COOKING FAGITOS STORIES

Κάποιες περιπέτειες ξεκινούν από ένα κανταΐφι


Νίκος Καραθάνος

5 Ιουνίου 2021

 Κάποιες περιπέτειες ξεκινούν από ένα κανταΐφι
Κάπως έτσι δημιούργησα το παρακάτω πιάτο, αφιερωμένο στις παιδικές μου μνήμες και στις ενήλικες περιπέτειες μου.

Χθες ήρθε η μητέρα μου σπίτι με ένα ταψί κανταΐφι, ναι αυτό το παραδοσιακό γλυκό, συνώνυμο σε κάποια σπίτια της μαμαδίστικης ζαχαροπλαστικής δεινότητας. 

Αυθόρμητα θυμήθηκα πόσες φορές έχω την εικόνα της μαμάς μου και της γιαγιάς μου να μαλώνουνε πάνω από το ταψί για το σιρόπι, αν είναι κρύο ή ζεστό, αρκετά αρωματικό ή όχι. Τελικά η γευστική μνήμη είναι σπουδαίο πράγμα, σου φέρνει εικόνες ξεχασμένες και σε γεμίζει συναισθήματα που κάποιες φορές απλά τα έχεις ξεχάσει. Μιλώντας για εικόνες και πάνω από το ταψί θυμήθηκα την πρώτη φορά που σε κάποιο ταξίδι μου στο εξωτερικό είχα δοκιμάσει την αλμυρή του εκδοχή.

Αλμυρό κανταΐφι; Στη μέχρι τότε δική μου λογική το κανταΐφι μπορούσε να έχει μόνο μία γεύση, γλυκιά!
Άλλα όλα όσα έχουμε ως δεδομένα σημεία αναφοράς, μόλις βγούμε έξω από το «κουκούλι» μας και αφουγκραστούμε τον κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και μία άλλη, διαφορετική οπτική των πραγμάτων.

Κάπως έτσι, πριν αρκετά χρόνια, βρέθηκα στη Βαρκελώνη, στην περιοχή της Barceloneta, σε ένα χαρακτηριστικό εστιατόριο της πόλης, διαχρονικό. Η πληροφορία που είχα ήταν ότι θα φάω κλασικά αλλά μοντέρνα. 
Αρχικά δεν κατάλαβα τί εννοούσαν. 

Έφτασα λοιπόν στις 7Portes και «μύρισα» τον πολιτισμό της κοσμικής Βαρκελώνης, αυτής που δεν κάνει βόλτα στις las Ramblas, αλλά συζητάει πάνω από ένα πιάτο. Και μόλις έφαγα συνειδητοποίησα ότι η παράδοση και ο πολιτισμός μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα πιάτο με ένα σύγχρονο  τρόπο γιατί τα συναισθήματα είναι πάντα εκεί για να μας οδηγούν.

Έφαγα το «κλασικό» πιάτο του εστιατορίου σε ψάρια, τη γλώσσα, τυλιγμένη όμως μέσα σε κανταΐφι και κατάλαβα ότι όλα μπορούν να έχουν και μία άλλη πλευρά, έξω από τη δική μας comfort zone αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική.

Κάπως έτσι δημιούργησα το παρακάτω πιάτο, αφιερωμένο στις παιδικές μου μνήμες και στις ενήλικες περιπέτειες μου.

jenny.gr

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΤΟΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Τόνος 280γρ
Sweet τσίλι 80γρ
Σχοινόπρασσο 12γρ
Ξύσμα λάιμ 2τμχ
Κανταΐφι120γρ
Φιδές 400γρ
Σουσάμι 20γρ
Σώς mirin 120γρ
Πιπεριές  120γρ
Δυόσμο 32γρ
Σχοινόπρασσο 40γρ
Ντοματίνια 40γρ
Κρεμμύδι φρέσκο 20γρ
Λάδι δυόσμου 40γρ
Γιαούρτι wasabi 100γρ
Αφρός τζίντζερ 40γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό προσθέτουμε αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τον φιδέ και με  απαλές κινήσεις τον ανακατεύουμε ώστε να μην σπάσει.  

Ταυτόχρονα κόβουμε τα λαχανικά μας, τον τόνο και στη συνέχεια τον μαρινάρουμε. Αφού γίνει ο φιδές σουρώνουμε και τον κρυώνουμε. Ανοίγουμε τα φύλλα του κανταϊφιού  και βάζουμε μέσα τον μαριναρισμένο τόνο. Βάζουμε στις άκρες λίγο κρόκο και κλείνουμε το κανταΐφι. Φτιάχνουμε το γιαούρτι με το wasabi, βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα την κρέμα γάλακτος το τζίντζερ και μόλις πάρει μια φράση το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένο. Ανακατεύουμε τον φιδέ με το dressing και τα υπόλοιπα λαχανικά, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.