COOKING SUGAR, SUGAR

Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο τιραμισού


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2023

Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο τιραμισού
pexels
Το τιραμισού στα ιταλικά σημαίνει “ανέβασε με” και αυτό γιατί η γεύση του αλλά και ο συνδυασμός των υλικών ανεβάζει τη διάθεση μας και μας ξεσηκώνει.

Αλλά πώς θα πετύχετε το τέλειο τιραμισού; Η παραδοσιακή συνταγή παρασκευάζεται με σαβαγιάρ, καφέ, αυγά, ζάχαρη, πικρό κακάο και μασκαρπόνε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συνταγές για το τιραμισού: έχουμε συνταγές με φρούτα, όπως με φράουλα ή ροδάκινο , και εναλλακτικές συνταγές χωρίς αυγά , χωρίς λακτόζη και χωρίς γλουτένη.

Για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις συμβουλές και τα κόλπα για να φτιάξουμε το τέλειο τιραμισού.

Η κλασική συνταγή τιραμισού για την παρασκευή της κρέμας απαιτεί τη χρήση αυγών (μόνο κρόκοι ή κρόκοι και ασπράδια), ζάχαρη και μασκαρπόνε. Για να αποκτήσουμε μια απαλή και αφρώδη κρέμα πρέπει να χτυπήσουμε τους κρόκους καλά και για πολλή ώρα με τη ζάχαρη πριν τους προσθέσουμε στο μασκαρπόνε. Επίσης τα ασπράδια πρέπει να γίνουν αφράτα. Τα προσθέτουμε λίγο-λίγο στους κρόκους ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.

Προσέχετε πολύ όταν προσθέτετε το μασκαρπόνε: το ενσωματώνετε σιγά σιγά με ένα σύρμα, χωρίς να υπερβάλλετε στην ταχύτητα. Το μασκαρπόνε που χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύεται καλύτερα και σε λιγότερο χρόνο, ειδικά αν πρώτα το δουλέψουμε λίγο με ένα κουτάλι για να μαλακώσει, πριν το προσθέσουμε στους κρόκους.

Αυγά: ωμά ή παστεριωμένα;

Η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής τιραμισού συνήθως απαιτεί τα αυγά να είναι ωμά: σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, είναι σημαντικό να αγοράσετε πολύ φρέσκα αυγά. Ωστόσο, εάν να ανησυχείτε για τυχόν κινδύνους από τη χρήση ωμών αυγών, μπορούμε να καταφύγουμε στις συσκευασίες με παστεριωμένους κρόκους και ασπράδια που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση, για να ρυθμίσουμε το βάρος των συστατικών, ας λάβουμε υπόψη ότι ένα μέσο ασπράδι αυγού ζυγίζει περίπου 35 γραμμάρια, ενώ ένας κρόκος περίπου 18.

Τιραμισού χωρίς αυγά: τι να χρησιμοποιήσετε;

Σε περίπτωση δυσανεξίας στα αυγά ή απλά για θέμα γούστου, μπορούμε να παρασκευάσουμε τιραμισού χωρίς αυγά ετοιμάζοντας την κρέμα με μασκαρπόνε, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και συμπυκνωμένο γάλα. Η κρέμα και το συμπυκνωμένο γάλα μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε μια βελούδινη και αφρώδη κρέμα.

Τιραμισού χωρίς μασκαρπόνε: μια ελαφριά και κρεμώδης εναλλακτική

Είναι μια απλή υποκατάσταση που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε ένα πιο ελαφρύ επιδόρπιο από το παραδοσιακό. Το τιραμισού χωρίς μασκαρπόνε μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας γιαούρτι, γιατί μας επιτρέπει να έχουμε μια συνοχή πολύ παρόμοια με αυτή της κλασικής κρέμας. Για να γλυκάνουμε το γιαούρτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι αντί για ζάχαρη.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς να μουσκέψετε τα σαβαγιάρ,

Ένας θεμελιώδης κανόνας για την απόκτηση ενός τέλειου τιραμισού είναι να βρέχουμε σωστά τα σαβαγιάρ: βυθίζουμε το λείο μέρος οριζόντια και για περίπου δύο δευτερόλεπτα στον καφέ. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε στο ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε το μίγμα. Με αυτόν τον τρόπο ο καφές απορροφάται και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το μπισκότο.

Καφές: προσοχή στη θερμοκρασία

Το τιραμισού είναι πολύ υγρό; Προσέχουμε πολύ τη θερμοκρασία του καφέ που αν είναι πολύ ζεστός μπορεί να μουλιάσει και να σπάσει τα μπισκότα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 37°C, άρα ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Με τη σωστή θερμοκρασία, τα μπισκότα απορροφούν σωστά τον καφέ και δεν διαλύονται.

Οι εναλλακτικές του καφέ

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον καφέ με γάλα στο οποίο μπορούμε να διαλύσουμε μια κουταλιά σκόνη κακάο να χρησιμοποιήσουμε χυμό μήλου που είναι αρκετά ουδέτερος. Στην περίπτωση του τιραμισού φρούτων επιλέγουμε τον χυμό που αντιστοιχεί στο κύριο συστατικό, για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φράουλα για να φτιάξουμε τιραμισού φράουλα. Αν προτιμάτε μια αλκοολούχα παραλλαγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λικέρ ρούμι ή λιμοντσέλο

Πώς φυλάσσετε το τιραμισού

Μόλις είναι έτοιμο, το τιραμισού πρέπει να διατηρείται σκεπασμένο στο ψυγείο για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα. Πρέπει να καταναλωθεί το πολύ σε 48 ώρες, αλλά μπορεί να καταψυχθεί και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για ένα μήνα το πολύ. Κατά τη φάση της απόψυξης, η κρέμα μπορεί να χάσει τη συνοχή της και να γίνει πιο υγρή. Εάν αποφασίσετε να το καταψύξετε, θυμηθείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη στον καφέ: βοηθά ώστε τα εμποτισμένα μπισκότα να μην διαλυθούν μόλις ξεπαγώσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.