COOKING SUGAR, SUGAR

Κολόμπα: Το πασχαλινό γλυκό από τη γειτονική Ιταλία


JTeam

20 Απριλίου 2022

Κολόμπα: Το πασχαλινό γλυκό από τη γειτονική Ιταλία
www.lericettedimammagy.com
Κολόμπα (colomba), δηλαδή περιστέρι, ή αλλιώς το δημοφιλέστερο γλυκό ψωμί, που παρασκευάζεται κατά την περίοδο του Πάσχα, στη γειτονική Ιταλία.

Η κολόμπα είναι το ανάλογο του ελληνικού τσουρεκιού σε αφαιρετικό σχήμα περιστεριού. Υπάρχουν πολλές και νόστιμες παραλλαγές και μια από αυτές είναι η σημερινή συνταγή η οποία είναι η πιο εύκολη εκδοχή αυτού του υπερνόστιμου γλυκού.

Υλικά

Για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι

80 ml νερό, χλιαρό

50 ml γάλα

100 γρ ζάχαρη, κρυσταλλική

1 αυγό ολόκληρο

1 κρόκο αυγού

15 γρ. φρέσκια μαγιά

80 γρ. βούτυρο, μαλακό

2 γρ. αλάτι

100 γρ. ζαχαρωμένο πορτοκάλι

Για τον αρωματικό πολτό

1 ξύσμα πορτοκαλιού

1 ξύσμα λεμονιού

1 βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 κουταλιά της σούπας ρούμι

Για το γλάσο

75 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

30 γρ ασπράδι, (1 αυγό)

20 γρ. αμύγδαλα

Ζάχαρη άχνη

Κόκκοι ζάχαρης

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον αρωματικό πολτό που θα δώσει γεύση στην κολόμπα ανακατεύοντας στο μίξερ τη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μέλι και το ρούμι και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τη ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και το ζεστό γάλα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι από το σύνολο και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για τουλάχιστον μισή ώρα.

Ρίχνουμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε. Ύστερα προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό προσθέτοντας τον αρωματικό πολτό.

Τοποθετούμε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε τη ζύμη για τουλάχιστον 7 λεπτά και μετά προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε λίγα λεπτά ακόμα.

Όταν η ζύμη είναι ελαστική και ομοιογενής, προσθέτουμε 1 κομμάτι βούτυρο τη φορά, πολύ πολύ αργά, (1 κάθε 2 λεπτά) μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και μετά συνεχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η ζύμη (μπορεί να χρειαστούν έως και 45 λεπτά, μην ανησυχείτε, θα δείτε ότι σταδιακά θα γίνει πιο σφιχτή και ελαστική, αλλά θα πάρει πολύ χρόνο) .

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 5 ώρες στον φούρνο με το φως αναμμένο.

Μετά από αυτό το διάστημα ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να σχηματιστεί ένα ορθογώνιο και προσθέτουμε τα ζαχαρωτά φρούτα, στη συνέχεια τη διπλώνουμε πολλές και σχηματίζουμε μια μπάλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη (το μισό πιο μεγάλο και τα άλλα δυο μικρότερα) ενώνουμε τα κομμάτια με το μεγάλο στη μέση και τα άλλα δυο το καθένα από κάθε πλευρά, έτσι ώστε να έχουμε ένα περιστέρι με το σώμα και τα φτερά.

Τοποθετούμε τα 3 μέρη σε μια φόρμα, καλύπτουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 2 ώρες).

Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε στο μίξερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ασπράδι για να φτιάξουμε το γλάσο. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει ρίχνουμε από πάνω το γλάσο που ετοιμάσαμε και στη συνέχεια προσθέτουμε κόκκους ζάχαρης, αμύγδαλα ολόκληρα και ζάχαρη άχνη. Στη συνέχει ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Όταν βγάλουμε την κολόμπα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει ανάποδα αν είναι δυνατόν για τουλάχιστον 3 ώρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.