COOKING FAGITOS STORIES

Γεμιστά σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι


Νίκος Καραθάνος

26 Ιουλίου 2021

Γεμιστά σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι

Τις τελευταίες μέρες έχω τη χαρά να μαγειρεύω για κάποιους φίλους στο σκάφος τους, έρχονται κάθε χρόνο για λίγες μέρες στην Ελλάδα και είναι το καλοκαιρινό ραντεβού μας.

Μετά την πρώτη ώρα και το «τυπικό καλωσόρισμα», μετά τα νέα μας για όλα όσα άλλαξαν αυτό το χρόνο στις ζωές μας, ακολούθησε η κλασική ερώτηση που συνοδεύει ένα μάγειρα «τί ωραίο θα μας ετοιμάσεις;». Η αλήθεια είναι ότι ενώ πάντα ξέρω την ερώτηση σχεδόν ποτέ δεν έχω έτοιμη την απάντηση. Μη με ρωτήσετε γιατί, δεν ξέρω ή για να το πω πιο σωστά, δεν ήξερα…φέτος μου λύθηκε και αυτή η απορία. 

Τελικά αυτή τη χρονιά βρίσκω μέσα μου απαντήσεις για πολλά.

Η απάντηση στην ερώτηση μου βγήκε αυθόρμητα, θα φτιάξω κάτι απόλυτα συνυφασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι, με γεύσεις και αρώματα, με καταγωγή «βαριά», με ιστορία αλλά και ιστορίες, με μνήμες αλλά κυρίως συνώνυμο της φροντίδας και της αγάπης.

Θα φτιάξω γεμιστά!

Γιατί όλα αυτά τα παραπάνω είναι για μένα τα γεμιστά. 

Είναι το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι σερβιρισμένο στο ταψί…είναι η εικόνα της γιαγιάς μου να καθαρίζει πιπεριές και ντομάτες και να μοσχοβολάει ο τόπος. Είναι η αέναη διαμάχη αν βάζουμε σταφίδες και κουκουνάρι ή όχι, αν πρέπει να υπάρχει αριθμητική ισορροπία ανάμεσα σε πιπεριές και ντομάτες, αν προσθέτουμε επιπλέον σάλτσα ντομάτας στο ταψί, αν…πολλά αν αλλά πάντα μία αίσθηση, αυτή της αγάπης και της φροντίδας. 

Πιστεύω απόλυτα ότι αυτός που μαγειρεύει γεμιστά το κάνει γιατί θέλει να προσφέρει αγάπη μέσα από το φαγητό του. Προσωπικά δεν ξέρω αν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω από τη μαγειρική σοφία της γιαγιάς μου στη συνταγή, γιατί η μαγεία των γεμιστών είναι ακριβώς τα συναισθήματα που δημιουργούνται όταν βγαίνει το ταψί από το φούρνο. Είναι ακριβώς σε εκείνο το λεπτό μου «μυρίζεις» το παρελθόν, «γεύεσαι» το παρόν και ονειρεύεσαι το μέλλον, γιατί; Γιατί νιώθεις την πληρότητα και την ασφάλεια που ένιωθες παιδί ένα μεσημέρι καλοκαιριού πάνω από ένα ταψί με γεμιστά.

Ακριβώς για αυτό το λόγο θα μαγειρέψω γεμιστά για τους φίλους, από αγάπη και αυτή είναι τελικά η σωστή απάντηση σε κάθε ερώτηση.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Γεμιστά.

Υλικά:

6 ντομάτες 

6 πιπεριές πράσινες 

2 μεγαλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

3 σκελίδες σκόρδο 

12 κουταλιές σούπας ρύζι αρμποριο 

1 ποτήρι ελαιόλαδο 

1/3 ματσάκι μαϊντανό 

1/2 ματσάκι δυόσμο 

Αλάτι,πιπέρι.

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Κρατάμε την ψίχα από την ντομάτα και ψιλοκόβουμε μια πιπεριά. Προσθέτουμε το αρμποριο,το κρεμμύδι,το σκόρδο,το ελαιόλαδο,μαϊντανό,δυόσμο, αλάτι-πιπέρι.  

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές λίγο πιο πάνω από την μέση ώστε όταν βράσει το ρύζι να μην βγει απ'έξω. Βάζουμε στο ταψι τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τοποθετούμε πάνω τις πιπεριές και τις ντομάτες. Προσθέτουμε λάδι,νερό και κλείνουμε με λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο. 

Ψήνουμε στους 160° για 1 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180° μέχρι να μαλακώσουν τα γεμιστά.


Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.