COOKING SUGAR, SUGAR

Η συνταγή για το πιο μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι


JTeam

19 Απριλίου 2022

Η συνταγή για το πιο μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι
Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και οι προετοιμασίες για τη γιορτή του Πάσχα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένομε ζύμη που περιέχει μαγιά. Υιοθετήθηκε μάλλον από τους Έλληνες κατά την περίοδο τουρκικής κατοχής, και από τότε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες.

Σήμερα φτιάχνουμε το πιο νόστιμο τσουρέκι και η μυρωδιά του που ψήνεται στον φούρνο μας γυρνά στις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων.

Υλικά

600 γρ. αλεύρι σκληρό

100 γρ. γάλα

160 γρ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη

3 αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη

1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

100 γρ. νερό χλιαρό

40 γρ. μαγιά νωπή

70 γρ. βούτυρο

Αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Δεν θέλουμε να κάψει, θέλουμε απλά να ζεσταθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον.

Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.