COOKING SUGAR, SUGAR

Pandan κέικ: Το γλυκό από την Ασία που λατρεύουμε να τρώμε


JTeam

16 Οκτωβρίου 2023

Pandan κέικ: Το γλυκό από την Ασία που λατρεύουμε να τρώμε
www.soniaperonaci.it
Έχετε ακούσει ξανά για τα φύλλα pandan, γνωστά στα ελληνικά και ως πάνδανο; Όχι; Ετοιμαστείτε σήμερα όχι μόνο να τα γνωρίσετε αλλά και να φτιάξετε γλυκό με αυτά.

Το τροπικό φυτό πάνδανος χρησιμοποιείται κυρίως στις κουζίνες των χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και στις ΗΠΑ, όπου το συναντάμε σε κέικ, κρέμες, βάφλες, brownies, τσάι ακόμη και σε αλμυρές συνταγές με κύριο χαρακτηριστικό όλων το πράσινο χρώμα που αποκτούν χάρη στην προσθήκη των φύλλων pandan.

Σήμερα, λοιπόν θα φτιάξουμε Pandan κέικ, που είναι το αγαπημένο γλυκό της Σιγκαπούρης και το πράσινο χρώμα του προέρχεται φυσικά από την προσθήκη εκχυλίσματος pandan στη ζύμη. Η γεύση μου θυμίζει φουντούκι, αλλά με μια εξωτική νότα που το κάνει ακαταμάχητο. Με λίγα λόγια, ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψετε τη γεύση του είναι να δοκιμάσετε αυτό το νόστιμο κέικ.

Υλικά

280 γρ. ζάχαρη

290 γρ. αλεύρι

100 γρ. νερό

100 γρ. εκχύλισμα pandan (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ με τα ασιατικά προϊόντα)

120 γρ. ηλιέλαιο

6 μέτρια αυγά (περίπου 300 γρ. συνολικά)

6 γρ. μπέικιν πάουντερ

8 γρ. κρεμόριο (κρεμοτάρταρο ή crème de tartar)

2 γρ. αλάτι

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ μέχρι να ενωθούν. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χωρίζουμε τους κρόκους των 6 αυγών από τα ασπράδια και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και όταν το μείγμα γίνει ελαφρύ και αφράτο, προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, το νερό και το εκχύλισμα pandan.

Σε αυτό το σημείο, το μίγμα μας θα έχει ένα ωραίο λαμπερό πράσινο χρώμα. Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αποκτήσουμε μια λεία και κρεμώδη υφή και μετά αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν και μετά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη τρεις ξεχωριστές φορές, περιμένοντας μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ της προσθήκης της μίας δόσης και της επόμενης. Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε το κρεμόριο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά και τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

Όταν τα ασπράδια αποκτήσουν μια αέρινη και κρεμώδη υφή, μεταφέρουμε μέρος τους στο πράσινο μείγμα που κρατήσαμε στην άκρη και ανακατεύουμε γρήγορα με μια σπάτουλα για να αραιώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ασπράδια λίγο-λίγο, ανακατεύοντας πάντα απαλά με μια σπάτουλα, κάνοντας κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μην τα διαλύσουμε.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τη μεταφέρουμε απαλά στη φόρμα για κέικ, προσπαθώντας να την κατανείμουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 100 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Μόλις ψηθεί, βγάζετε το κέικ, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα για να ξεκολλήσει από τις άκρες μόνο του. Όταν το κέικ κρυώσει τελείως κόβουμε μια φέτα και απολαμβάνουμε.

Συμβουλές

Για να κάνετε το πράσινο χρώμα ακόμα πιο φωτεινό, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες φυσικής βαφής. Μάλιστα, ανάλογα με τον τύπο του εκχυλίσματος pandan που χρησιμοποιείτε, το τελικό χρώμα θα μπορούσε να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονο

Εάν δεν έχετε διαθέσιμο μίξερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύρμα χειρός

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.