ψήνουμε και τίς πιπεριές, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφαιρούμε τη φλούδα, τις κόβουμε, τις προσθέτουμε στις μελιτζάνες και συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
100 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο
1λιτρο γάλα
Αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το αλεύρι, αφού γίνει ένας χυλός ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο
ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΥ
150γρ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
15γρ σκόρδο ψιλοκομμένο
150γρ πελτέ ντομάτας
200γρ ντομάτα φρέσκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, καλύπτουμε με ενάμισι λίτρο ζωμό κοτόπουλου, προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα και συνεχίζουμε το βράσιμο λίγο ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ
Τρίβουμε πατάτα στον τρίφτη, στη χοντρή πλευρά, στύβουμε να φύγουν οι χυμοί της και την τηγανίζουμε. Αφαιρούμε τα πατατάκια αφού ροδίσουν με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.