COOKING FAGITOS STORIES

Γαστρονομική Ταυτότητα σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο μας


Νίκος Καραθάνος

10 Ιουλίου 2021

 Γαστρονομική Ταυτότητα σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο μας
Προσωπικά δεν αγαπώ το καλοκαίρι, όλη αυτή η ραστώνη, το «κυνήγι» των τέλειων διακοπών, η ζέστη, ο ήλιος και η θάλασσα που τελικά δεν χαιρόμαστε γιατί παλεύουμε, όχι με τα κύματα, αλλά με την άψογη selfie, περισσότερο μου φέρνουν κατάθλιψη παρά ευφορία. Αυτά σκεφτόμουν και προσγειωνόμουν στη Μύκονο, μη βιαστείτε, όχι για διακοπές αλλά για δουλειά.

Προσωπικά δεν αγαπώ το καλοκαίρι, όλη αυτή η ραστώνη, το «κυνήγι» των τέλειων διακοπών, η ζέστη, ο ήλιος και η θάλασσα που τελικά δεν χαιρόμαστε γιατί παλεύουμε, όχι με τα κύματα, αλλά με την άψογη selfie, περισσότερο μου φέρνουν κατάθλιψη παρά ευφορία. Αυτά σκεφτόμουν και προσγειωνόμουν στη Μύκονο, μη βιαστείτε, όχι για διακοπές αλλά για δουλειά.

Καλοκαίρι και νησί…νομίζω ταυτόσημο με Ελλάδα, όπως επίσης το λευκό των σπιτιών, το απέραντο γαλάζιο, η απλότητα δηλαδή στο απόλυτο. Μόνο που η απλότητα πρέπει να συνοδεύεται από ποιότητα, καλαισθησία, κουλτούρα, φιλοσοφία. Όλα αυτά δηλαδή που είναι ή θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα.

Μιλώντας από την πλευρά της γαστρονομίας συνειδητοποιώ ότι όλα τα παραπάνω τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στα πιάτα των εστιατορίων στους τουριστικούς προορισμούς, όχι ότι έχουμε βρει απόλυτα την ταυτότητά μας αλλά είμαστε σε ένα καλό σημείο. Γιατί νιώθουμε ότι ο τουρίστας θα ψάξει για το ξεχωριστό τοπικό προϊόν και έτσι μάθαμε να δίνουμε σημασία και αξία στην εξαιρετική πρώτη ύλη.

Στα όσα χρόνια έχω δουλέψει στο εξωτερικό και πιστέψτε με είναι πολλά, αυτό που είδα είναι ότι όλοι προσπαθούν να αναδείξουν, ακόμη και αν δεν έχουν, την τοπική τους κουζίνα. Εμείς που έχουμε μοναδική πρώτη ύλη, παράδοση, γεύση και ιστορία γιατί να μην τα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο;

Αυτά σκεφτόμουν παραγγέλνοντας έναν espresso fredo σκέτο…και τότε κατάλαβα…ένας βαρύ γλυκός ελληνικός θα έπρεπε να είναι η επιλογή μου…και ας μην «έγραφε» τόσο ωραία στο Instagram.

Αυτό είναι γαστρονομική παιδεία και πρέπει πρώτοι εμείς που ασχολούμαστε με το χώρο της εστίασης να το κάνουμε πράξη ακόμη και αν πρέπει να ξεκινήσουμε από τον καφέ ή από μία συνταγή με ντομάτα. Αυτό που με χαρά διαπιστώνω είναι ότι πλέον το κάνουμε!

jenny.gr

ΣΥΝΤΑΓΗ

Καρπάτσιο τομάτας με ζωμό τομάτας και λαβράκι.

Υλικά:

5 τομάτες 
½  μάτσο βασιλικό 
50 ml ελαιόλαδο 
10γρ κουκουνάρι 
αλάτι ,πιπέρι 
200γρ φιλέτο λαβράκι 

Εκτέλεση:

Παίρνουμε τις δυο τομάτες τις κόβουμε σε ψιλές φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, λίγα φύλλα βασιλικού και κουκουνάρι.

Τις υπόλοιπες τομάτες τις βάζουμε στο μίξερ με λίγο ελαιόλαδο ,βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και κάνουμε μια κρύα σάλτσα.
ψήνουνε το λαβράκι στην σχάρα και περιχύνουμε με τον ζωμό.

Το πιάτο θα το βρείτε στο εστιατόριο Καζάρμα στη Μύκονο.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.