Φτιάξτε την πιο νόστιμη, γλυκιά τάρτα με φρούτα εποχής και σπιτική ζύμη. Θα την αγαπήσετε όσο και εμείς. Έχει τραγανή βάση, βελούδινη κρέμα και φρέσκα φρούτα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς.
Υλικά
360 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
70 γρ βούτυρο
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκούεκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα λεμονιού
310 γρ. γάλα
90 γρ ζάχαρη
60 γρ. κρόκος αυγού
25 γρ. άμυλο καλαμποκιού
30 γρ. άμυλο ρυζιού
χυμό λεμονιού
60 γρ. φλούδα λεμονιού
Για διακόσμηση
700 γρ. φρέσκα φρούτα (φράουλες, σμέουρα, κεράσια, ροδάκινα)
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι χωρίς γλουτένη και το κρύο βούτυρο στο πλανητικό μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με σύσταση παρόμοια με την άμμο.
Έπειτα προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας, ξαναλειτουργούμε το πλανητικό μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα υγρό και χοντρό μείγμα το οποίο θα μεταφέρετε στον ελαφρά αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας.
Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια και στη συνέχεια της δίνουμε το σχήμα ενός δίσκου και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Μετά την υποδεικνυόμενη ώρα, βάζουμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα, αφαιρούμε την περίσσεια από τις άκρες με ένα μικρό μαχαιράκι και τρυπάμε ελαφρά τον πάτο με τα δόντια ενός πιρουνιού (ή μιας οδοντογλυφίδας).
Βρέχουμε και στύβουμε ένα φύλλο λαδόκολλας, το στεγνώνουμε με ένα πανί και στρώνουμε με αυτό την επιφάνεια της ζύμης, ρίχνουμε από πάνω ξερά όσπρια (ρεβίθια, φασόλια κλπ...), και ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα όσπρια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Για την κρέμα λεμονιού
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη, το άμυλο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να αποφευχθεί ο σχηματισμός σβώλων.
Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Ξαναβάζουμε τα πάντα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη και λεία κρέμα
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα φαρδύ μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία να εφάπτεται της κρέμας επαφή ( αυτό θα σας βοηθήσει να μην σχηματιστεί το ενοχλητικό δέρμα στην επιφάνεια) και την αφήνουμε να κρυώσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη δουλεύουμε λίγο με ένα σύρμα για να γίνει ξανά κρεμώδης, στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε στη βάση της τάρτας.
Τοποθετούμε τα φρούτα στην επιφάνεια της κρέμας χωρίς να ακολουθήσουμε μια ακριβή σειρά, αφήνοντας τον εαυτό μας να καθοδηγείται από τη γεύση, εναλλάξ κεράσια χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση φράουλες, βατόμουρα και φέτες ροδάκινου. Η τάρτα φρούτων σας χωρίς γλουτένη είναι έτοιμη.
Καλή απόλαυση
Συμβουλές
Το αλεύρι χωρίς γλουτένη απορροφά τα υγρά διαφορετικά από το κανονικό αλεύρι, επομένως δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσετε το ένα με το άλλο χωρίς να αλλάξετε τις δόσεις των άλλων συστατικών της συνταγής.
Μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα σας με τα φρούτα που προτιμάτε, επιλέγοντας αυτά της εποχής.
Μπορείτε να διατηρήσετε την τάρτα σας για μερικές μέρες στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.