Τραγανή και σιροπιαστή συνταγή για vegan μπακλαβά με φύλλα κρούστας και ξηρούς καρπούς.
Υλικά
300 γρ φύλλα κρούστας για γλυκά
100 γρ καρύδια
100 γρ φιστίκια Αιγίνης
100 γρ αμύγδαλα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
100 ml φυστικέλαιο
Για το σιρόπι
450 γρ καστανή ζάχαρη
75 γρ σιρόπι αγαύης
20 ml χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Αρχικά, ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς, μετά αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί με λάδι (ή το καλύπτουμε με λαδόκολλα). Τοποθετούμε ένα φύλο στο ταψί, το αλείφουμε με λάδι, το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο και αλείφουμε ξανά. Μετά το τρίτο φύλλο, μοιράζουμε το ένα τρίτο από τα ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, αλείφοντας κάθε στρώση με το σπορέλαιο. Τακτοποιούμε ξανά το ένα τρίτο της γέμισης, την κανέλα και επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία για άλλη μια φορά. Βουρτσίζουμε και την τελευταία στρώση.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε σχήματα ρόμβου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Για το σιρόπι ρίχνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σιρόπι αγαύης. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας. Όταν πάρει τη σωστή σύσταση, το περιχύνουμε στον ζεστό ακόμα μπακλαβά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.