Γάλα, αυγά, μοσχοκάρυδο και λίγο ρούμι ή κονιάκ είναι τα υλικά του Χριστουγεννιάτικου ποτού με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία. Αν και η ακριβής καταγωγή του eggnog είναι ομιχλώδης, ήδη από τον 13ο αιώνα οι Βρετανοί μοναχοί συνήθιζαν να πίνουν ένα ποτηράκι με γάλα μαζί με χτυπημένα αυγά, μπαχαρικά και λίγο αλκοόλ.
Αρκετούς αιώνες μετά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι Αμερικανοί πρόσθεσαν ρούμι και στις αρχές του 19ου αιώνα το αμερικάνικο bourbon αποτέλεσε το βασικό συστατικό του eggnog.
Σήμερα, και ανάλογα με τα γούστα του καθενός, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές με bourbon, ρούμι, κονιάκ ή ακόμα και με γάλα καρύδας, σε κάθε περίπτωση όμως η παχιά υφή και το άρωμα αυτού του γλυκού ποτού μας βάζουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Υλικά
500 ml πλήρες φρέσκο γάλα
2 ξύλα κανέλας
2 βανίλιες
160 ml κρέμα γάλακτος
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 κρόκοι και 3 ασπράδια αυγών
70 γρ. ζάχαρη
120 ml κονιάκ ή ρούμι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα ξύλα κανέλας, το μοσχοκάρυδο και τις βανίλιες και το ζεσταίνουμε. Σβήνουμε τη φωτιά λίγο πριν βράσει το γάλα.
Στη συνέχεια σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά σιγά το μίγμα με το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ύστερα προσθέτουμε το κονιάκ ή το ρούμι και αφήνουμε το Eggnog να κρυώσει.
Πριν σερβίρουμε χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη, πυκνή μαρέγκα την οποία προσθέτουμε στο Eggnog με προσεχτικές κινήσεις. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα σκόνη.
Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.