Στη Μεγάλη Βρετανία το eggnog ήταν δημοφιλές στην αριστοκρατία καθώς δύο από τα βασικά υλικά του, τα αυγά και το γάλα ήταν ιδιαίτερα ακριβά τον 17ο και 18ο αιώνα. Οι αριστοκράτες βέβαια προσέθεταν και brandy ή κονιάκ ενώ συχνά σέρβιραν το eggnog ως πρωϊνό γεύμα.
Όταν το eggnog πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι Αμερικανοί του πρόσθεσαν ρούμι που υπήρχε σε αφθονία και ήταν πιο φθηνό, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα το αμερικάνικο bourbon αποτέλεσε το βασικό συστατικό και έθεσε το eggnog στο κέντρο της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Σήμερα, και ανάλογα με τα γούστα του καθενός, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές με bourbon, rum, cognac, sherry ή γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος, σε κάθε περίπτωση όμως η παχιά υφή και το άρωμα του κρύβει μέσα του το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Υλικά
3 φλ. γάλα πλήρες
5 αυγά, χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι
1 φλ. κρέμα γάλακτος πλήρης
1 στικ βανίλιας, κομμένο στη μέση και τους σπόρους τους κρατάμε
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
3/4 φλιτζανιού ρούμι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το στικ βανίλιας, τους σπόρους βανίλιας, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και βράζουμε ανακατεύοντας συχνά. Μόλις βράσει το μίγμα, αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε για να γίνει το μίγμα αφράτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε εμ αργές κινήσεις. Ρίχνουμε και το ρούμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1-3 ημέρες. Πριν σερβίρουμε χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη, πυκνή μαρέγκα την οποία ομογενοποιούμε με το μίγμα με προσεχτικές κινήσεις. Το Eggnog είναι έτοιμο. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω και λίγο αρωματικό μοσχοκάρυδο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.